FARO Verkenner | Groeien in uw nieuwe erfgoedjob
Bent u net gestart in de erfgoedsector en heeft u nood aan basisinformatie over erfgoedwerk? Wil u kennismaken met de werking van FARO en met collega-beginners in de sector? Dan is deze vorming precies wat u zoekt.
Hartelijk welkom in de cultureel-erfgoedsector, de boeiende omgeving waar u net bent gestart als medewerker! In deze verkennerscursus gaan we ervan uit dat u nog met veel vragen zit over hoe deze sector werkt en denkt.
De kern van deze cursus bestaat uit basismodules over verschillende aspecten van het ‘erfgoedwerk’. U kunt met elke module starten zonder voorkennis. FARO-medewerkers delen verhalen, praktijkvoorbeelden en praktische tips. Bovendien is er ruimte voor onderlinge intervisie en kennisdeling, zodat u snel een antwoord vindt op de concrete vraagstukken en uitdagingen die u in uw werk zal tegenkomen.
Dag 1: 21 oktober 2024
- Waardering van erfgoed: waarom noemen we iets ‘erfgoed’, en hoe definiëren we dat dan? En wat zijn onze basisfuncties?
- Wat betekent onderzoek voor de cultureel-erfgoedsector? En hoe kan u daarop inzetten?
- Immaterieel cultureel erfgoed: wat is dat precies en op welk ondersteuningsnetwerk kunt u in Vlaanderen beroep doen?
- Hoe zit de cultureel-erfgoedsector in elkaar? Welk soort organisaties zijn er? En hoe is die erfgoedsector gegroeid?
Dag 2: 5 november 2024
- Meerstemmig erfgoed: hoe kunnen erfgoedorganisaties zich bewust worden van hun eigen beperkte blik? En hoe kunnen zij meerdere stemmen aan bod laten komen?
- Internationaal erfgoed: hoe zit het Europees erfgoedbeleid in elkaar en waar vindt u subsidies?
- Duurzaam erfgoed: hoe maken we erfgoedorganisaties duurzaam op sociaal en ecologisch vlak?
- Van ‘restauratie’ naar ‘preventieve conservatie’: welke tien schadefactoren bedreigen ons erfgoed en hoe kunt u ze herkennen?
Dag 3: 22 november 2024
- Van educatie naar co-creatie: hoe komen we los van een zender-ontvanger perspectief en maken we tijd voor echte dialoog en participatie?
- Naar digitaal erfgoed: hoe maakt de erfgoedsector de overstap van de analoge naar de digitale wereld?
- Actuele kwesties: wat speelt er momenteel in het internationale erfgoedlandschap?
- Vrije ruimte om dieper in te zoomen op een van de eerdere topics.
Ter ondersteuning van deze vormingsdagen maakt FARO een online dossier. Hierin geven we basisuitleg, leestips en tools over de bovenstaande trends. Handig ter voorbereiding van de bijeenkomsten en om nadien alles nog eens terug te lezen.
Type
Verkenner: u maakt kennis met verschillende aspecten van de brede erfgoedwerking zoals die vandaag in de praktijk gebeurt. Naast theoretische onderdelen (met name over allerlei achtergronden) zijn er ook interactieve momenten.
Tarieven
- Het standaardtarief voor deze vorming is 180 euro.
- Het kortingstarief voor deze vorming is 135 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
- Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
- Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Praktische info
135 euro (sector en studenten)
Inschrijven is niet meer mogelijk, de vorming is volzet.
Heeft u specifieke wensen of noden om uw deelname mogelijk te maken? Contacteer dan de contactpersoon van deze vorming.