Hout en houten meubelen

Detail schrijnwerk Villa Carpentier Ronse. © Anne-Cathérine Olbrechts

Hout wordt in kunstobjecten verwerkt zoals meubelen, interieuronderdelen, beelden ... In deze hoofdstukken leest u hoe u houten objecten en houten meubelen de beste zorg kunt bieden.

Zijn de houten objecten gepolychromeerd, dan vindt u over de afwerking meer informatie in het hoofdstuk 'Polychromie'. Uiteraard moet u dan ook rekening houden met de drager van de polychromie. Bestaat die uit hout, dan vindt u hier alle informatie.

Eigenschappen van hout

Hout is een organisch en hygroscopisch materiaal: het reageert op de vochtigheidsgraad in de lucht. Hout kan vocht opnemen, waardoor het uitzet, of vocht afgeven, waardoor het krimpt. Dit gebeurt telkens als de luchtvochtigheid verandert. "Hout leeft," zegt men hierover in de volksmond. De reactie op de luchtvochtigheid is niet in alle houtrichtingen dezelfde: het is anisotroop.

Types meubelen

Er zijn uiteraard tal van types meubelen: opberg-, schrijf-, en bewaarmeubelen, kisten, stoelen, tafels, kabinetten, buffetten, commodes enz. In al die types zijn verschillende materialen verwerkt: fineerhout, lijm, messing, ijzer, zilver, schildpadschelp, parelmoer, papier, textiel, leder en andere huiden, edelsteen, marmer, verschillende soorten afwerklagen enz.

Dit hoofdstuk werd geschreven door Peter Taeymans voor Depotwijzer.be.

Adviseur behoud en beheer
T
02 213 10 86