2023 - september

Art Academy | Veilig transport van erfgoedobjecten (art handling)

In deze deels theoretische, deels praktische opleiding krijgt u handvatten om zelf veilig aan de slag te gaan met het hanteren van objecten.

Roadtrip Cultuureducatie 2023

Vier events boordevol inspiratie & ontmoeting.

Webinar | Contested histories and civic engagement: the case of the Colston statue in Bristol

Dit webinar focust op de manier waarop de Geschiedeniscommissie in Bristol een ruime burgerbevraging organiseerde, en hoe men in deze Britse stad daarmee vervolgens aan de slag ging.
Faro vorming

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming

Groeien in uw nieuwe erfgoedjob | FARO Verkenner

Bent u net gestart in de erfgoedsector en heeft u nood aan basisinformatie over erfgoedwerk? Wil u kennismaken met de werking van FARO en met collega-beginners in de sector? Dan is deze vorming precies wat u zoekt.
Faro vorming

Analytical and Imaging Techniques for Heritage Objects | Micro-credential

Stevige fundamenten voor hedendaags en toekomstig erfgoedbeheer en -beleid. Een gedurfde en ambitieuze reeks van micro-credentials in dit domein.

Gevaarlijk erfgoed, asbest in collecties

Op 26 september organiseert Prebes Antwerpen samen met ETWIE en FARO in het Fotomuseum Antwerpen (FOMU) een studienamiddag over gevaarlijk erfgoed, met een bijzondere focus op asbest.

Advanced Analytical Techniques in Heritage | Micro-credential

Stevige fundamenten voor hedendaags en toekomstig erfgoedbeheer en -beleid. Een gedurfde en ambitieuze reeks van micro-credentials in dit domein.

Book History @ KBR: namiddag met zeven boekhistorische lezingen

Wat gebeurt er achter de schermen van de nationale bibliotheek? Waar zijn onze onderzoekers mee bezig en welke historische schatten worden er bewaard in de magazijnen?

Art Academy | Eerste hulp voor erfgoedcollecties (collectiehulpverlening)

Tijdens deze basiscursus collectiehulpverlening leert u wat de gevaren zijn bij verschillende calamiteiten. De nadruk ligt op brand en wateroverlast, maar ook aantasting door schimmels en ongedierte komen aan bod.

Tien jaar Red Star Line Museum: Onze Tuin

Het Red Star Line Museum viert eind september zijn tiende verjaardag. Daarom nodigt het museum u graag uit in 'Onze Tuin', op donderdag 28 september in bibliotheek Permeke (Antwerpen).

Broodje UiT: Bouw uw eigen activiteitenagenda met widgets

Met Broodje UiT leert u in korte webinars hoe u met de diensten en producten van publiq meer publiek voor uw activiteiten kunt bereiken.

Omdat het kunst is | Vijfdelige lezingenreeks

Dit najaar organiseren M Leuven en Z33 samen de vijfdelige lezingenreeks ‘Omdat het kunst is’. Tijdens vijf lezingen delen curatoren en directeurs ervaringen en inzichten uit het veld, telkens vanuit een specifieke invalshoek.

Heritage Tomorrow: an Introduction in 24 Hours | Micro-credential

Stevige fundamenten voor hedendaags en toekomstig erfgoedbeheer en -beleid. Een gedurfde en ambitieuze reeks van micro-credentials in dit domein.

Draailierdag

Op zaterdag 30 september 2023 organiseert CEMPER een draailierdag als netwerkmoment voor draailierspelers, -bouwers en -liefhebbers.

(Be)schrijft u mee? (Be)schrijfsessie historische wielerfoto's

In deze workshop wordt u wegwijs gemaakt in het beschrijven van wielerfoto’s via het interactieve platform DoeDat. U krijgt praktische tips en tricks om daarna zelf aan de slag te gaan en de eerste beelden te beschrijven.
2023 - oktober

Infomoment investeringssubsidies strategische cultuur- en jeugdinfrastructuur

Beschikt uw organisatie over strategische cultuur- of jeugdinfrastructuur? Plant u een verbouwing waarbij u uw infrastructuur wil transformeren tot een duurzaam en innovatief gebouw? Dan kunt u daar investeringssubsidies voor aanvragen.

In goede handen | Basiscursus behoud en beheer

Bent u op zoek naar een goede basiskennis over het behoud en beheer van gemengde erfgoedcollecties? Schrijf u dan in voor deze driedaagse basiscursus.
Faro vorming

Optical Microscopy for Heritage Materials | Micro-credential

Stevige fundamenten voor hedendaags en toekomstig erfgoedbeheer en -beleid. Een gedurfde en ambitieuze reeks van micro-credentials in dit domein.

CHARTER: een strategie voor de toekomst van cultureel erfgoed

Tijdens dit eerste CHARTER-symposium in Nederland gaan we in gesprek over de toekomst van cultureel erfgoed, de rol die onderwijs daarin speelt en de aansluiting daarvan op de erfgoedsector.

Beestig Vertellen

Op dinsdag 3 oktober om 14.00 uur bent u welkom in de O.L.V. Sint-Pieterskerk (Gent). De vrijwilligers nemen u mee in enkele verhalen en u maakt kennis met het nieuwe verhalentraject.

Distill-a-thons: schrijf mee over de geschiedenis van jeneverstokerijen

Verlekkerd op jenever en zin om mee de geschiedenis van stokerijen neer te pennen? Schrijf u dan zeker in voor een of meerdere distill-a-thons.

Weeg mee(r) op lokaal erfgoedbeleid: kennis- en praktijktraject

In oktober 2024 staan er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen op de planning. Voor erfgoedvrijwilligers zijn steden en gemeenten een belangrijke partner. Maar hoe komt erfgoed op de politieke agenda en in de meerjarenplannen die na de verkiezingen worden opgemaakt?

Basiscursus inventariseren in een kerk

Ga aan de slag om een inventaris in je kerk op te stellen.

Basiscursus inventariseren van religieus erfgoed

Tijdens deze cursus leert experte Stefanie van der Zweth (PARCUM) u tal van praktische tips om in uw kerk van start gaan met het opstellen van een erfgoedinventaris.

Vierde editie collegagroep 'Digitalisering van periodieken'

Op donderdag 5 oktober 2023 komt de collegagroep 'Digitalisering van periodieken’ voor de vierde keer samen. Deze keer zal het evenement doorgaan in de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.

OP/HEF | Cultuur & natuur

Op donderdag 5 oktober 2023 veroorzaakt OP/TIL opnieuw opschudding. Op die dag verruimt u uw blik met het jaarlijks inspiratie- en netwerkevent OP/HEF rond het thema ‘Cultuur & natuur’.

Art Academy | Zilver in topconditie

Deze cursus richt zich op het reinigen van museaal zilver door alle medewerkers. Speciale aandacht gaat naar informatie en tools om grotere schade bij onderhoudsbeurten te vermijden.

Nalatenschappen kunstenerfgoed masterclass 1: analyse dienstverlening

Tijdens de eerste masterclass op 5 oktober 2023 maakt u kennis met de resultaten van een onderzoek dat werd uitgevoerd om de bestaande dienstverlening rond kunstenerfgoed te analyseren.
Faro vorming

Een schot in de roos! Hoe zet u in op het inventariseren van schutterserfgoed?

Tijdens deze praktijkgerichte workshops wordt in drie avonden stilgestaan bij de inventarisatie van schutterserfgoed: vanaf de voorbereiding tot een afgewerkt document en de vele toepassingen ervan.

CODART Anniversary Symposium: The Curator of the Future

In 2023 bestaat CODART, het internationale netwerk voor conservatoren Nederlandse en Vlaamse kunst van voor 1800, 25 jaar. Om dit bijzondere jubileum te vieren, organiseert CODART een speciaal symposium.

De grote FAAD-quiz

Voor de derde keer organiseert het FAAD op 6 oktober 2023 i.s.m. het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA) en de Erasmushogeschool Brussel De Grote FAAD-Quiz.

Heerlijk Helderdag | Taal en inclusie

De Heerlijk Helderdag is een gratis inspiratiedag over heerlijk heldere communicatie voor communicatieverantwoordelijken van lokale en bovenlokale overheden.

EPALE Belgium Live Conference: Innovative learning spaces. Skills for the future

Op 10 oktober 2023 organiseren de drie Belgische EPALE ondersteuningsdiensten, samen met Lang Leven Leren LIVE event in Brussel in creative hub La Vallée.

Workshop erfgoedspelen maken met de ErfgoedApp

In deze workshop ontdekt u hoe u erfgoedspelen kunt maken met de ErfgoedApp. We starten met het verkennen van enkele spelmethodes. Vervolgens gaan we zelf aan de slag.
Faro vorming

Discussiemoment Ethische Code ICOM

De Ethische Code voor museumprofessionals van ICOM is aan een (radicale) herziening toe. Dit is een oproep om mee te denken en feedback te geven over deze hoeksteen van het (inter-)nationale museum- en erfgoedbeleid.

ENCATC Congress 2023 | Artificial Intelligence Embraced: the future of cultural and creative sector

Het congres over cultureel management en beleid vindt plaats van 11 tot en met 13 oktober 2023 in Helsinki, Finland.

Art Academy | Schoonmaken van uw collectie (museaal schoonmaken)

Deze cursus zoomt in op de gevaren van stof en vuil, manieren om de collectie en de omgeving correct schoon te maken en hoe het reinigen in de dagelijkse praktijk geïmplementeerd kan worden.

Collegagroep digitale collectieregistratie

De collegagroep digitale collectieregistratie brengt projecten samen die ondersteuning krijgen via de ‘Inhaalbeweging digitale collectieregistratie’, een initiatief van het Departement CJM. De bijeenkomsten staan ook open voor collega's uit de cultureel-erfgoedsector.
Faro vorming

Erfgoedzorg in de Onze-Lieve-Vrouwekerk: een geslaagde aanpak!

Een studiedag over behoud en beheer met de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde als voorbeeld.

Platform Erfgoed van techniek, arbeid en zorg - Agrarisch erfgoed

Dit najaar start de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een aantal nieuwe platforms, gericht op het beheren en behouden van collecties en verzamelingen van particulieren en private organisaties. Een van die nieuwe platforms is 'Erfgoed van techniek, arbeid

Monumentenzorg via burgerparticipatie en ecologie | Herita-sessie 3: Steven Heyde

Hoe kunt u historische landgoederen op een duurzame manier in stand houden? Steven Heyde bestudeerde best practices in binnen- en buitenland en exploreerde verschillende toekomstscenario's met behulp van ontwerpend onderzoek. Vanzelfsprekend is nauwe interactie met landeigenaars en overheidsinstanties essentieel, maar

Lerend netwerk duurzamer collectiebeheer | Sessie 1

Dit is de eerste van vijf sessies in het Lerend netwerk duurzamer collectiebeheer. Deelname aan deze sessie is meteen ook uw toegangsticket voor het gehele Lerend netwerk, dat loopt tot juni 2024.
Faro vorming

XXste Colloquium de Brabantse Stad | Geleefd geloof. Religie in de Brabantse steden van de late middeleeuwen tot de 20e eeuw

De Belgisch-Nederlandse ‘Stichting Colloquium De Brabantse Stad’ organiseert om de drie jaar een internationale bijeenkomst waarop diverse aspecten van de geschiedenis van de steden en van het stedelijke leven in het oude hertogdom Brabant onder de loep worden genomen.

Workshop inclusieve vacatures schrijven: hoe vinden geïnteresseerden de weg naar mijn organisatie?

Samen met Hands-On Inclusion organiseert FARO een opleiding over het verspreiden van inclusieve vacatures. We focussen ons niet enkel op het schrijven en het verspreiden van de vacatures zelf, maar we bekijken ook waarom bepaalde initiatieven en keuzes wel of
Faro vorming

Workshops | Erfgoedverhalen herwerken op maat van NT2-cursisten

Hebt u een passie voor taal en (volks)verhalen, haalt u veel plezier uit het herwerken van teksten en gaat u graag op zoek naar die fijne balans tussen creativiteit en helderheid? Dan is deze workshopreeks iets voor u!
Faro vorming

Workshops | Samenlezen van erfgoedverhalen met NT2-cursisten

Leest u met plezier (volks)verhalen, bent u geïnteresseerd in nieuwe methodieken om hiermee aan de slag te gaan en wilt u graag uw erfgoedwerking meer inclusief maken? Dan is deze workshopreeks iets voor u!
Faro vorming

Archiefbeheer voor kunstenaars en kunstenorganisaties

Wat is archief en hoe doet u dat: goed voor uw archief zorgen? Het AMVB snelt de Brusselse kunstensector op 18 en 25 oktober 2023 te hulp met twee gratis vormingen archiefbeheer.

Inspiratiedag migratie

Tijdens deze inspiratiedag verneemt u hoe u concreet een Erfgoeddag-activiteit in verband met migratie kunt opzetten.
Faro vorming

Bind-Krachtvorming 'De kracht van kunst- en cultuurbeleving bij mensen in armoede'

Tweedaagse bijscholing op donderdag 19 oktober en 9 november 2023 of op maat van uw organisatie.

Art Academy | Gevaarlijk erfgoed

In deze cursus ligt de nadruk op het herkennen van asbestverdacht materiaal in museale collecties. U leert wat asbest is en hoe het kan voorkomen in erfgoedobjecten. U maakt ook kennis met de gevaren en de huidige regelgeving.

Informatie aan Zee 2023

Op 19 en 20 oktober 2023 organiseert de VVBAD de achttiende editie van haar tweejaarlijks congres Informatie aan Zee.

Lezing Ariella Aïsha Azoulay | Museums in Europe are not European - Unlearning Imperial Plunder?

Deze lezing gaat over de onmogelijkheid om koloniale musea te dekoloniseren, zonder daarbij de hele wereld te dekoloniseren.

Vuile handen, lerende kinderen: inspiratiedag erfgoed en onderwijs

De positie van erfgoed in onderwijs allesbehalve vanzelfsprekend of verworven. Deze inspiratiedag biedt een forum aan mensen en initiatieven die daarin verandering willen brengen.
Faro vorming

Hazardous Heritage. Working with and around dangerous materials in cultural heritage

In oktober vindt aan de Universiteit Antwerpen een tweedaagse conferentie plaats over gevaarlijk erfgoed.

In goede handen | Intern transport

Hoe kunt u erfgoedobjecten correct bewaren, verpakken en transporteren? Na afloop van deze workshop kunt u zelf aan de slag.
Faro vorming

Masterclass Winners Cultural Management Thesis Award 2022

Het Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen reikt alternerend een prijs uit aan een masterscriptie en een doctoraatsstudie over cultuurmanagement en -beleid.

Hoe kunnen musea omgaan met menselijke resten in hun collecties?

Heeft u als erfgoedwerker te maken met menselijke resten in de collectie? Dan is deze studiedag iets voor u.
Faro vorming

Basiscursus participatie

Deze basiscursus is bedoeld voor iedereen die werk wil maken van participatie voor en achter de schermen en daar nog geen ervaring mee heeft.
Faro vorming

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming

Hands on! Conferentie van de International Association of Children in Museums

Van 25 tot 27 oktober 2023 vindt Europa's grootste conferentie over wetenschapseducatie en kinderen in musea plaats in Bern, Zwiterland.

Workshop inclusief aanwerven: selecteren op maat van uw organisatie

Hoe spoort u hiaten op in uw selectieproces? Hoe garandeert u gelijke kansen onder de kandidaten? Samen met Hands-On Inclusion organiseert FARO een opleiding over inclusief aanwerven.
Faro vorming

Workshop copywriting | Schrijf straffer. Met meer resultaat

Ontdek hoe u schrijft voor uw doelgroep (niet voor uzelf of voor uw baas). U gaat met massa’s tips en inzicht naar huis.
Faro vorming

Hoe omgaan met de registratie en digitalisering van gebonden werken op papier?

Wil u meer weten over het registreren van oude drukken, manuscripten en albums, maar ook over het digitaliseren en ontsluiten hiervan, neem dan zeker deel aan deze studiedag op donderdag 26 oktober 2023 in M Leuven.
Faro vorming

Bestemming Erfgoed: in gesprek met de plek

Het agentschap Onroerend Erfgoed, Toerisme Vlaanderen en het Departement Cultuur, Jeugd en Media organiseren een interactief tweedaags congres over duurzaam erfgoedtoerisme.

Erfgoedcolloquium Abraham Hans

Dit erfgoedcolloquium plaatst aspecten van de veelzijdige persoonlijkheid Abraham Hans in de kijker.

Masterclass Leiderschap in cultuur | LinC LL

LinC Lage Landen is een leerprogramma voor leiders in de culturele sector.
2023 - november

Netwerkbijeenkomst Cowaarderen op locatie

Voor het eerst organiseert het Netwerk Cowaarderen fysieke bijeenkomsten. De spits wordt afgebeten in Den Haag (NL); de volgende bijeenkomst vindt begin 2024 in Vlaanderen plaats.

Werelddag van de digitale duurzaamheid 2023: symposium

Of u nu nieuw bent in het vakgebied of een doorgewinterde professional, kom op deze Werelddag van de Digitale Duurzaamheid naar Breda, waar u kennismaakt met de nieuwste inzichten.

International Museum Construction Congress 2023

Van 5 tot en met 7 november 2023 vindt in Antwerpen het IMCC-congres plaats.

In goede handen | Het collectieplan: de basis voor een efficiënt collectiebeheer

Tijdens deze vorming reiken we u aanknopingspunten en een structuur aan voor het schrijven van uw eigen collectieplan.
Faro vorming

Hackathon Artikelendatabank en CoDE-x: maak uw onderzoeksresultaten zichtbaar voor andere (vrijwillige) onderzoekers

Histories beschikt over twee databanken voor het registreren van onderzoeksresultaten van erfgoedvrijwilligers: de artikelendatabank en CoDE-x. Hebt u vragen over deze databanken? Dan kunt u terecht op deze hackathon.

Aan de slag met inclusieve taal

Vraagt u zich af hoe u inclusief taalgebruik kunt toepassen in uw werking én deelt u hierbij graag uw eigen inzichten en ervaringen? Dan is dit webinar iets voor u!
Faro vorming

Archiefbeheer voor vrijetijdsorganisaties

Sportverenigingen, jeugdverenigingen, muziekverenigingen, heemkundige verenigingen, …, kortom vrijetijdsverenigingen van Brussel: jullie creëren en bewaren allemaal archief. Voor wie nu denkt 'Wat creëren wij? En moeten wij dat bijhouden?' organiseert het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel (AMVB)

Masterclass | Werken met weerstand, spanning en conflicten in groepen

Hoe kunt u erfgoedgemeenschappen ondersteunen om met verschillen om te gaan? Hoe blijft u overeind als er grote spanningen zijn? Tijdens een masterclass van twee dagen leert Silvia Prins u de kneepjes van het facilitatorvak.
Faro vorming

In goede handen | Veilig en beveiligd

In deze cursus leert u hoe u een risicoanalyse uitwerkt, wat de inhoud is van een calamiteitenplan, en hoe u het gebouw best beveiligt tegen brand, diefstal en andere risico’s.
Faro vorming

Netwerkdag mondelinge geschiedenis: hoe respecteert u privacy & ethiek?

Hoe ontsluiten we verhalen en beschermen we tegelijkertijd de verhalenschenker? Welke ethische codes hanteren we bij het verzamelen van die verhalen?
Faro vorming

Bijscholing: de Belevenisbib

Bibliotheken willen inspelen op de veranderende behoeften van hun publiek, en vele willen zich meer gaan profileren als belevenisbibliotheek. Maar hoe pakt u dat concreet aan?

Basiscursus Marketing in de cultureel-erfgoedsector 

Tijdens deze opleiding krijgt u de belangrijkste inzichten aangereikt die niet alleen de voordelen van marketing voor de cultuur-, social-profit- of non-profitsector aantonen, maar ook hands-on aanbevelingen die meteen te implementeren zijn.
Faro vorming

Onderzoeksdag Vlaams Architectuurinstituut

Op woensdag 15 november 2023 organiseert het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) vanuit zijn collectie en kenniscentrum voor de eerste keer een onderzoeksdag op kunstencampus De Singel in Antwerpen.

Art Academy | Voorbereid omgaan met een calamiteit (schrijven van een collectiehulpverleningsplan)

Hebt u hulp nodig bij het ontwerpen van een CHV- of calamiteitenplan? Deze training leert u er meer over.

Twaalfde BRK-APROA Colloquium | Nieuwe kijk op oude kleur in de conservatie-restauratie

Tijdens dit twaalfde colloquium van de Beroepsvereniging voor conservators-restaurateurs van kunstvoorwerpen BRK-APROA krijgt u twee dagen lang boeiende sessies van specialisten over restauratie en conservatie.

Broodje UiT: UiTinVlaanderen promoot uw evenement met een campagne op maat

Met Broodje UiT leert u in korte webinars hoe u met de diensten en producten van publiq meer publiek voor uw activiteiten kunt bereiken.

Bij de archivaris op schoot: Europese Commissie

Zoals het ondertussen traditie is organiseert de FAAD ook dit jaar Bij de archivaris op schoot. Daarom nodigt het FAAD u graag uit om een bezoek te brengen aan het archief van de Europese Commissie.

And... ACTION! Museums in the climate crisis | NEMO European Museum Conference 2023

Het netwerk van Europese museumorganisaties (NEMO) organiseert zijn jaarlijkse conferentie dit jaar van 19 tot 21 november in Lahti, Finland, en met de sprekende titel And... ACTION! Museums in the climate crisis.

FAKE, False and Real in Museums, Culture and Society

Dit congres toont en documenteert de impact van FAKES in erfgoed en samenleving aan de hand van voorbeelden op het gebied van cultureel, historisch en artistiek erfgoed bewaard in musea en culturele instellingen.

Trefdag virtueel museum van Vlaanderen

De opstart van het virtueel museum voor de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen nadert de eindmeet: de lancering is voorzien in het voorjaar van 2024. Op 27 november organiseert het Departement CJM de derde trefdag.

In goede handen | Depotinrichting als sleutel tot een efficiënt collectiebeheer

Stapsgewijs lichten we in deze module verschillende elementen toe die de keuze en de inrichting van een verantwoorde bewaarruimte bepalen.
Faro vorming

Train-de-trainer Buurten met erfgoed

In dit train-de-trainertraject leert u, als initiatiefnemer en trekker, hoe u een Buurten met erfgoedtraject uittekent en hoe u het lokaal opstart.
Faro vorming

Art Academy | Het juiste klimaat voor uw collectie

In deze cursus leert u meer over de gevaren van een ongunstig klimaat en hoe u ze kunt verbeteren. U leert werken met dataloggers, een klimaatrapportage op te stellen en de mogelijke oorzaken van schommelingen te achterhalen.

Erfgoed in de praktijk | Inspiratie voor het (budgetvriendelijk) organiseren van erfgoedactiviteiten: van tentoonstellen tot meer!

In deze vorming reiken we ideeën aan over hoe u met een beperkt budget toch een tentoonstelling kan op poten zetten.
Faro vorming
2023 - december

Reynaertcolloquium | Metamorfosen van een politieke vos

Tijdens het colloquium ‘Metamorfosen van een politieke vos’ staat de politieke lezing of interpretatie van Van den vos Reynaerde centraal.

publiqForum 2023

Save the date! Op donderdag 7 december 2023 trekt publiq naar Leuven voor een hele hoop inspiratie en ontmoeting. Een dag vol sessies voor en door de brede vrijetijdssector over communicatie, participatie en cultuureducatie.

In goede handen | Onderhoud in een erfgoedcontext

Met zorg schoonmaken en onderhouden wordt vaak over het hoofd gezien. Een onderhoudsplan is deel van de oplossing, maar hoe pakt u dat nu precies aan?
Faro vorming

Basiscursus immaterieel erfgoed

Wilt u graag meer weten over het beleid rond immaterieel erfgoed? Bent u geïnteresseerd in wat immaterieel erfgoed voor u en uw (collectiebeherende) organisatie kan betekenen? Dan is deze basiscursus iets voor u!
Faro vorming
2024 - januari

Basiscursus registratie en informatiebeheer voor objectencollecties

Deze basiscursus helpt u van start te gaan met uw eigen registratie of uw bestaande registratie te optimaliseren.
Faro vorming

Broodje UiT: Meer publiek met de UiTdatabank

Met Broodje UiT leert u in korte webinars hoe u met de diensten en producten van publiq meer publiek voor uw activiteiten kunt bereiken.

International Winter School Cultural Heritage & Wellbeing: Textile Cities | Leeds

In 2023 en 2024 organiseert Museum Dr. Guislain met verschillende partners een reeks van internationale vormingsmomenten in drie Europese steden met een rijk textielerfgoed. In januari is het de beurt aan Leeds.
2024 - februari

Coachingstraject beeldend vertellen

U vertelt verhalen als gids of bent van plan dit te gaan doen als Erfgoedklasbak. U weet al welk erfgoedverhaal u wil brengen, maar u vraagt zich af hoe u dit nog beter, meeslepender en boeiender kan doen. Dan is
Faro vorming
2024 - maart

Kwaliteit in gidsenwerking

Wilt u zich graag nog verdiepen in hoe u best omgaat met uw huidige gidsenploeg? Volg dan de workshops Kwaliteit in gidsenwerking.
Faro vorming

Broodje UiT: Bereik meer dankzij datagedreven inzichten

Met Broodje UiT leert u in korte webinars hoe u met de diensten en producten van publiq meer publiek voor uw activiteiten kunt bereiken.
2024 - mei

The 8th Architectural Finishes Research Conference over kleurhistorisch onderzoek

Een internationale conferentie over de afwerking in en op gebouwen, georganiseerd door partners uit de lage landen.
2024 - juli

Summer School 2024 | Energiebesparing voor cultureel-erfgoedinstellingen

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationale Summer School in samenwerking met het Internationaal studiecentrum voor het behoud en de restauratie van cultuurgoederen (ICCROM).