Materialen en soorten collecties

Historisch interieur met verschillende materiaalsoorten én een opvallend schadebeeld op het textielbehang. Foto: arpa sarian, Unsplash

Aanvullend op de algemene richtlijnen over het beheer en behoud van erfgoed elders op deze website, leest u in dit hoofdstuk welke aandachtspunten er zijn bij de zorg voor een specifiek materiaal of type collectie.

Elk materiaal heeft immers zijn eigenheden, die bepalen voor welke risico's het object gevoelig is. Daarbovenop spelen de keuzes van de vervaardiger, de foutjes en onzuiverheden uit het productieproces nog een rol.

Het begint allemaal met het determineren van het materiaal, de gebruikte technieken en soms van het schadebeeld. Die analyse is specialistenwerk, maar toch bieden we u graag een basisinzicht in de materie(s) en verwijzen u door naar andere nuttige bronnen.

Gewapend met deze richtlijnen en tips kunt u de zorg voor uw collectie verbeteren. Neem echter de grenzen van uw eigen kennis en kunde in acht en schakel tijdig een conservator-restaurator in. 

Foto: arpa sarian op Unsplash

Adviseur behoud en beheer
T
02 213 10 86