Op 12 maart organiseerde FARO een rondetafel over hoe we de pensioneringsgolf kunnen opvangen. En dan vooral vanuit de vraag: hoe kunnen we de fakkel doorgeven aan jonge mensen?
Groeit Vlaanderen uit tot een knelpuntregio? Sommigen spreken van een 'war for talent' die zal losbarsten om hooggeschoolden te kunnen aanwerven. Klopt dit wel? En wat is de plaats van de erfgoedsector in dit doemscenario?
Voor de vijfde keer analyseerde FARO de vacatures die verschenen op de FARO-website. In 2017 telden we 134 Vlaamse vacatures. In dit bericht een overzicht en een korte analyse.
Een nieuwe theorie over leren op de werkvloer stelt dat cursussen slechts 10% rendement hebben. Wat kan dit model betekenen voor het leren in onze sector?
Socius, De Ambrassade en FARO namen begin dit jaar de moeilijke beslissing om OSCAR met ingang van 1 mei 2018 stop te zetten. De OSCAR-website gaat vanaf die dag offline en alle gegevens uit de bijhorende databank worden verwijderd.
Erfgoedorganisaties kennen, zoals alle organisaties, een personeelsverloop. Hoe zorgt u ervoor dat er bij die wissel niet al te veel kennis en kunde verloren gaat? Een aantal internationale handleidingen bieden een oplossing. Is dit ook iets voor Vlaanderen?
Hoe kunnen we de drempel tussen opleiding en werkveld verlagen? Dit Nederlandse project is alvast heel inspirerend.
Leren door erfgoed, kunst en cultuur stond in januari in de kijker op EPALE.
Cultureel erfgoed krijgt prioriteit in de Erasmus+ oproep 2018. We wijzen u de weg naar meer informatie over deze oproep, de schrijfsessies en de aanvraagformulieren.
Die vraag staat centraal in 'Bob', een prachtige podcast over hoe ons geheugen werkt. Een glansrol is weggelegd voor archieven en erfgoedbibliotheken.
De Antwerp Management School lanceerde een podcastreeks over leiderschap. Een aanrader!
Op 24 november organiseerde FARO de beroependag 'Werken in de erfgoedsector'. In dit blogbericht bundelen we de presentaties en documenten van die dag.