Schelpen reinigen
Door de vele vormen waarin schelpen en schelpmateriaal te vinden zijn in kunst- en etnografische collecties, is het reinigen ervan niet zomaar in een algemene richtlijn te gieten. Voor de categorie 'natuurlijke schelpen', die u in natuurhistorische collecties en privéverzamelingen kunt terugvinden is dit eenvoudiger dan bij complexe schelpgerelateerde objecten en artefacten.
Zo kunt u de met stof bedekte schelpen en uitsluitend schelpmateriaal voorzichtig met een fijne borstel of penseel afstoffen. Bij hardnekkig vuil of stof kan een natte reiniging met lauw water, aangevuld met een niet-corrosief reiniging- en ontsmettingsmiddel (bv. op basis van chloorhexidine), gebruikt worden. Zorg ervoor dat de schelpen goed, langdurig en langzaam gedroogd worden alvorens ze terug in de collectie op te nemen.
Elke categorie vraagt een andere benadering en aanpak en vereist de nodige kennis. Zo moet uiteraard eerst nagegaan worden tot welke categorie de objecten behoren. Maar ook hoe en met welke (chemische) stoffen ze behandeld zijn geweest en of er een coating is gebruikt (was, vernis, olie ...). U moet zich bovendien de vraag stellen of het reinigen van de schelp of het schelpmateriaal invloed heeft op andere materialen en stoffen die, naast het schelpmateriaal zelf, gebruikt zijn (hout, leder, zaden, metaal, pigment, veren ...).
Omwille van al deze complexe verschillen is het aangewezen om hiervoor altijd eerst een gespecialiseerde restaurator of conchyoloog/malacoloog (schelpen/weekdierendeskundige) te raadplegen.