Beluister de eerste FARO-podcast!

Earthrise, Apollo 8, NASA / Bill Anders, publiek domein

Waarom worden musea geregeld geviseerd door klimaatactivisten? Opmerkelijk, want net musea proberen zich steeds meer als maatschappelijk geëngageerde instellingen te profileren. Deze eerste FARO-podcast gaat op zoek naar antwoorden op de (complexe) vraag hoe musea een verschil kunnen maken in de strijd tegen de klimaatverandering.

Het gebeurt in het museum – de klimaatproblematiek

FARO Cast - Het gebeurt in het museum

In de vierdelige podcast Het gebeurt in het museum – de klimaatproblematiek maken we een tour d’horizon van hoe musea zich tot de klimaatproblematiek verhouden. De uitdagingen op het vlak van de klimaatverandering zijn groot en het is nu echt wel alle hens aan dek, zoals nog maar eens duidelijk werd op de COP 28 in Dubai. Daar werd midden december het einde van de “fossil fuel era” aangekondigd. Maar hoe kunnen musea nu en morgen bijdragen aan die duurzame(re) toekomst? Welke obstakels zijn er? Wat gebeurt er vandaag al, in binnen- en buitenland? En volstaan al die goeie voornemens en inspanningen wel?

Deze podcastreeks wil met de focus op de klimaatproblematiek illustreren en duidelijk maken dat heel wat musea een rol (willen) opnemen in de maatschappij. Drie experts zitten aan tafel en delen hun ideeën, inzichten en ervaringen:

  • Elviera Velghe (directeur Musea Brugge)
  • Rebekka Eschauzier (Extinction Rebellion Belgium)
  • Olga Van Oost (algemeen directeur FARO)
  • Host is Roel Daenen, communicatiecoördinator bij FARO.

U vindt de vier afleveringen van Het gebeurt in het museum – de klimaatproblematiek in het onderdeel 'Kennis' van de FARO-website en kunt ze gratis beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.

In de studio van het GUM in Gent © FARO

In het verlengde van het Groot Onderhoud 2023

U herinnert zich vast nog het Groot Onderhoud, vorig jaar in Lamot in Mechelen. Het was druk in Mechelen, met de voltallige cultureel-erfgoedsector die opnieuw verzamelen blies op het Groot Onderhoud 2023: de klimaateditie. Een thema dat qua urgentie en relevantie zijn gelijke niet kent: zo zijn de beelden van de watersnood in Wallonië in juli 2021 nog steeds op ieders netvlies gebrand. 

Tijdens de sessie Klimaatuitdagingen voor musea: van goede intenties naar een echt duurzaamheidsbeleid?  ging een panel experts (waaronder de bovenstaande drie experts) hierover in gesprek. U kunt een synthese van dat gesprek lezen in de verslagbundel.

Podcasts op komst

U mag in de nabije toekomst meer podcasts van FARO verwachten. Die zien we als leer- en communicatiemiddel, naast de artikels op onze website en op de Erfgoedwijzer, publicaties en faro. Als u wensen, ideeën en suggesties heeft: laat van u horen!

Verder plannen we ook een nieuwe collegagroep over podcasting. Met andere woorden: als u ervaring heeft met de productie, distributie, evaluatie enz. van podcasts: maak u bekend!

Foto's: het iconische Earthrise, genomen tijdens de Apollo 8-missie, op 24 december 1968, NASA/Bill Anders, publiek domein / Campagnebeeld Het gebeurt in het museum - de klimaatproblematiek. Herkent u de gevel van het museum dat door de golven wordt verzwolgen? / Beeld uit de studio van het GUM in Gent, met Elviera Velghe, Rebekka Eschauzier, Olga Van Oost en Roel Daenen © FARO

Roel Daenen
podcast
duurzaamheid
activisme
klimaatklever
podcasttip