2023 - oktober

In goede handen | Basiscursus behoud en beheer

Bent u op zoek naar een goede basiskennis over het behoud en beheer van gemengde erfgoedcollecties? Schrijf u dan in voor deze driedaagse basiscursus.
Faro vorming

Nalatenschappen kunstenerfgoed masterclass 1: analyse dienstverlening

Tijdens de eerste masterclass op 5 oktober 2023 maakt u kennis met de resultaten van een onderzoek dat werd uitgevoerd om de bestaande dienstverlening rond kunstenerfgoed te analyseren.
Faro vorming

Workshop erfgoedspelen maken met de ErfgoedApp

In deze workshop ontdekt u hoe u erfgoedspelen kunt maken met de ErfgoedApp. We starten met het verkennen van enkele spelmethodes. Vervolgens gaan we zelf aan de slag.
Faro vorming

Collegagroep digitale collectieregistratie

De collegagroep digitale collectieregistratie brengt projecten samen die ondersteuning krijgen via de ‘Inhaalbeweging digitale collectieregistratie’, een initiatief van het Departement CJM. De bijeenkomsten staan ook open voor collega's uit de cultureel-erfgoedsector.
Faro vorming

Lerend netwerk duurzamer collectiebeheer | Sessie 1

Dit is de eerste van vijf sessies in het Lerend netwerk duurzamer collectiebeheer. Deelname aan deze sessie is meteen ook uw toegangsticket voor het gehele Lerend netwerk, dat loopt tot juni 2024.
Faro vorming

Workshop inclusieve vacatures schrijven: hoe vinden geïnteresseerden de weg naar mijn organisatie?

Samen met Hands-On Inclusion organiseert FARO een opleiding over het verspreiden van inclusieve vacatures. We focussen ons niet enkel op het schrijven en het verspreiden van de vacatures zelf, maar we bekijken ook waarom bepaalde initiatieven en keuzes wel of
Faro vorming

Workshops | Erfgoedverhalen herwerken op maat van NT2-cursisten

Hebt u een passie voor taal en (volks)verhalen, haalt u veel plezier uit het herwerken van teksten en gaat u graag op zoek naar die fijne balans tussen creativiteit en helderheid? Dan is deze workshopreeks iets voor u!
Faro vorming

Workshops | Samenlezen van erfgoedverhalen met NT2-cursisten

Leest u met plezier (volks)verhalen, bent u geïnteresseerd in nieuwe methodieken om hiermee aan de slag te gaan en wilt u graag uw erfgoedwerking meer inclusief maken? Dan is deze workshopreeks iets voor u!
Faro vorming

Inspiratiedag migratie

Tijdens deze inspiratiedag verneemt u hoe u concreet een Erfgoeddag-activiteit in verband met migratie kunt opzetten.
Faro vorming

Vuile handen, lerende kinderen: inspiratiedag erfgoed en onderwijs

De positie van erfgoed in onderwijs allesbehalve vanzelfsprekend of verworven. Deze inspiratiedag biedt een forum aan mensen en initiatieven die daarin verandering willen brengen.
Faro vorming

In goede handen | Intern transport

Hoe kunt u erfgoedobjecten correct bewaren, verpakken en transporteren? Na afloop van deze workshop kunt u zelf aan de slag.
Faro vorming

Hoe kunnen musea omgaan met menselijke resten in hun collecties?

Heeft u als erfgoedwerker te maken met menselijke resten in de collectie? Dan is deze studiedag iets voor u.
Faro vorming

Basiscursus participatie

Deze basiscursus is bedoeld voor iedereen die werk wil maken van participatie voor en achter de schermen en daar nog geen ervaring mee heeft.
Faro vorming

Workshop inclusief aanwerven: selecteren op maat van uw organisatie

Hoe spoort u hiaten op in uw selectieproces? Hoe garandeert u gelijke kansen onder de kandidaten? Samen met Hands-On Inclusion organiseert FARO een opleiding over inclusief aanwerven.
Faro vorming

Workshop copywriting | Schrijf straffer. Met meer resultaat

Ontdek hoe u schrijft voor uw doelgroep (niet voor uzelf of voor uw baas). U gaat met massa’s tips en inzicht naar huis.
Faro vorming

Hoe omgaan met de registratie en digitalisering van gebonden werken op papier?

Wil u meer weten over het registreren van oude drukken, manuscripten en albums, maar ook over het digitaliseren en ontsluiten hiervan, neem dan zeker deel aan deze studiedag op donderdag 26 oktober 2023 in M Leuven.
Faro vorming
2023 - november

In goede handen | Het collectieplan: de basis voor een efficiënt collectiebeheer

Tijdens deze vorming reiken we u aanknopingspunten en een structuur aan voor het schrijven van uw eigen collectieplan.
Faro vorming

Aan de slag met inclusieve taal

Vraagt u zich af hoe u inclusief taalgebruik kunt toepassen in uw werking én deelt u hierbij graag uw eigen inzichten en ervaringen? Dan is dit webinar iets voor u!
Faro vorming

Masterclass | Werken met weerstand, spanning en conflicten in groepen

Hoe kunt u erfgoedgemeenschappen ondersteunen om met verschillen om te gaan? Hoe blijft u overeind als er grote spanningen zijn? Tijdens een masterclass van twee dagen leert Silvia Prins u de kneepjes van het facilitatorvak.
Faro vorming

Startdag Erfgoedklasbakken: samen naar een concreet idee voor uw klasbakuur!

Tijdens deze startdag worden alle andere Erfgoedklasbakken uw collega’s voor één dag! Door samen te brainstormen en ideeën te puren uit de ervaringen van anderen – door te gluren bij de buren – krijgt uw eigen klasbakidee gedurende deze dag
Faro vorming

Netwerkdag mondelinge geschiedenis: hoe respecteert u privacy & ethiek?

Hoe ontsluiten we verhalen en beschermen we tegelijkertijd de verhalenschenker? Welke ethische codes hanteren we bij het verzamelen van die verhalen?
Faro vorming

In goede handen | Veilig en beveiligd

In deze cursus leert u hoe u een risicoanalyse uitwerkt, wat de inhoud is van een calamiteitenplan, en hoe u het gebouw best beveiligt tegen brand, diefstal en andere risico’s.
Faro vorming

Basiscursus Marketing in de cultureel-erfgoedsector 

Tijdens deze opleiding krijgt u de belangrijkste inzichten aangereikt die niet alleen de voordelen van marketing voor de cultuur-, social-profit- of non-profitsector aantonen, maar ook hands-on aanbevelingen die meteen te implementeren zijn.
Faro vorming

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming

In goede handen | Depotinrichting als sleutel tot een efficiënt collectiebeheer

Stapsgewijs lichten we in deze module verschillende elementen toe die de keuze en de inrichting van een verantwoorde bewaarruimte bepalen.
Faro vorming

Train-de-trainer Buurten met erfgoed

In dit train-de-trainertraject leert u, als initiatiefnemer en trekker, hoe u een Buurten met erfgoedtraject uittekent en hoe u het lokaal opstart.
Faro vorming

Erfgoed in de praktijk | Inspiratie voor het (budgetvriendelijk) organiseren van erfgoedactiviteiten: van tentoonstellen tot meer!

In deze vorming reiken we ideeën aan over hoe u met een beperkt budget toch een tentoonstelling kan op poten zetten.
Faro vorming
2023 - december

In goede handen | Onderhoud in een erfgoedcontext

Met zorg schoonmaken en onderhouden wordt vaak over het hoofd gezien. Een onderhoudsplan is deel van de oplossing, maar hoe pakt u dat nu precies aan?
Faro vorming

Basiscursus immaterieel erfgoed

Wilt u graag meer weten over het beleid rond immaterieel erfgoed? Bent u geïnteresseerd in wat immaterieel erfgoed voor u en uw (collectiebeherende) organisatie kan betekenen? Dan is deze basiscursus iets voor u!
Faro vorming
2024 - januari

Basiscursus registratie en informatiebeheer voor objectencollecties

Deze basiscursus helpt u van start te gaan met uw eigen registratie of uw bestaande registratie te optimaliseren.
Faro vorming
2024 - februari

Coachingstraject beeldend vertellen

U vertelt verhalen als gids of bent van plan dit te gaan doen als Erfgoedklasbak. U weet al welk erfgoedverhaal u wil brengen, maar u vraagt zich af hoe u dit nog beter, meeslepender en boeiender kan doen. Dan is
Faro vorming
2024 - maart

Kwaliteit in gidsenwerking

Wilt u zich graag nog verdiepen in hoe u best omgaat met uw huidige gidsenploeg? Volg dan de workshops Kwaliteit in gidsenwerking.
Faro vorming