Stenen voorwerpen bewaren

Bustes op een palet van kunststof. Foto: © Anne-Cathérine Olbrechts

Hoe bergt u het best een collectie stenen voorwerpen op? U leest het hier.

  • Omdat stenen objecten meestal zwaar zijn, maakt u gebruik van stevige rekken. De fabrikant van de rekken voorziet normaal gesproken in een maximaal gewicht. Zorg dat dit hoog genoeg is, zodat het rek niet doorzakt.
  • Staan de objecten op metalen platen? Leg dan een houten plaat erbovenop om het gewicht te verdelen, zodat er geen puntbelasting op het metaal ontstaat.
  • Als u de objecten kunt wegen, schrijft u het gewicht op de identificatiefiche. Zo kunt u uitrekenen hoeveel kilogram er op één plaat staat en hoeveel gewicht het hele rek draagt. Blijf altijd onder het maximale gewicht van het rek. Door het gewicht te noteren bent u ook goed voorbereid als u het object moet verplaatsen. Een portret in marmer kan al snel 40 kilo wegen.
  • Plaats grote objecten altijd onderaan. Het beste is grotere objecten op een pallet te plaatsen. Er kunnen meer objecten op één pallet.
  • Als een object verplaatst moet worden, kan het pallet met een transpallet tussen de rekken worden uitgehaald, zodat u voldoende plaats hebt om het object van het pallet af te halen zonder ermee te moeten schuiven.
  • Zeer grote objecten voorziet u van een pallet waarop ze kunnen blijven staan. Dat maakt een verplaatsing gemakkelijker en vermindert het risico op schade aan de randen onderaan als het object verschoven wordt.
  • Plaats stabiele objecten altijd rechtop, zoals het object bedoeld is om tentoongesteld te worden. 
Bustes op een palet van kunststof. Foto: © Anne-Cathérine Olbrechts
Reliëfs op legplank, op een vel zuurvrij karton. Foto: © Anne-Cathérine Olbrechts

Meer weten?

Dit hoofdstuk werd geschreven door Linda Temmink voor Depotwijzer.be.

Adviseur behoud en beheer
T
02 213 10 86