Stenen voorwerpen reinigen

Marmer bedekt met een vergeelde afwerkingslaag. © Anne-Cathérine Olbrechts

Stof en vuil dringen door in stenen voorwerpen. Daarom beschermt u in de eerste plaats uw stenen voorwerpen tegen een dergelijke vervuiling. Lukt dat niet, dan vindt u hieronder tips om losliggend stof te verwijderen. Vastgekoekt stof of ander vuil verwijderen is werk voor een restaurator.

  • Losliggend stof mag u met een stofzuiger en zachte borstel verwijderen. Doel is alleen het losliggende stof te verwijderen: 'aai' dus zachtjes met de borstel in de richting van de stofzuigermond over het oppervlak. Maak geen ronddraaiende bewegingen en duw niet op de borstel!
  • Aangekoekt stof krijgt u niet weg door harder op de borstel te duwen. U kunt krassen veroorzaken.
  • De metalen borstelhouder plakt u af met papiertape. Dat voorkomt krassen als u per ongeluk tegen de steen stoot.
  • Bij glanzende stenen mag u na het afstoffen met de borstel het object verder afstoffen met een zachte doek, bijvoorbeeld een microvezeldoek.
Kwasten om stenen objecten af te stoffen. © Linda Temmink, IPARC

Op de foto ziet u een aantal voorbeelden van borstels die u kunt gebruiken om steen af te stoffen. De kleine borsteltjes links maken deel uit van het assortiment dat past op een museumstofzuiger.

Tips & tricks

  • Let op: ziet u losliggende fragmenten op de steen, korreltjes op het oppervlak? Stop dan met reinigen! Het kan zijn dat de steen verzand is. Door te blijven stofzuigen zuigt u het oppervlak weg.
  • Gebruik geen water, oplosmiddelen of zeep
  • Sommige stenen hebben een waslaag. Als die vochtig wordt, slaat ze wit uit. Door solventen te gebruiken tast u de afwerklaag of de steen aan.
  • Omdat er zoveel verschillende steensoorten zijn en ze ook niet op dezelfde manier zijn afgewerkt, is het beter advies in te winnen bij een restaurator als u denkt dat er meer moet gebeuren dan alleen afstoffen. Hij kan u vertellen welke objecten u bijvoorbeeld met een vochtige doek mag poetsen en welke absoluut niet. 
  • Potloodstrepen kan en mag u verwijderen met een witte zachte gom voor steen. Krijgt u de streep of strepen niet weg, stop dan en schakel een restaurator in.

Dit hoofdstuk werd geschreven door Linda Temmink voor Depotwijzer.be.

Adviseur behoud en beheer
T
02 213 10 86