Eerste hulp bij schade aan hout en houten meubelen
Van stootschade tot wateroverlast: u bent maar beter voorbereid op ongelukken en noodsituaties.
Algemeen
- Documenteer grondig hoe de schade is opgelopen om hetzelfde scenario in de toekomst te vermijden. Stootschade bijvoorbeeld is vlug gebeurd als het object net wat te groot is en in het gangpad staat. Een object kan omvallen omdat het niet genoeg ondersteund is.
- Losgekomen stukken moet u steeds grondig documenteren en bewaren voor een toekomstige herstelling. Bewaar ze indien mogelijk bij het meubel in een lade, en met een informatiefiche.
- Voer zelf geen verlijmingen uit! Verlijmen omvat verschillende handelingen die telkens schade kunnen aanrichten bij een foutieve uitvoering. De lijmkeuze is zeer bepalend voor een ethische, reversibele, technisch verantwoorde, esthetische en kwalitatieve uitvoering. Slechte verlijmingen corrigeren kan veel schade veroorzaken. Verlijm zeker geen onderdelen met contactlijm, polyurethaanlijm, velpon®, epoxylijm, siliconen, montagekitlijm enz.
Eerste hulp bij wateroverlast
Volg bij waterschade de aanbevelingen uit de rubriek: 'Noodreactie en herstel bij water'.
- Contacteer zo snel mogelijk een houtrestaurator en laat hem of haar ter plaatse komen.
- Dweil bij een lokale wateroverlast of overstroming het overtollige water weg op de vloer. Droog (indien nodig) na met absorberend materiaal.
- Ventileer de ruimte. Als de meubelen echt nat zijn, doet u dat het best zeer gelijkmatig. Plaats ze niet in de zon of achter een warmteblazer. 55% relatieve luchtvochtigheid is het streefdoel: controleer dit met een hygrometer. Bij te snel drogen ontstaan barsten in het hout.
- Let op! Verwarm de ruimte NIET. Hierdoor creëert u ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van schimmels, wat zeer snel kan gaan!
- Verplaats de meubelen naar een droge ruimte. Als dat niet kan, zet u ze op blokken boven het waterniveau.
- Dep natte meubelen droog met absorberende doeken. Niet wrijven, want zo maakt u krassen en trekt u stukken los.
- Meubelbeslag zoals ijzer oxideert (roest) bij een te hoge vochtigheidsgraad. Het kan hout en textiel doen verkleuren.
- Polychromie of vergulding is meestal gevoelig voor water. Haal er zo snel mogelijk een specialist bij. Zelfs droogdeppen zal veel schade berokkenen.
- Losse onderdelen kunt u het best fotograferen, lokaliseren en bewaren (als ze droog zijn) in een polyethyleenzakje. Als u iets wil vasttapen, gebruik dan doorzichtige tape (Scotch Magic™). De tape moet wel zeer snel verwijderd worden; anders kan dit schade berokkenen aan de afwerklaag. Gebruik nooit papiertape, grijze duct tape en dergelijke: de lijm is schadelijk voor het oppervlak.
Eerste hulp bij brand
Zoals al in andere hoofdstukken vermeld (zie ook reinigen), schakelt u voor het verwijderen van as en roet steeds een gespecialiseerde restaurator in. U doet meer kwaad dan goed door roet te verwijderen met een doek.
Dit hoofdstuk werd geschreven door Peter Taeymans voor Depotwijzer.be.
Verdere leestips