2023 - november

Train-de-trainer Buurten met erfgoed

In dit train-de-trainertraject leert u, als initiatiefnemer en trekker, hoe u een Buurten met erfgoedtraject uittekent en hoe u het lokaal opstart.
Faro vorming

Omdat het kunst is | Vijfdelige lezingenreeks

Dit najaar organiseren M Leuven en Z33 samen de vijfdelige lezingenreeks ‘Omdat het kunst is’. Tijdens vijf lezingen delen curatoren en directeurs ervaringen en inzichten uit het veld, telkens vanuit een specifieke invalshoek.
2023 - december

Erfgoed in de praktijk | Inspiratie voor het (budgetvriendelijk) organiseren van erfgoedactiviteiten: van tentoonstellen tot meer!

In deze vorming reiken we ideeën aan over hoe u met een beperkt budget toch een tentoonstelling kan op poten zetten.
Faro vorming

[Pulse] Forum Hasselt

Op donderdag 7 december strijkt Pulse neer in Hasselt voor het tweede Forum van 2023.

publiqForum 2023

Op donderdag 7 december 2023 trekt publiq naar Leuven voor een hele hoop inspiratie en ontmoeting. Een dag vol sessies voor en door de brede vrijetijdssector over communicatie, participatie en cultuureducatie.

Art Academy | Veilig transport van erfgoedobjecten (art handling)

In deze deels theoretische, deels praktische opleiding krijgt u handvatten om zelf veilig aan de slag te gaan met het hanteren van objecten.

Distill-a-thons: schrijf mee over de geschiedenis van jeneverstokerijen

Verlekkerd op jenever en zin om mee de geschiedenis van stokerijen neer te pennen? Schrijf u dan zeker in voor een of meerdere distill-a-thons.

Webinar over de datarapporten van de lokale vrijetijdsmonitor

Werkt u op de cultuur-, jeugd-, sport- of vrijetijdsdienst van een Vlaamse stad of gemeente? Dan kunnen de data van de lokale vrijetijdsmonitor u helpen om uw lokale vrijetijdsbeleid te analyseren.

Vrijwilligers rekruteren en motiveren voor lokale erfgoedverenigingen

Het is niet eenvoudig om nieuwe vrijwilligers te vinden. Jonge vrijwilligers aantrekken lijkt nog moeilijker. En als u dan die witte raaf gevonden hebt, hoe houdt u die dan aan boord? Hoe doet u dat trouwens ook in deze steeds

Erfgoedcongres Denderland: ZORG/ERFGOED

De zorg in Denderland kent een rijk en boeiend verleden. Maar eerder dan de geschiedenis van de zorg uit de doeken te doen, focust dit congres op de vraag: hoe kan erfgoed ingezet worden in de zorg?

State of the Art Crime | Studiedag GRACE

Op 11 december organiseert het GRACE-netwerk zijn tweede studiedag in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Op het programma: een brede waaier aan thema's uit de kunstcriminaliteit.

In goede handen | Onderhoud in een erfgoedcontext

Met zorg schoonmaken en onderhouden wordt vaak over het hoofd gezien. Een onderhoudsplan is deel van de oplossing, maar hoe pakt u dat nu precies aan?
Faro vorming

Oral History in Circus and Fairground Communities + film screening

Op 11 december organiseert het onderzoeksproject 'Science at the Fair' van de Universiteit Antwerpen een seminarie over mondelinge geschiedenis in circus- en kermisgemeenschappen, gevolgd door een filmvertoning.

Werksessie: digitale lijsten van bevolkingsregisters: rijker dan je denkt

De bevolkingsregisters zijn een veelvuldig gebruikte bron voor historisch onderzoek. Sommige bevolkingsregisters zijn online beschikbaar, waardoor u dan gegevens van wie waar woonde eenvoudig kan terugvinden. Om meer te halen uit bevolkingsregisters voor uw onderzoek, is het interessant om de

Basiscursus immaterieel erfgoed

Wilt u graag meer weten over het beleid rond immaterieel erfgoed? Bent u geïnteresseerd in wat immaterieel erfgoed voor u en uw (collectiebeherende) organisatie kan betekenen? Dan is deze basiscursus iets voor u!
Faro vorming

Lezing professor Avril Joffe | Intercultural relations between Africa and Europe

Op 13 december 2023 nodigt de Universiteit Antwerpen u uit op een lezing, gegeven door professor Avril Joffe (Head of Department for Cultural Policy and Management, Wits School of Arts, Zuid-Afrika).

Collegagroep communicatie | Visual branding in de praktijk

In deze collegagroep richten we de schijnwerpers op vormgeving: hoe maakt uw organisatie visueel het verschil? Welke boodschap(pen) wilt u dat die vormgeving uitstraalt? En past die visuele boodschap wel bij wat u zegt of schrijft?
Faro vorming

Art Inclusive: inspiratiemoment. Cultuur van én voor personen met een beperking

Met het project Art Inclusive wil Lasso de afstand verkleinen tussen cultuurinstellingen en organisaties van/voor personen met een beperking. Na één jaar projectwerking brengt het de inzichten en het netwerk samen tijdens een inspiratiemoment.

Inzoomen op fotografische bronnen

Deze studiedag, een organisatie van het Industriemuseum i.s.m. ETWIE, wordt georganiseerd als afsluiter van de digitale inhaalbeweging ‘Inzoomen op industrieel erfgoed in België’.

Infosessie crowdfunding | Hoe zorgt u ervoor dat het publiek investeert in uw kleinschalig erfgoedproject?

Wil u graag uw erfgoedproject financieren via crowdfunding of publieksfinanciering? Via de infosessie krijgt u stap voor stap informatie over het proces van crowdfunding en de werkwijze van het Geef om erfgoed-platform.
2024 - januari

Basiscursus registratie en informatiebeheer voor objectencollecties

Deze basiscursus helpt u van start te gaan met uw eigen registratie of uw bestaande registratie te optimaliseren.
Faro vorming

Visualiseren met SketchUp voor beginners

In deze tweedaagse cursus (11 en 18 januari 2024) leert u werken met SketchUp, een programma om zelf ruimtes en meubilair op een eenvoudige manier driedimensionaal uit te tekenen.
Faro vorming

Terug naar de informatiebron | Afstudeerbeurs graduaatsopleiding Informatiebeheer

De studenten van het graduaat informatiebeheer van de Arteveldehogeschool nodigen u graag uit voor de eerste afstudeerbeurs van 2024.

Uw audiovisueel erfgoed dagelijks in de klas? | Digitaal overlegmoment

Hebt u weet van mooie audiovisuele items in uw collectie die linken met het Erfgoeddag-thema 'Thuis'? Dan nodigen we u graag uit voor een digitaal overlegmoment op 11 januari.

Broodje UiT: Meer publiek met de UiTdatabank

Met Broodje UiT leert u in korte webinars hoe u met de diensten en producten van publiq meer publiek voor uw activiteiten kunt bereiken.

Workshop erfgoedspelen maken met de ErfgoedApp

In deze workshop ontdekt u hoe u erfgoedspelen kunt maken met de ErfgoedApp. We starten met het verkennen van enkele spelmethodes. Vervolgens gaan we zelf aan de slag.
Faro vorming

International Winter School Cultural Heritage & Wellbeing: Textile Cities | Leeds

In 2023 en 2024 organiseert Museum Dr. Guislain met verschillende partners een reeks van internationale vormingsmomenten in drie Europese steden met een rijk textielerfgoed. In januari is het de beurt aan Leeds.

Erfgoed & onderwijs: wegwijs in de erfgoededucatieve praktijk

Voor deze opleiding werken FARO en de hogescholen Vives en Odisee samen. De cursus duurt zes dagen en bestaat uit vier fases.
Faro vorming

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming
2024 - februari

Visualiseren van een tentoonstellingsruimte met SketchUp voor gevorderden

U hebt de basishandelingen van SketchUp al onder de knie, maar u wilt graag een krak worden in het 3D visualiseren van uw tentoonstellingsruimte? Dan is deze gevorderdencursus op maat voor u!
Faro vorming

Workshops | Samenlezen van erfgoedverhalen met NT2-cursisten

Leest u met plezier (volks)verhalen, bent u geïnteresseerd in nieuwe methodieken om hiermee aan de slag te gaan en wilt u graag uw erfgoedwerking meer inclusief maken? Dan is deze workshopreeks iets voor u!
Faro vorming

Heritage Lab | Development: een nieuwe strategie

Gedurende vijf weken leert u (opnieuw) kijken naar de potentie en de maatschappelijke, creatieve en economische waarde van uw organisatie. U werkt deze potenties uit én verbindt ze met uw persoonlijke visie.

Coachingstraject beeldend vertellen

U vertelt verhalen als gids of bent van plan dit te gaan doen als Erfgoedklasbak. U weet al welk erfgoedverhaal u wil brengen, maar u vraagt zich af hoe u dit nog beter, meeslepender en boeiender kan doen. Dan is
Faro vorming
2024 - maart

Kwaliteit in gidsenwerking

Wilt u zich graag nog verdiepen in hoe u best omgaat met uw huidige gidsenploeg? Volg dan de workshops Kwaliteit in gidsenwerking.
Faro vorming

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming

Broodje UiT: Bereik meer dankzij datagedreven inzichten

Met Broodje UiT leert u in korte webinars hoe u met de diensten en producten van publiq meer publiek voor uw activiteiten kunt bereiken.

FARO Verkenner: groeien in uw nieuwe erfgoedjob

Bent u net gestart in de erfgoedsector en heeft u nood aan basisinformatie over erfgoedwerk? Wil u kennismaken met de werking van FARO en met collega-beginners in de sector? Dan is deze vorming precies wat u zoekt.
Faro vorming

Workshop erfgoedspelen maken met de ErfgoedApp

In deze workshop ontdekt u hoe u erfgoedspelen kunt maken met de ErfgoedApp. We starten met het verkennen van enkele spelmethodes. Vervolgens gaan we zelf aan de slag.
Faro vorming

VVBAD-Ledendag 2024

Op donderdag 28 maart 2024 bent u welkom op de jaarlijkse ledendag van VVBAD. Plaats van afspraak is de Bib Tweebronnen in Leuven.
2024 - april

Bootcamp open culturele data (7e editie)

In het voorjaar van 2024 organiseert meemoo de 7e editie van het bootcamp open culturele data. Vijf dagen lang spijkert u uw digitale vaardigheden bij terwijl u wordt ondergedompeld in een bad van open data.
2024 - mei

The 8th Architectural Finishes Research Conference over kleurhistorisch onderzoek

Een internationale conferentie over de afwerking in en op gebouwen, georganiseerd door partners uit de lage landen.
2024 - juni

Opening up our Heritage: Challenges and Opportunities in Digitising and Promoting Cultural and Research Collections

The University of Liège Library regularly organizes, in collaboration with the International Relations Office of the University, an Erasmus Staff Training Week dedicated to specific library-related topics. A 9th edition of an Erasmus Week will be organized by ULiège Library

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming

Workshop erfgoedspelen maken met de ErfgoedApp

In deze workshop ontdekt u hoe u erfgoedspelen kunt maken met de ErfgoedApp. We starten met het verkennen van enkele spelmethodes. Vervolgens gaan we zelf aan de slag.
Faro vorming
2024 - juli

Summer School 2024 | Energiebesparing voor cultureel-erfgoedinstellingen

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationale Summer School in samenwerking met het Internationaal studiecentrum voor het behoud en de restauratie van cultuurgoederen (ICCROM).