2019 - augustus

Infomomenten opleiding behoudsmedewerker erfgoed

Tijdens de zomer zijn er opnieuw infosessies voor de opleiding Behoudsmedewerker erfgoed bij de VSPW Bibliotheekschool in Gent en bij CVO VOLT in Leuven.

Van SWOT naar beleidsopties en doelstellingen: voor starters | Collegagroep subsidieaanvraag cultureel-erfgoedconvenants

FARO start in het voorjaar van 2019 een collegagroep voor erfgoed- en cultuurprofessionals die een aanvraag voor een cultureel-erfgoedconvenant voorbereiden.
Faro vorming

Van SWOT naar beleidsopties en doelstellingen: voor gevorderden | Collegagroep subsidieaanvraag cultureel-erfgoedconvenants

FARO start in het voorjaar van 2019 een collegagroep voor erfgoed- en cultuurprofessionals die een aanvraag voor een cultureel-erfgoedconvenant voorbereiden.
Faro vorming
2019 - september

Summer school | Reconstructing book ownership. Sources, methods and perspectives

Het Departement Geschiedenis en de Bibliotheek van de Universiteit Antwerpen organiseren van 2 tot 6 september de summer school Reconstructing Book Ownership: Sources, Methods, and Perspectives.

Lezing met Hamady Bocoum, directeur Musée des Civilizations Noires (MCN)

Op donderdag 5 september 2019 ontvangt het S.M.A.K. Hamady Bocoum, museumdirecteur van het recent geopende Musée des Civilizations Noires (MCN), Dakar, Senegal.

Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Workshop 4: Digital storytelling in de zorg

Deelnemers aan deze workshop wordt getoond hoe ze, met digital storytelling als methodiek, kunnen werken met verschillende doelgroepen in de zorgsector, zoals personen met dementie, personen in een hersteltraject of zorgverleners.
Faro vorming

Cultuureducatie voor de allerjongsten | Ontbijtsessie

Hoe creëert u een wisselwerking tussen ouder en kind? Hoe betrekt u de kinderen of zorgt u ervoor dat ze niet te ver afdwalen? Met welke tips stem ik mijn activiteit nog beter af op de leeftijd van de doelgroep?

Ontmoetingsdag voor archiefprofessionals aan beide zijden van de taalgrens

Een land kun je proberen te splitsen. Archief daarentegen, laat zich niet zomaar in stukken rijten. We zouden het bijna vergeten, maar archivarissen aan beide kanten van de taalgrens krijgen vaak te maken met dezelfde uitdagingen.

Collegagroep COM – communicatiebeleid | FARO Praktijk

Deze tweede Collegagroep COM is het vervolg op onze ontmoeting in maart. Ook nu krijgt u heel wat praktijkervaringen en -inzichten voorgeschoteld.
Faro vorming

Brexit Day

Cultuurloket en het Departement Cultuur, Jeugd en Media organiseren op 13 september een dag rond Brexit. Het doemscenario van een Brexit zonder deal komt steeds dichterbij.

iPRES 2019 | 16th International Conference on Digital Preservation

iPRES 2019 wordt dit jaar gehouden in Amsterdam van 16 tot 20 september en wordt gefaciliteerd door het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020

Bent u iemand die beschikt over ervaring en inzichten op het vlak van het leren met, over en door cultuur … maar bent u toch nog op zoek naar inhoudelijke verdieping? Dan is deze opleiding iets voor u.

De Club van 300

De gasten in de Club van 300 zijn een frisse wind in de culturele en creatieve sector. Makers en cultuurprofessionals die in hun grondhouding vernieuwing en verandering teweegbrengen in een sector die roept om diversiteit én inclusie en vooral durven

Hoe zet ik een traject van kennisborging op? | FARO Praktijk

Dit najaar lanceert FARO een handleiding voor het opzetten van een traject van kennisborging. Tijdens deze vormingsdag bekijken we samen hoe u dit kunt toepassen in uw eigen organisatie.
Faro vorming

Informatie aan Zee 2019

Op 19 & 20 september 2019 organiseert de VVBAD de zestiende editie van haar tweejaarlijks congres Informatie aan Zee. Informatie aan Zee is een interactief gebeuren voor informatieprofessionals.

Future of Culture

Wat brengt de toekomst van cultuur?

Artistic relations between Antwerp and Genoa, 1550-1650

Op vrijdag 20 september kunt u in het Rubenianum in Antwerpen naar een studiedag over de artistieke uitwisseling tussen Genua en Antwerpen in de late 16e en de vroege 17e eeuw.

Inspirerende infosessie Erasmus+ voor de volwasseneneducatie

Inspirerende infosessie Erasmus+ voor de volwasseneneducatie + optioneel: toolbox-exploratie

Participatie of de kunst van het gecontroleerd loslaten | FARO Plus

Het Red Star Line Museum blikt terug op bijna tien jaar ervaring met participatieve projecten – al van lang van voor de opening van het museum.
Faro vorming

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons (September 2019) | FARO Basis

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kunt gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kunt gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming

Waarderen van ministeriële kabinetsarchieven

Archiefbank Vlaanderen en het Rijksarchief nodigen u uit op de studienamiddag 'Waarderen van ministeriële kabinetsarchieven' die plaatsvindt op woensdag 25 september 2019 in het Algemeen Rijksarchief.

Erfgoed en onderwijs

Erfgoed is overal, en erfgoed maakt nieuwsgierig. U kunt er heel veel kanten mee uit. De grote vraag is dan: hoe begint u er heel concreet aan? Hoe doet u dat, een prikkelende erfgoedactiviteit voor kinderen en jongeren opzetten?

Groepsdynamica: hoe omgaan met verschillen, weerstand en conflict? | FARO Basis

In deze cursus leert u anders kijken naar groepen en de patronen die er tussen mensen kunnen ontstaan. Een absolute must voor iedereen die met groepen werkt.
Faro vorming

IASA 2019 | 50th Annual Conference

Van 30 september tot en met 3 oktober 2019 organiseert IASA (International Association of Sound and Audiovisual Archives) de vijftigste editie van haar jaarlijkse conferentie.

Workshop Kwaliteit in Gidsenwerking. Haal meer uit je gidsenploeg!

Docente Janien Prummel coacht in deze vorming verantwoordelijken van organisaties met een gidswerking: diensten van toerisme, gidsverenigingen, (cultureel-)erfgoedorganisaties, monumenten …
Faro vorming
2019 - oktober

Word Mediacoach Erfgoed | FARO Basis

Samen met Mediawijs ontwikkelde FARO een opleiding 'Mediacoach' op maat van onze sector. De inhoud van de opleidingsonderdelen is op maat van erfgoedorganisaties die mediawijsheid in de organisatie en de publiekswerking willen implementeren.
Faro vorming

Visual Thinking Strategies: introductieavond

Tijdens deze teaseravond over Visual Thinking Strategies volgen de deelnemers een rondleiding met Julie Rodeyns van Matchbox vzw.

Museumcongres 2019 | Mensen en musea

Hoe draagt uw museum bij aan een blijvende binding van álle inwoners van ons land met museale collecties? Voor deze uitdaging biedt het Museumcongres vergezichten en de daaropvolgende Museumkennisdag, concrete handvatten.

Heritage cemeteries in the 21ste century: use, reuse and shared use | ASCE 2019 Conference

Van 3 tot en met 5 oktober 2019 organiseert de Association of Significant Cemeteries in Europe een internationale conferentie over historische kerkhoven in Gent.

Joint Technical Symposium

JTS is het internationale wetenschappelijke en technische symposium over zaken die van bijzonder belang zijn voor audiovisuele archieven en archivarissen.

Museumkennisdag 2019 | Mensen en musea

Hoe draagt uw museum bij aan een blijvende binding van álle inwoners van ons land met museale collecties? Voor deze uitdaging biedt de Museumkennisdag concrete handvatten, en het Museumcongres vergezichten. Ook de Museumcijfers 2018 komen dan aan bod. Programma Laat

Masterclass waardemanagement voor collecties l FARO Plus

Stelt u zich de volgende vragen: Waarom bewaart u wat u heeft? Waarin schuilt de waarde van de collectie? Waar liggen de kansen voor de ontwikkeling van waarde? Waar dreigen waardeverliezen? En welke acties geven u de meeste waarde voor
Faro vorming

Museums and the Sustainable Development Goals l NEMO Webinar

Van 7 tot en met 10 november 2019 vindt in Tartu, Estland, de 27e European Museum Conference plaats. In aanloop naar deze conferentie kunt u op 7 oktober deelnemen aan een webinar over musea en duurzaamheid.

Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Workshop 5: Erfgoed & Dementie. Het creëren van een aanbod voor personen met dementie en hun mantelzorgers

Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en mikt op medewerkers van cultureel-erfgoed- én zorgorganisaties die een aanbod willen creëren voor personen met dementie en hun mantelzorgers.
Faro vorming

Investeer in gidsen en creëer meerwaarde | FARO Praktijk

De museumgidsenopleiding bestaat tien jaar; een mooie aanleiding om iedereen die een rol speelt in deze opleiding bijeen te brengen. Samen blikken we achteruit én ook vooruit.
Faro vorming

Verzamelen immaterieel erfgoed

Op 11 oktober 2019 organiseren Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en Werkplaats immaterieel erfgoed een conferentie voor musea, archieven en bibliotheken uit Nederland en Vlaanderen.

Studie- en contactdag 'Op handen gedragen'

Processievrijwilligers en -comités ontmoeten elkaar in Brugge op 12 oktober 2019 voor de studie- en contactdag Op handen gedragen.

Groeien in uw nieuwe erfgoedjob | FARO Verkenner

Welkom in de cultureel-erfgoedsector, de boeiende omgeving waarin u net als medewerker bent gestart. Omdat het lastig kan zijn om door het bos de bomen te zien, willen wij u graag ondersteunen. Zo neemt uw carrière meteen een vliegende start!
Faro vorming

Navigating the visual. Crossing the boundaries of theories and practices | 51st Annual Conference of the International Visual Literacy Association

In het najaar organiseert M - Museum Leuven samen met de KU Leuven / HIVA de jaarlijkse IVLA-conferentie (International Visual Literacy Association).

Bootcamp open culturele data

Na de succesvolle eerste editie van het Bootcamp open culturele data in september 2018, organiseert PACKED vzw in oktober 2019 een tweede editie. Wilt u leren hoe u de principes van open culturele content in de praktijk kunt toepassen, nieuwe

Referentiekaders en diversiteitsbewuste communicatie | FARO Praktijk

Tijdens deze vorming krijgt u enkele kaders en handvatten om heel concreet met meerstemmigheid aan de slag te gaan in uw organisatie. Aan de hand van oefeningen wordt de theorie bevattelijk gemaakt.
Faro vorming

Saving the web: the promise of a Belgian web archive

Dit colloquium over webarchiving vindt plaats in het kader van het project PROMISE, dat een federale strategie voor het bewaren van het Belgische web uitwerkt.

Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Workshop 6: Archief om de hoek: hoe ontwikkel je een outreachende werking?

Tijdens deze cursus tonen we de deelnemers hoe ze met archiefcollecties op basis van een asset based approach in een buurtwerking aan de slag kunnen gaan.
Faro vorming

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons (Oktober 2019) | FARO Basis

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kunt gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kunt gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming

Soft particle blasting | Workshop

Op 24 en 25 oktober organiseert SHAKE in Conservation samen met conservator Maren Dümmler M.A., Deffner & Johann en de Universiteit van Antwerpen een workshop over soft particle blasting, een zachte droge reinigingsmethode.

Visual Thinking Strategies: vorming

Tijdens deze twee dagen durende vorming gaat Julie Rodeyns van Matchbox vzw dieper in op een waaier aan technieken waarmee gidsen, leerkrachten en andere groepsbegeleiders kunstwerken kunnen gebruiken om een gesprek te starten en te begeleiden.
2019 - november

Museums 2030 - Sharing recipes for a better future | NEMO European Museum Conference 2019

Van 7 tot en met 10 november 2019 vindt in Tartu, Estland, de 27e European Museum Conference plaats. Die focust vooral op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Museums and intangible heritage: transmission, know-how and museum conservation | Internationaal colloquium

Op 8 en 9 november 2019 vindt op diverse locaties in Mons / Bergen een internationaal colloquium plaats over musea en immaterieel erfgoed.

Het belang van vorm | Najaarssymposium Textielcommissie

De Textielcommissie organiseert twee keer per jaar een textielsymposium, met steeds een bijzonder thema. Restauratoren, (kunst)historici, natuurwetenschappers, technici, vormgevers en beeldend kunstenaars leveren een bijdrage in de vorm van een lezing, film of performance. De voordrachten worden gepubliceerd in de

Najaarsbijeenkomst 2019 Adlib gebruikersgroep

De najaarsbijeenkomst van de Adlib gebruikersgroep vindt plaats op 14 november 2019 in het TextielMuseum Tilburg.

Verbeter het timemanagement in uw organisatie, start een traject! | FARO Praktijk

We hebben het allemaal druk-druk-druk en dus hebben we voor alles te weinig tijd. Maar is dat wel zo? Laten we ons niet teveel opjutten door tijdrovers? De mailbox bijvoorbeeld, of de oeverloze vergaderingen. Het goede nieuws is: er zijn
Faro vorming

Cultureel erfgoed en groene zorgplaatsen in de stad | FARO Plus

FARO en het Musée des Plantes Médicinales et de la Pharmacie van de ULB laten tijdens deze studiedag enkele experts aan het woord over hoe cultureel erfgoed een asset kan zijn voor een gezonde en groene stedelijke omgeving.
Faro vorming

Basiscursus informatiebeheer voor erfgoedcollecties

Deze cursus helpt u op weg om een erfgoedcollectie en de daarmee verbonden contextuele informatie te registreren, beter te benutten en in te zetten voor het behoud, het beheer en de ontsluiting ervan.

Gerestaureerd met de beste bedoelingen | Colloquium BRK-APROA

Op 21 en 22 november 2019 organiseert de Beroepsvereniging voor Conservators-Restaurateurs voor Kunstvoorwerpen (BRK-APROA) voor de tiende keer haar jaarlijkse colloquium.

Erfgoed en de vier elementen: save the date

Om expertise over de vier natuurkrachten: water, vuur, lucht en aarde in kaart te brengen en uit te wisselen, organiseren Erfgoedlabo Leuven, FARO en het Belgische Blauwe Schild samen een reeks van vier studiedagen over calamiteiten en (roerend) erfgoed.

Creative Ville

Na een pauze keert Creative Ville dit jaar terug met een derde editie van haar unieke formule: een inspiratie- en netwerkconferentie voor iédereen uit de creatieve sector.

Europeana Conference 2019

Van 26 tot 29 november 2019 vindt in Lissabon, Portugal, de jaarlijkse algemene meeting plaats van het Europeana Network.

De rol van objectiviteit, subjectiviteit en smaak bij restauratiebeslissingen | Een socratische dialoog

Op woensdag 27 november 2019 organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een onderzoeksbijeenkomst waarin het aan de hand van casestudies onderzoekt hoe objectief of subjectief wij eigenlijk zijn bij discussies en beslissingen over de restauratie van objecten van cultureel
2019 - december

Restitution of Colonial Collections in Europe Possibilities, Challenges, Dilemmas |

Op 2 en 3 december 2019 organiseert het interdisciplinair onderzoeksforum TAPAS/Thinking About the PASt een tweedaagse workshop in Gent over de restitutie van koloniale collecties in Europa. Momenteel loopt er een call for papers.

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons (December 2019) | FARO Basis

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kunt gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kunt gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming

Interne communicatie van uw organisatie verbeteren

Wat is interne communicatie en hoe kunt u er met het hele team voor zorgen dat deze zo vlot mogelijk verloopt? Tijdens deze sessie gaat VVBAD hier dieper op in met een theoretisch kader, maar ook heel praktische en concrete
2020 - januari

Winter School 2020 Cultural Heritage & Outreach: a wellbeing perspective | FARO Labo

Hoe kunt u cultureel erfgoed inzetten om het welzijn van specifieke doelgroepen te verbeteren? Die vraag is het uitgangspunt van de zesde editie van een inspirerende Winter School!
Faro vorming
2020 - februari

Beter vergaderingen leiden

In deze opleiding leert u om effectiever te vergaderen, met minder energie. En misschien nog belangrijker: u ontdekt hoe u méér impact kunt hebben in de vergadering zelf.