2025 - juni

Kafee Parlee

Onder de titel ‘Kafee Parlee’ verwelkomt Erfgoedsite Ename gepassioneerde sprekers die je meenemen in hun verhalen over vroeger en nu. Meeslepende vertellingen die je helemaal onderdompelen in het erfgoed om ons heen.

Spring School Cultural Heritage & Wellbeing 2025

From the 16th to the 20th of June 2025 TOON will team up with UCL Arts and Sciences, UCL Museums and the National Archives Education and Outreach for the International Spring School in London (UK).

Intervisie over ‘Kennisdossier: borgen via erfgoedfuncties’

Werkplaats immaterieel erfgoed werkt aan een ‘Kennisdossier: borgen via erfgoedfuncties’ . Ze vragen daarbij om jouw hulp. Denk mee na over een toolbox of engageer je als kritische lezer.

Zorgen voor morgen

Laat je tijdens deze studiedag informeren, inspireren en enthousiasmeren om zelf aan de slag te gaan met het waardevolle, religieuze erfgoed.

Workshop on Living Heritage, ecological sustainability and climate action

Op 19 en 20 juni 2025 organiseren CAG en KIEN in Leuven een interdisciplinaire workshop in het kader van het project Water en Land. De call for papers loopt nog tot 31 januari.

De verborgen verhalen van vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog

Tijdens deze vorming krijg je handvaten om de vluchtverhalen van de Eerste Wereldoorlog te onderzoeken.

Lerend falen | Intervisie beleidsplanning erfgoedcellen

In deze intervisie blikken we eerst terug: we bespreken minder geslaagde projecten of ambities die u niet heeft kunnen waarmaken. Vervolgens – en meest belangrijk – gaan we op zoek naar de lessen die we uit deze ervaringen kunnen trekken.
Faro vorming

Digitaal leiderschap

Of je nu aan het begin staat van digitale vernieuwing of al stappen hebt gezet: deze training helpt je bewust keuzes te maken en jouw rol als digitale leider te versterken.

CERL: Mapping Knowledge. Collaboration of Retrospective National Bibliograhies with research and heritage projects

De Short Title Catalogue Vlaanderen (STCV) viert dit jaar haar 25-jarig jubileum en viert dat onder meer met deze conferentie in samenwerking met CERL, het Consortium of European Research Libraries.

Universeum-conferentie | Between opportunities and limitations

De jaarlijkse conferentie van Universeum, het netwerk rond academisch erfgoed in Europa, vindt dit jaar plaats van 26 tot 28 juni aan de Universiteit van Graz.

Postgraduaatsopleiding Erfgoed en samenleving | Infomomenten

De postgraduaatsopleiding Erfgoed en samenleving bereidt deelnemers voor om aan de slag te gaan met de vele uitdagingen waar de erfgoedsector in de superdiverse samenleving van vandaag voor staat.
2025 - juli

Webinar | (Terug) naar de aula als erfgoedprofessional

Ben je aan de slag in de erfgoedsector en wil je mee zijn met de nieuwste ontwikkelingen op gebied van digitalisering? Dan is het KU Leuven postgraduaat in Cultureel Erfgoed de ideale opleiding om je profiel te versterken.

Workshop AI voor informatieprofessionals (Hele dag)

Deze volledige dagworkshop biedt een solide basis van training en verdieping, met veel aandacht voor de dagelijkse praktijk van informatieprofessionals.

Workshop AI voor Informatieprofessionals (Halve dag)

De middagworkshop biedt een compacte kennismaking met AI-toepassingen binnen de informatieprofessie.
2025 - augustus

Cursus archief: waardering, selectie en vernietiging

Eendaagse cursus die je de inzichten en vaardigheden geeft om archieven te schonen aan de hand van de geldende selectielijst.
2025 - september

Rechtspersonenbelasting voor vzw’s: zo pak je het aan

Is jouw erfgoedvereniging een vzw? Dan moet je elk jaar een belastingaangifte indienen, meestal voor de rechtspersonenbelasting. Geen zorgen: in dit praktische webinar legt meester Steven Mathei je stap voor stap uit hoe je dat doet.

Material Matters | Conferentie International Association for Medical Museums and Collections

Van 10 tot 13 september 2025 vindt in het Duitse Ingolstadt de eerste internationale conferentie voor medisch erfgoed van het IAMMC (International Association for Medical Museums and Collections) plaats.

Tentoonstellen van bibliothecair erfgoed | Studiedag

Tijdens deze studiedag vertellen verschillende erfgoedprofessionals over hun ervaringen met het tentoonstellen van bibliothecair erfgoed. Er is ruimte voor het uitwisselen van werkwijzen en ideeën.

Vorming: van safe space naar brave space

Deze vorming biedt erfgoedprofessionals de kans om te reflecteren, te experimenteren en te oefenen met het creëren van brave spaces: plekken waar dialoog, verschil en ongemak welkom zijn, als vertrekpunt voor groei en begrip.
Faro vorming

Basiscursus waarderen in de praktijk

Je denkt na over of staat aan de start van een waarderingstraject voor jouw erfgoedorganisatie (of een organisatie in je werkingsgebied), maar je hebt weinig of geen ervaring met waarderen. Dan is er eerst en vooral FARO’s Erfgoedwijzer om je
Faro vorming

Ontwerpdoelstellingen aan elkaar voorleggen | Intervisie beleidsplanning erfgoedcellen

Tijdens deze intervisie legt u uw eigen ontwerpdoelstellingen voor aan collega’s en krijgt u meteen feedback. Welke doelstellingen zitten goed, wat is er nog niet duidelijk of waar loopt u zelf nog op vast?
Faro vorming

Collegagroep digitalisering van periodieken | Save the date

Op vrijdag 19 september 2025 komt de Collegagroep ‘Digitalisering van periodieken’ samen in Leuven, deze keer rond het thema online ontsluiting.

Podcast Club: 'Heilige boontjes'

Welkom bij de Podcast Club, een regelmatig praktijkgesprek voor iedereen die om professionele reden met podcasting bezig is.
Faro vorming

Opleiding | Strategie voor Digitale Leiders 2025

Met de opleiding Strategie voor Digitale Leiders werk je als cultuurorganisatie aan een duurzame digitale strategie voor je organisatie. Het traject verloopt in 7 modules, met 14 lesmomenten van september 2025 tot mei 2026.
2025 - oktober

Workshop | De kunst van het vragenstellen

In deze interactieve workshop leer je hoe krachtig goede vragen kunnen zijn. Je scherpt je luistervaardigheden aan, leert schakelen tussen verschillende soorten vragen en experimenteert met FARO’s vragenwaaier.
Faro vorming

Save the date | Studiedag over de relatie tussen natuur, kunst & gezondheid

Op 3 oktober organiseert het Middelheimmuseum een studiedag over onderzoek waarin het samen met experten op zoek gaat naar de relatie tussen natuur, kunst & gezondheid.

Zesdaagse cursus podcasting | Wat we niet zien

Duik zes dagen lang in de wondere wereld van podcasting.
Faro vorming

In Goede Handen | Basiscursus behoud en beheer

Zorg je voor een erfgoedcollectie of begeleid je anderen daarin? Wil je de alledaagse risico’s voor collecties leren herkennen en weten hoe je deze risico’s voorkomt of verkleint? Schrijf je dan in voor deze cursus.
Faro vorming

Basiscursus mondelinge geschiedenis

Ga je van start met een mondelinge-geschiedenisproject en wil je de basisvaardigheden in de vingers krijgen? Dan is deze basiscursus wat je nodig hebt.
Faro vorming

Informatie aan ZOO 2025

Op 9 en 10 oktober 2025 organiseert de VVBAD haar tweejaarlijks informatiecongres van Vlaanderen. De Noordzee wordt voor een keer ingeruild voor de Antwerpse ZOO.

Big Stuff

De International Big Stuff Conference vindt dit jaar plaats in Gent, van 14 tot 17 oktober 2025. De conferentie draait volledig rond het bewaren en tentoonstellen van technologisch en industrieel erfgoed.

Reflectiedag | Co-creatie met erfgoedgemeenschappen: verworvenheid of uitdaging?

Wat betekent co-creatie echt wanneer erfgoedprofessionals samenwerken met gemeenschappen voor wie het erfgoed levend en doorleefd gegeven is?
Faro vorming

Workshop | Scherp je communicatie aan met storytelling

In een opleiding van een dag, gevolgd door een online coachingsessie, leer je hoe je zelfstandig sterke verhalen maakt, helemaal afgestemd op jouw publiek.
Faro vorming
2025 - november

IMCC Copenhagen 2025 | Storytelling in Museum Design

Kan storytelling een rode draad vormen in het volledige ontwerpproces van collectiepresentaties in musea? Die vraag staat centraal tijdens de International Museum Construction Conference (IMCC), dit najaar in Kopenhagen.

In Goede Handen | Intern transporteren

In deze vorming bespreken we welke stappen je kan zetten om het juiste verpakkingsmateriaal te kiezen. Daarnaast gaan we ook dieper in op het hanteren en intern transporteren van objecten.
Faro vorming

13e BRK-APROA Colloquium | Verrassend veelsoortig. Conservatie-restauratie van objecten samengesteld uit verschillende materialen

De Belgische Beroepsvereniging voor Conservators-Restaurateurs doet een oproep aan professionals om papers in te dienen voor haar 13e colloquium, in november 2025.

In Goede Handen | Depotinrichting als sleutel tot een efficiënt collectiebeheer

Een efficiënt beheer van je erfgoedcollectie staat of valt met de verantwoorde inrichting van de bewaarruimte(s). Maar wat maakt een ruimte tot een geschikt erfgoeddepot en hoe richt je ze zo praktisch en overzichtelijk mogelijk in?
Faro vorming

Dag van de Mondelinge Geschiedenis: hoe bereik je een publiek?

Kom mee ervaringen uitwisselen en leer bij over de manier waarop we mondelinge geschiedenis toegankelijk en zichtbaar kunnen maken voor een breed publiek.
Faro vorming
2025 - december

In Goede Handen | Het collectieplan als basis voor een efficiënt collectiebeheer

Tijdens deze vorming krijg je aanknopingspunten en een structuur aangereikt voor het schrijven van je eigen collectieplan. Onderwerpen als collectiegeschiedenis en -samenstelling, collectieprofiel, selectie, verzamelen en herbestemmen komen aan bod.
Faro vorming

publiqForum 2025 | Samen bouwen aan inclusieve vrijetijdsparticipatie

Een inspirerende dag voor en door de brede vrijetijdssector over participatie, communicatie en cultuureducatie.

In Goede Handen | Onderhoud in een erfgoedcontext

Collecties met zorg schoonmaken en onderhouden wordt nogal eens over het hoofd gezien. Een onderhoudsplan is deel van de oplossing, maar hoe pak je dat nu precies aan?
Faro vorming
2026 - mei

Ambacht in Beeld Festival

De tweede editie vindt plaats in 2026: op 9 en 10 mei in Gare Maritiem in Tour&Taxis Brussel.