Hoe waardeert u uw collectie?
Waarderen is ...
Niets is erfgoed uit zichzelf. Erfgoed bestaat omdat mensen er betekenis aan geven: het waardevol genoeg vinden om het aan de toekomst door te geven. Dat het daarbij niet over geldelijke waarde gaat, is duidelijk, maar over welke waarden gaat het dan wel?
Lange tijd namen erfgoedwerkers alleen de (kunst)historische waarden als vertrekpunt. Dat paste ook wel in de filosofie dat erfgoed een vak apart was en dat het specialisten waren die het stempel 'erfgoed' op iets konden zetten. Maar die tijden zijn veranderd.
Waarderen gaat om dialoog: samen met belanghebbenden de verschillende soorten waarden van het erfgoed in kaart brengen. Op basis van die waarden kunnen we zinvolle beslissingen nemen over het erfgoed: gaan we het tentoonstellen, restaureren, digitaliseren of misschien herbestemmen? Voor al deze processen is het expliciet en methodisch in kaart brengen van de waarden een grote hulp.
Ervaring in Vlaanderen
Vanaf 2016 gingen ook Vlaamse cultureel-erfgoedorganisaties met waarderen aan de slag. Een sectorbrede werkgroep (musea, archieven en erfgoedbibliotheken) werkte aan een reeks basisnormen om waarderingstrajecten op een onderbouwde manier te kunnen uitvoeren. Met steun van de Vlaamse overheid ging ook een hele reeks pilootprojecten van start. Zo werd er snel ervaring opgebouwd. Die ervaring bundelen we in dit dossier. We nemen u aan de hand van de basisnormen stap voor stap mee in een waarderingstraject.
Een lerend netwerk
De ervaring met waarderen bouwen we steeds verder uit, ondertussen ook samen met Nederland. In het Lerend Netwerk Co-waarderen bekijken we hoe erfgoedorganisaties groepen, gemeenschappen of individuen inspraak kunnen krijgen bij het maken van keuzes over het erfgoed. We organiseren daar regelmatig trainingen en bijeenkomsten over. Neem gerust contact op als u daar meer over wil weten.