Etnografische collecties
Materialen en technieken
Etnografische collecties vertonen vaak een zeer grote diversiteit aan - vooral natuurlijke - materialen. Volgende hoofdstukken kunnen daarom nuttige informatie bevatten:
- Hout en houten meubelen
- Keramiek (in opbouw)
- Metalen voorwerpen
- Textiel
- Glas
- Steen
- Ivoor, been, gewei en schildpad
Wees u ook bewust van de mogelijke aanwezigheid van giftige stoffen (uit de gebruiksperiode) en residu's van bestrijdingsmethodes. Bescherm uzelf bij elke handeling met de objecten.
Conditiebepaling
Een regelmatige conditiebepaling van de objecten is van belang om eventuele aftakeling tijdig vast te stellen. Een goede conditiebeschrijving, gekoppeld aan foto’s, laat toe de toestand en veranderingen daarin nauwkeurig op te volgen. Merkt u nieuwe schadebeelden op of stelt u een verergering vast van al aanwezige kenmerken, dan onderneemt u best actie. Roep de hulp in van een gekwalificeerde restaurator.
Merk op dat slijtage door gebruik vaak deel uitmaakt van het verhaal rondom het object en daarom waardevol is.
Preventieve conservering
U vindt op deze website heel wat algemene tips om goed voor uw collectie te zorgen:
- De 10 schadefactoren en geïntegreerde risicobeheersing
- Informatiebeheer
- Bewaren, verpakken en transporteren
- Binnenklimaat
- Calamiteitenplanning
Doordat etnografische objecten vaak zijn samengesteld uit heel diverse materialen, vormt de bewaring van dergelijke collecties meestal een flinke uitdaging. Voor specifieke aandachtspunten en richtlijnen verwijzen we u graag door naar de gelijknamige aflevering in VerzekerDeBewaring, geschreven door Françoise Therry.
Sommige etnografische (en archeologische) collecties of delen ervan staan tegenwoordig ter discussie. Een correcte omgang met dergelijke gevoelige collecties - denk aan sacrale objecten - vraagt dan ook de nodige aandacht. Het Canadian Conservation Institute wijdde er een artikel aan. Ook andere interessante links vindt u hieronder terug.