Schade, vereist restauratie, © Roland De Prins

Wie zorg draagt voor schelpen en schelpmateriaal in een collectie laat zich best bijstaan door een gekwalificeerde restaurator. Hij of zij:

  • kan u helpen het juiste schelpmateriaal voor restauratie te bepalen en uit te kiezen.
  • geeft advies over welke detergenten, chemicaliën en andere middelen u kunt gebruiken bij de reiniging van de diverse types schelp of schelpmateriaal.
  • herstelt slechte restauraties en fout gekozen restauratiematerialen, zoals verkeerde schelpfragmenten of schelpmateriaal afkomstig van een verkeerde schelpensoort.
  • kan u helpen bij het opsporen van frauduleuze praktijken en imitaties (o.a. bij parels en parelmoerobjecten). Dit kan eventueel gebeuren in samenwerking met een schelpenexpert.
  • weet hoe om te gaan met beschadigd inlegwerk, sieraden of andere kunstobjecten die naast het schelpmateriaal zelf nog andere materialen bevatten. Deze objecten vereisen omwille van hun complexiteit een multidisciplinaire aanpak. Zo kan voor de restauratie van een door water beschadigde theedoos met parelmoer inlegwerk uit de 19e eeuw, naast een schelpenexpert, ook de hulp en het advies van een expert in hout en metaal raadzaam of nodig zijn.
Adviseur behoud en beheer
T
02 213 10 86