2022 - november

Wikimedia uploadworkshop

Heeft uw organisatie collecties die in het publiek domein zijn? Laad ze dan op in Wikimediaplatformen en vergroot de vindbaarheid van uw erfgoedmateriaal.

Meerstemmigheid in het archief, voor én achter de schermen | Masterclass met expert Mirjam Schaap

Tijdens het proces naar meerstemmigheid stuiten erfgoedwerkers veelal op dezelfde vragen. We zijn dan ook opgetogen Mirjam Schaap te verwelkomen tijdens twee masterclasses over diversiteit en inclusie in het archief.
Faro vorming

Stel uw (laatste) vragen over de begroting van uw beleidsplan. Online vragenuurtje met Cultuurloket

De indiendatum voor werkingssubsidies nadert met rasse schreden. Voor de zakelijke kant van de aanvraag kan u een beroep doen op onze collega’s van Cultuurloket. Samen met hen organiseert FARO een vragenuur.
Faro vorming

Inclusief samenwerken: hoe richt u als archief de blik naar buiten? Masterclass met expert Mirjam Schaap

Tijdens het proces naar meerstemmigheid stuiten erfgoedwerkers veelal op dezelfde vragen. We zijn dan ook opgetogen Mirjam Schaap te verwelkomen tijdens twee masterclasses over diversiteit en inclusie in het archief.
Faro vorming

Erfgoed en dementie. Hoe creëert u een aanbod voor personen met dementie en hun mantelzorgers?

Dementie is een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. In Vlaanderen leven naar schatting 160.000 personen met dementie. Het is een aandoening die op vele betrokkenen, direct of indirect, impact heeft. De erfgoedsector kan mee helpen om een
Faro vorming

Workshop werken met XML-bestanden van OCR

Op woensdag 30 november geeft Mirjam Cuper van KB Lab een eendaagse workshop in het kader van de collegagroep ‘Digitalisering van periodieken’. In deze praktische workshop leert u werken met XML-bestanden van OCR van historische teksten.

EU-subsidies voor de cultuursector

Op 30 november 2022 organiseren VLEVA, Cultuurloket, Creative Europe Desk Vlaanderen en Kunstenpunt een EU-subsidiedag voor de cultuursector in Vlaanderen.
2022 - december

Werkbezoek tentoonstellingsproductie en museumtechnieken

Op 1 december bent u welkom in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en zoomen we in op enkele thema’s zoals het recente verbouwproject, de organisatie van de inhuizing van de collectie, de integratie van multimedia en techniek
Faro vorming

Cultureel-erfgoeddebatten van het postgraduaat Cultureel erfgoed KU Leuven

Een reeks debatten over hete hangijzers binnen het erfgoedveld. Georganiseerd door studenten van de opleiding in samenwerking met externe experts.

Lancering mmmonk.be | Scroll eens door een middeleeuws manuscript

Ruim 800 middeleeuwse manuscripten van de abdijen van Ter Doest, Ten Duinen, Sint-Baafs en Sint-Pieters online herenigd!

Ge wordt beïnvloed | Lezingenreeks Denkvoer

Ons kijkgedrag wordt beïnvloed door verschillende facetten: onze achtergrond, de beelden die we dagelijks verwerken, geuren, kleuren … Het speelt allemaal een rol. In de Denkvoerreeks ‘Ge wordt beïnvloed’, georganiseerd door M Leuven, worden een aantal van die zaken onder

Foliodag

De Foliodag strijkt neer in KVS Brussel op 2 december 2022, van 12.30 uur tot 18.30 uur voor Folio-leden, en vanaf 14 uur voor niet-Folio-leden.

Mmmonk School | Online lessenreeks voor professionals en erfgoedliefhebbers

Bent u vertrouwd met middeleeuwse manuscripten en wilt u zich verdiepen in een of meerdere specifieke disciplines? Dan is deze online lessenreeks beslist iets voor u.

Het 'Basses Danses'-handschrift uitzonderlijk tentoongesteld

Op 3 en 4 december toont het KBR museum een heel bijzonder handschrift. Het gaat om de ‘Basses Danses’ van Margaretha van Oostenrijk, een van de enige zwarte handschriften ter wereld.

Stel uw (laatste) vragen over de begroting van uw beleidsplan. Online vragenuurtje met Cultuurloket

De indiendatum voor werkingssubsidies nadert met rasse schreden. Voor de zakelijke kant van de aanvraag kan u een beroep doen op onze collega’s van Cultuurloket. Samen met hen organiseert FARO een vragenuur.
Faro vorming

CULTURE TALKS Commons

CULTURE TALKS brengt media- en cultuurexperten samen met academici en beleidsmakers en peilt naar de toekomst van een 'common' cultuurbeleid.

Historische wielerfoto’s beschrijven via het interactieve platform DoeDat | Workshop

Wil u een unieke inkijk in meer dan een eeuw wielersport en uw kennis delen met KOERS? Neem dan deel aan de gratis workshop en beschrijf samen met de KOERS-medewerkers de collectie historische wielerfoto’s.

Basiscursus inventariseren

Deze cursus biedt een dagvullend programma met tal van praktische tips om in uw kerk van start gaan met het opstellen van een erfgoedinventaris.

Lancering AGATO

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium nodigt u uit voor de lancering van AGATO, een online decision support tool voor beheerders van erfgoedcollecties, gericht op de goede bewaring van historische mixed-media objecten.

Inspiratieavonden Tijd-Stories: inspiratie voor uw erfgoedverhaal

In dit gloednieuwe vormingsconcept wordt u verrast door nieuwe inspiratie, (archief)bronnen, thema’s en initiatieven rond heemkunde, genealogie en volkskunde.

Les bébés au musée. Pourquoi? Comment?

Op 9 december vindt in Parijs een studie- en vormingsdag plaats over de allerkleinsten in musea. Voertaal is het Frans.

Workshop | Brandbeveiliging voor erfgoedspelers

Tijdens deze interactieve workshop ontdekt u aan de hand van een casus hoe u concreet werk maakt van brandpreventie. Want voorkomen is altijd beter dan genezen!
Faro vorming

In goede handen | Onderhoud in een erfgoedcontext

Met zorg schoonmaken en onderhouden wordt vaak over het hoofd gezien. Een onderhoudsplan is deel van de oplossing, maar hoe pakt u dat nu precies aan?
Faro vorming

Samenwerkingen tussen cultuur en zorg: een verhaal van kansen | Lezing Saïda Sakali en Luc Rademakers

Naar goede gewoonte organiseert het Fonds voor Cultuurmanagement jaarlijks een najaarslezing over een actueel thema binnen de cultuursector. Dit jaar bent u welkom voor een lezing over inspirerende samenwerkingen tussen cultuur en zorg: een verhaal van kansen.

Basiscursus immaterieel erfgoed

Wilt u graag meer weten over het beleid rond immaterieel erfgoed? Bent u geïnteresseerd in wat immaterieel erfgoed voor u en uw (collectiebeherende) organisatie kan betekenen? Bent u op zoek naar inspiratie om aan de slag te gaan met het
Faro vorming

Slim Geregeld: ontwikkelingen van het binnenklimaat in erfgoedinstellingen

Op 13 december 2022 organiseert de stichting Erfgoedklimaat samen met het Vlaamse klimaatnetwerk 'Duurzaam erfgoedklimaat' het symposium 'Slim Geregeld: Ontwikkelingen van het binnenklimaat in erfgoedinstellingen'.

Erfgoeddag en Erfgoedweek: alles wat u over Beestig! wil weten

U heeft al heel wat ideeën voor een of meerdere activiteit(en). Maar wat kunt u hiermee precies doen binnen het kader van Erfgoeddag? En hoe maakt u die activiteit aantrekkelijk?
Faro vorming

Vers de nouvelles normes de conservation? Réévaluer face à la crise climatique et énergétique

Ethische debatavond van ICOM Frankrijk.

Online traject | Vrijwilligers rekruteren en motiveren voor lokale erfgoedverenigingen 

Het is niet eenvoudig om nieuwe vrijwilligers te vinden. En als u dan die witte raaf gevonden hebt, hoe houdt u die dan aan boord? Dit online vormingstraject onder leiding van Histories speelt in op deze vragen. 

publiqForum 2022

Wil u helemaal mee zijn met wat er leeft in de brede vrijetijdssector op het vlak van communicatie, participatie en cultuureducatie? Op de hoogte zijn van opmerkelijke initiatieven, en nieuwe ontwikkelingen in het UiTPAS- en UiT-landschap rond cultuureducatie, data, doelgroepen

Lezingenreeks | WOII in het Vlaamse geheugen

De Tweede Wereldoorlog blijft ook na ruim 75 jaar actueel. In een reeks van vier lezingen leggen twee schrijvers en twee historici bruggen tussen verleden en heden.
2023 - januari

Basiscursus informatiebeheer voor objectencollecties

Deze basiscursus Informatiebeheer van objectencollecties helpt u van start te gaan met uw eigen registratie of uw bestaande registratie te optimaliseren.
Faro vorming

Hoe erfgoed inzetten in zorg? Leren door doen!

Tijdens dit vormingstraject van vijf interactieve workshops leert u methodieken actief toe te passen in uw erfgoedpraktijk. Aan het einde van de reeks bezit u de nodige handvatten om interventies op een kwaliteitsvolle manier te begeleiden.
Faro vorming

Erfgoedlab III: Digitaal Dekoloniseren

Thema’s zoals dekolonisatie, diversiteit en inclusie beperken zich vaak tot publiek en presentatie. Maar wat gebeurt er als we naar binnen kijken? In het derde erfgoedlab Digitaal Dekoloniseren neemt de Reinwardt Academie wederom nieuwe perspectieven en posities mee.

Scherp uw verteltechniek aan

Tijdens deze praktische workshop gaan we samen met Fred Versonnen aan de slag. U ontdekt al doende wat het effect is van verteltechnieken, zoals het vertragen en versnellen, het inzetten van zintuiglijke elementen, het opzetten van spanningsbogen en het gebruik
Faro vorming

Titus Livius tussen handschrift en gedrukt boek. Lectuur van de beroemdste Romeinse historicus in de 15e en begin 16e eeuw

In deze lezing wordt ingegaan op de handschriften en vroegste drukken uit de verzamelingen van KBR, die (delen van) Livius’ werk hebben overgeleverd, in het Latijn en in vertaling.
2023 - februari

Museums, Health & Wellbeing Summit

De volgende editie van de MuseumNext-conferentie, op 6 en 7 februari 2023, staat volledig in het teken van musea, gezondheid en welzijn.

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming

Groeien in uw nieuwe erfgoedjob (februari 2023) | FARO Verkenner

Bent u net gestart in de erfgoedsector en heeft u nood aan basisinformatie over erfgoedwerk? Wil u kennismaken met de werking van FARO en met collega-beginners in de sector? Dan is deze vorming precies wat u zoekt.
Faro vorming
2023 - maart

Kwaliteit in gidsenwerking: workshops

Wilt u zich graag nog verdiepen in hoe u best omgaat met uw huidige gidsenploeg? Volg dan de workshops 'Kwaliteit in gidsenwerking'. Docente Janien Prummel coacht in drie bijeenkomsten verantwoordelijken van organisaties met een gidswerking.
Faro vorming

Vrouwen en genderdiversiteit in musea en tentoonstellingen | Save the date

8 maart 2023, een datum om alvast te noteren. Dan vindt in Ieper een studiedag plaats over genderdiversiteit en de positie van vrouwelijke kunstenaars in musea en tentoonstellingen.

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming
2023 - mei

IIPC Web Archiveringsconferentie 2023 | Resilience and Renewal: save the date & oproep

De call for proposals voor de Web Archiveringsconferentie (WAC) vanuit International Internet Preservation Consortium (IIPC) is geopend!

Groot Onderhoud 2023

Op dinsdag 16 mei 2023 wordt u verwacht voor een Groot Onderhoud dat qua urgentie en relevantie zijn gelijke niet kent. Komt u in Lamot Mechelen meedenken en -praten over de impact van de klimaatcrisis op erfgoed?
Faro vorming

Coated Fabrics Collection Care | Symposium

MoMu presenteert het symposium Coated Fabrics Collection Care dat op donderdag 25 mei en vrijdag 26 mei 2023 plaatsvindt in Antwerpen, België. Dit symposium omvat de resultaten van Glossy Surfaces, een onderzoek naar conservatiebehandelingen voor thermoplastic polyethuraan (TPU) coatings in
2023 - juni

Leve immaterieel erfgoed

Leve immaterieel erfgoed is een dag vol feest, ontmoeting en inspiratie.

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming
2023 - oktober

Informatie aan Zee 2023: save the date

Op 19 en 20 oktober 2023 organiseert de VVBAD de achttiende editie van haar tweejaarlijks congres Informatie aan Zee.