2023 - juni

International Spring School Cultural Heritage & Wellbeing: Textile Cities

In 2023 en 2024 organiseert Museum Dr. Guislain met verschillende partners een reeks van internationale vormingsmomenten in drie Europese steden met een rijk textielerfgoed: Gent, Leeds en Tilburg.

Art Academy | Voorbereid omgaan met een calamiteit (schrijven van een collectiehulpverleningsplan)

Hebt u hulp nodig bij het ontwerpen van een CHV- of calamiteitenplan? Deze training leert u er meer over.

SIEF 2023 | Living uncertainty

Van 7 tot 10 juni 2023 vindt het 16e internationale SIEF-congres plaats in Brno, de op een na grootste stad van Tsjechië.

Publieksvoorstelling Devotio. The Devotional Prints Database of the Ruusbroec Institute

De erfgoedbibliotheek van het Ruusbroecgenootschap huisvest een unieke verzameling van meer dan 40.000 devotieprenten. Binnenkort kunt u ze digitaal bewonderen in Devotio, een nieuwe prentendatabank.

Schrijf geschiedenis!

Je duikt met je tekst in een historische context: hoe ga je jouw researchmateraal en je eigen ervaringen omzetten naar een aantrekkelijke tekst voor een lezer? Hoe geef je je thema een 'universele waarde'? Voor wie schrijf je? En "mag"

Basiscursus auteursrechten in de erfgoedsector

In deze basiscursus krijgen de deelnemers een introductie in het auteursrecht, in het bijzonder de onderdelen ervan die relevant zijn voor erfgoedorganisaties.
Faro vorming

Art Academy | Veilig transport van erfgoedobjecten (art handling)

In deze deels theoretische, deels praktische opleiding krijgt u handvatten om zelf veilig aan de slag te gaan met het hanteren van objecten.

Schrijf geschiedenis! Vierdelige schrijfworkshop

In deze reeks leert u hoe en welke bronnen u raadpleegt, waarom een goede synopsis uw leidraad is, en hoe u een chaos aan informatie omzet in een aantrekkelijk leesbaar boek of een boeiende tekst.

Gidsen voor laaggeletterde en analfabete groepen

Gidst u laaggeschoolde of analfabete groepen? Wil u graag weten hoe u met deze doelgroepen kunt werken? Dan is deze workshop iets voor u.
Faro vorming

Netwerkdag voor Vlaamse en Nederlandse registrars

Het is zover! De volgende Netwerkdag voor Vlaamse en Nederlandse registrars zal plaatsvinden op 9 juni in het recent heropende KMSKA in Antwerpen.

ODIS-ontmoetingsdag

Op vrijdag 9 juni bent u van harte welkom op de jaarlijkse ontmoetingsdag van ODIS, de grootste historische databank van Vlaanderen.

Doornroosje: ordelijk vergeten

Een Doornroosje-scenario biedt talloze mogelijkheden, maar zeker ook uitdagingen: wat bewaren we? Wat heeft nu waarde? Daarover gaat het symposium Doornroosje: ordelijk vergeten op 9 juni in de Grote Kerk in Vlaardingen.

Dag van Den Brei

Ontdek wat handwerk voor uw mentale gezondheid doet, hoe er vroeger gebreid werd, hoe we het ambacht proberen door te geven, maar ga vooral zelf aan de slag!

Verdiepingscursus glasramen - Leuven

In deze verdiepingscursus licht kunsthistorica Aletta Rambaut de geschiedenis en techniek toe; werpt ze een blik op creatie- en restauratieprocessen en neemt ze samen met u enkele glasramen onder de loep.

Kennisdag Collecties en Connecties

De jaarlijkse Kennisdag is een inspirerende dag voor erfgoedprofessionals om elkaar te ontmoeten en bij te praten over actuele collectie­vraagstukken.

Kick-off lerend netwerk duurzaam collectiebeheer

Op 13 juni start FARO met een lerend netwerk over duurzaam collectiebeheer. Spreker is onder meer Henry McGhie, die erfgoedinstellingen en hun partners helpt om deel te nemen aan duurzame ontwikkeling.
Faro vorming

Archieven vertellen verhalen | Achter de schermen bij het AMVB

Erfgoedcel Brussel (VGC) organiseert een reeks middagrondleidingen in archiefinstellingen. Deze rondleidingen bieden een unieke blik op de werking achter de schermen van een archiefinstelling.

Oefening & presentatie | Basisopleiding Communicatie voor erfgoedorganisaties, deel 5

Geen theorie zonder praktijk. We luisteren naar uw ideeën om een of meerdere communicatieproblemen in uw organisatie beter aan te pakken.
Faro vorming

Verdiepingscursus glasramen - Gent

In deze verdiepingscursus licht kunsthistorica Aletta Rambaut de geschiedenis en techniek toe; werpt ze een blik op creatie- en restauratieprocessen en neemt ze samen met u enkele glasramen onder de loep.

Art Academy | Eerste hulp voor erfgoedcollecties (collectiehulpverlening)

Tijdens deze basiscursus collectiehulpverlening leert u wat de gevaren zijn bij verschillende calamiteiten. De nadruk ligt op brand en wateroverlast, maar ook aantasting door schimmels en ongedierte komen aan bod.

Infodag archeleogie. Gekliefd, gezaagd en gesmolten: van hout en erts naar kennis en kunde

De Infodag Archeologie 2023 gaat in op de resultaten van twee recente syntheseonderzoeken waarbij het Provinciaal Archeologisch Depot van de provincie Antwerpen partner was.

Digital Heritage Seminar | Historical Newspapers in the Digital Age

Maud Ehrmann (École Polytechnique Fédérale in Lausanne) heeft het over de uitdagingen voor de betrouwbare semantische indexering van historische kranten.

Trefdag erfgoedcellen

Op vrijdag 16 juni 2023 is het zover. Dan nodigt FARO alle erfgoedcelmedewerkers in Vlaanderen en Brussel op de trefdag in Aalst. Verwacht u aan een gevarieerd programma boordevol netwerk-, inspiratie- en doe-activiteiten.
Faro vorming

De (on)macht van het beeld. De verbeelding van autoriteit in wetenschap, kunst, cultuur en media

Vanuit hun expertise in onderzoek, erfgoed of wetenschapscommunicatie bieden de gastsprekers een wetenschappelijke en artistieke repliek op de vraag hoe de wetenschapper of kunstenaar er anno 2023 uitziet.

Genealogisch weekend Stadsarchief Hasselt

Wil u graag meer weten over uw eigen familie en afkomst? Kom dan zeker naar het ‘Stamboomweekend’ op 17 en/of 18 juni in het Hasseltse stadsarchief.

Over oorlogskunst. Lezing in debatvorm

Cultuurjournalist Geert Sels deed gedurende acht jaar intensief archiefonderzoek naar naziroofkunst in België. Op 18 juni gaat hij hierover in de debat met dr. Rudi Ekkart en dr. Nils Büttner.

AVA_Net Symposium | Het archief binnenstebuiten: verhalen met impact

Hoe werkt ons koloniaal en slavernijverleden door in de AV-archieven van nu? Hoe zijn wij hiermee bezig? En hoe verbeeld je verhalen die je niet terugvindt in de archieven?

Collegagroep Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed | Schaderegistratie

Op 21 juni 2023 organiseren de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en FARO de tiende bijeenkomst van de collegagroep ‘Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed’. Het onderwerp is schaderegistratie.

Inspiratiedag: aan de slag met religieus erfgoed

PARCUM nodigt beheerders, eigenaars en vrijwilligers uit voor een unieke inspiratiedag waarop wordt stilgestaan bij de uitdagingen en mogelijkheden van religieus erfgoed.

Art Academy | Zilver in topconditie

Deze cursus richt zich op het reinigen van museaal zilver door alle medewerkers. Speciale aandacht gaat naar informatie en tools om grotere schade bij onderhoudsbeurten te vermijden.

Art Academy | Wat te doen tegen biologische schade?

Wat kunt u doen als u ongewenste gasten aantreft in uw collectie? In deze cursus leert u hoe u een collectie kunt monitoren en schade voorkomen.

Vorming: maak kennis met mindfulness in het museum

Tijdens deze vorming maakt u kennis met de inhoud van mindfulness en de verschillen met andere methodieken, zoals visual thinking strategies. U gaat ook zelf aan de slag met oefeningen, onder begeleiding.
Faro vorming

Masterclass mindfulness in het museum

Tijdens deze masterclass verdiept u zich in enkele thema’s in verband met mindfulness en musea: jongeren, zorgprofessionals, de rol van muziek bij mindfulness en trauma- en neurosensitieve mindfulness in het museum.
Faro vorming

Art Academy | Het juiste klimaat voor uw collectie

In deze cursus leert u meer over de gevaren van een ongunstig klimaat en hoe u ze kunt verbeteren. U leert werken met dataloggers, een klimaatrapportage op te stellen en de mogelijke oorzaken van schommelingen te achterhalen.
2023 - juli

Erfgoed en privacy van zorg en welzijn | Potentieel en uitdagingen voor zorg, erfgoed en onderzoek

De studiedag Erfgoed & privacy van zorg en welzijn probeert meer duidelijkheid te bieden over het potentieel en de uitdagingen van zorg- en welzijnserfgoed voor zorg, erfgoed en onderzoek met privacy en ethiek als rode draad.
2023 - augustus

Art Academy | Schoonmaken van uw collectie (museaal schoonmaken)

Deze cursus zoomt in op de gevaren van stof en vuil, manieren om de collectie en de omgeving correct schoon te maken en hoe het reinigen in de dagelijkse praktijk geïmplementeerd kan worden.

Art Academy | Gevaarlijk erfgoed

In deze cursus ligt de nadruk op het herkennen van asbestverdacht materiaal in museale collecties. U leert wat asbest is en hoe het kan voorkomen in erfgoedobjecten. U maakt ook kennis met de gevaren en de huidige regelgeving.

IFLA Art Libraries Satellite Conference 2023 | Big Ideas, Challenging Questions

Van donderdag 17 tot en met zaterdag 19 augustus 2023 organiseren IFLA Art Libraries Section en de Onderzoeksbibliotheek van het Rijksmuseum de IFLA Art Libraries Satellite Conference 2023.
2023 - september

Basiscursus inventariseren van religieus erfgoed

Tijdens deze cursus leert experte Stefanie van der Zweth (PARCUM) u tal van praktische tips om in uw kerk van start gaan met het opstellen van een erfgoedinventaris.

UK Connect. Infodag over cultureel en artistiek werken in en met het Verenigd Koninkrijk

Tijdens deze infodag UK Connect maakt Cultuurloket u graag wegwijs in de do’s and dont’s van uw artistieke oversteek naar het Verenigd Koninkrijk.

Overlegplatform erfgoedbibliotheken

De Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de VVBAD ontvangen u graag op vrijdag 15 september 2023 op het tiende Overlegplatform Erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel.

AHD-Studiedag Leeszaalmedewerker Archief

Een praktische studiedag op dinsdag 19 september voor medewerkers die dagelijks de vele vragen van bezoekers in de leeszaal behandelen.

Studiedag Persistente Identificatie

Is uw organisatie al bezig met persistente identificatie en persistente URI's? Of wil u er als cultuureel-erfgoedinstelling mee aan de slag, maar weet u niet hoe? Dan is deze studiedag iets voor u.

Roadtrip Cultuureducatie 2023

Vier events boordevol inspiratie & ontmoeting.

Histories Festival

Noteer zaterdag 23 september 2023 alvast met stip in uw agenda. Histories nodigt u die dag uit voor het Histories Festival in de Sint-Pietersabdij in hartje Gent.

Webinar | Contested histories and civic engagement: the case of the Colston statue in Bristol

Dit webinar focust op de manier waarop de Geschiedeniscommissie in Bristol een ruime burgerbevraging organiseerde, en hoe men in deze Britse stad daarmee vervolgens aan de slag ging.
Faro vorming

Groeien in uw nieuwe erfgoedjob | FARO Verkenner

Bent u net gestart in de erfgoedsector en heeft u nood aan basisinformatie over erfgoedwerk? Wil u kennismaken met de werking van FARO en met collega-beginners in de sector? Dan is deze vorming precies wat u zoekt.
Faro vorming
2023 - oktober

In goede handen | Basiscursus behoud en beheer

Bent u op zoek naar een goede basiskennis over het behoud en beheer van gemengde erfgoedcollecties? Schrijf u dan in voor deze driedaagse basiscursus.
Faro vorming

Workshop erfgoedspelen maken met de ErfgoedApp

In deze workshop ontdekt u hoe u erfgoedspelen kunt maken met de ErfgoedApp. We starten met het verkennen van enkele spelmethodes. Vervolgens gaan we zelf aan de slag.
Faro vorming

Workshop inclusieve vacatures schrijven: hoe vinden geïnteresseerden de weg naar mijn organisatie?

Samen met Hands-On Inclusion organiseert FARO een opleiding over het verspreiden van inclusieve vacatures. We focussen ons niet enkel op het schrijven en het verspreiden van de vacatures zelf, maar we bekijken ook waarom bepaalde initiatieven en keuzes wel of
Faro vorming

Informatie aan Zee 2023

Op 19 en 20 oktober 2023 organiseert de VVBAD de achttiende editie van haar tweejaarlijks congres Informatie aan Zee.

Hazardous Heritage. Working with and around dangerous materials in cultural heritage

In oktober vindt aan de Universiteit Antwerpen een tweedaagse conferentie plaats over gevaarlijk erfgoed.

In goede handen | Intern transport

Hoe kunt u erfgoedobjecten correct bewaren, verpakken en transporteren? Na afloop van deze workshop kunt u zelf aan de slag.
Faro vorming

Workshop inclusief aanwerven: selecteren op maat van uw organisatie

Hoe spoort u hiaten op in uw selectieproces? Hoe garandeert u gelijke kansen onder de kandidaten? Samen met Hands-On Inclusion organiseert FARO een opleiding over inclusief aanwerven.
Faro vorming

Bestemming Erfgoed: in gesprek met de plek

Het agentschap Onroerend Erfgoed, Toerisme Vlaanderen en het Departement Cultuur, Jeugd en Media organiseren een interactief tweedaags congres over duurzaam erfgoedtoerisme.

Erfgoedcolloquium Abraham Hans

Dit erfgoedcolloquium plaatst aspecten van de veelzijdige persoonlijkheid Abraham Hans in de kijker.

Masterclass Leiderschap in cultuur | LinC LL

LinC Lage Landen is een leerprogramma voor leiders in de culturele sector.
2023 - november

In goede handen | Het collectieplan: de basis voor een efficiënt collectiebeheer

Tijdens deze vorming reiken we u aanknopingspunten en een structuur aan voor het schrijven van uw eigen collectieplan.
Faro vorming

Masterclass | Werken met weerstand, spanning en conflicten in groepen

Hoe kunt u erfgoedgemeenschappen ondersteunen om met verschillen om te gaan? Hoe blijft u overeind als er grote spanningen zijn? Tijdens een masterclass van twee dagen leert Silvia Prins u de kneepjes van het facilitatorvak.
Faro vorming

In goede handen | Veilig en beveiligd

In deze cursus leert u hoe u een risicoanalyse uitwerkt, wat de inhoud is van een calamiteitenplan, en hoe u het gebouw best beveiligt tegen brand, diefstal en andere risico’s.
Faro vorming

In goede handen | Depotinrichting als sleutel tot een efficiënt collectiebeheer

Stapsgewijs lichten we in deze module verschillende elementen toe die de keuze en de inrichting van een verantwoorde bewaarruimte bepalen.
Faro vorming
2023 - december

In goede handen | Onderhoud in een erfgoedcontext

Met zorg schoonmaken en onderhouden wordt vaak over het hoofd gezien. Een onderhoudsplan is deel van de oplossing, maar hoe pakt u dat nu precies aan?
Faro vorming
2024 - maart

Kwaliteit in gidsenwerking

Wilt u zich graag nog verdiepen in hoe u best omgaat met uw huidige gidsenploeg? Volg dan de workshops Kwaliteit in gidsenwerking.
Faro vorming
2024 - mei

The 8th Architectural Finishes Research Conference over kleurhistorisch onderzoek

Een internationale conferentie over de afwerking in en op gebouwen, georganiseerd door partners uit de lage landen.