Ontdek ons vernieuwde dossier over waarderen

Waarderen figuren poppentheater. Expertisecentrum Het Firmament, maart 2018 (c) FARO

Niets is zomaar erfgoed uit zichzelf. Iets wordt erfgoed omdat we er waarde en betekenis aan toekennen. En sinds een jaar of tien doen we dat in gesprek met anderen, in een proceure die we "waarderen" noemen.

Ik weet nog goed hoe het begon: vol vraagtekens namen we een Australisch model als uitgangspunt. Zoveel jaren en vele pilootprojecten verder, werd er veel bijgeleerd en verzameld op onze Erfgoedwijzer. Bovendien ontstond er een Vlaams-Nederlands lerend netwerk over co-waarderen. Daar denken we samen met onze Noorderburen na over de vraag hoe we op basis van gelijkwaardigheid kunnen samenwerken met groepen, gemeenschappen of individuen in een waarderingsproces.

Hoog tijd dus om deze zomer het dossier op Erfgoedwijzer eens af te stoffen en op te blinken. Vanaf nu vindt u er de meest recente informatie over het waarderen van erfgoed, en vele voorbeelden. U leest er ondermeer over:

  • Wat een toetsingskader is
  • Wie u kan betrekken bij zo'n project, en hoe
  • Welke handleidingen er al bestaan voor specifieke soorten collecties
  • Welke competenties er nodig zijn om zo'n traject te begeleiden
  • Wie u al is voorgegaan!

Nu is een dossier ook maar een dossier en denken we zeker graag met u mee als u een dergelijk traject wil aanvatten. U kan daarvoor een beroep doen op collega's Jacqueline, Tine en Wouter. Welkom!

 


Foto: (c) FARO (Waarderen figuren poppentheater. Expertisecentrum Het Firmament, maart 2018) 

Jacqueline van Leeuwen