Conditie van stenen voorwerpen bepalen en opvolgen

Gevaarlijke barsten. © Linda Temmink/IPARC, België

Benieuwd hoe u de conditie van een steen het best evalueert en wanneer u een restaurator moet raadplegen? U leest het hier.

Verzanding en afschilfering

Verzanding. © Linda Temmink, IPARC

Merkt u verzanding op, schakel dan een restaurator in om de ernst van het fenomeen te bepalen en te bekijken of er al dan niet moet ingegrepen worden.

Scheuren en barsten

Barsten en afschilfering steen door zoutuitbloei. © Anne-Cathérine Olbrechts
  • In het onderdeel oude herstellingen merkten we op dat oude verlijmingen roestende pinnen kunnen bevatten. Als u rond een oude verlijming scheuren ziet, is het belangrijk ze te monitoren. Merkt u dat de scheur groter wordt, dan is het tijd om een specialist in te schakelen.
  • Bij grotere objecten en grotere scheuren kunnen we in zo'n geval een scheurmeter plaatsen. Daarop kan afgelezen worden of de scheur al dan niet groter wordt.
  • Een alternatief voor kleinere objecten is om foto’s te nemen met een meetlint erbij. Gebruik een flexibel stoffen meetlint om krassen te voorkomen en wees secuur bij het plaatsen van het lint, zodat u kunt zien of de scheur groter wordt.
  • Deze processen gaan vaak heel traag: om de drie maanden controleren is meestal voldoende.

Merkt u op dat een fragment beweegt, roep dan de hulp in van een specialist.

Zoutuitbloei

Ziet u zouten aan het oppervlak van de steen? Neem er een foto van en verwijder de zouten met een stofzuiger en zachte borstel (alleen mogelijk bij de suikerspinachtige uitbloei). Zo voorkomt u dat de zouten opnieuw kunnen oplossen en weer in de steen trekken. Zijn de zouten een week later terug, dan moet er dringend gekeken worden naar het klimaat in het depot. Waarschijnlijk schommelen de luchtvochtigheid en temperatuur te veel en moet u overwegen hier iets aan te veranderen.

Zoutuitbloei. © Anne-Cathérine Olbrechts
Zoutuitbloei. © Anne-Cathérine Olbrechts

Vlekken

Roestspoor op een kapiteel. © Anne-Cathérine Olbrechts

Worden vlekken opeens donkerder of groter, schakel dan een restaurator in.

Dit hoofdstuk werd geschreven door Linda Temmink voor Depotwijzer.be.

Adviseur behoud en beheer
T
02 213 10 86