In Goede Handen | Veilig en beveiligd

Calamiteiten zoals een brand of diefstal, komen gelukkig zelden voor. Maar als ze gebeuren is de impact op ons erfgoed en het waardeverlies enorm. Daarom is het cruciaal dat we de kans op een noodsituatie zoveel mogelijk beperken en als die zich toch voordoet, goed voorbereid zijn om op een gepaste manier te reageren. 

In deze cursus leert u hoe u een risicoanalyse uitwerkt, wat de inhoud is van een calamiteitenplan en hoe u het gebouw best beveiligt tegen brand, diefstal en andere risico’s. We gaan daarbij in op de drie dimensies van veiligheid: het gebouw, de collecties met de individuele objecten en de medewerkers zelf. U krijgt antwoord op de vraag wat de bestaande veiligheidsvoorschriften zijn. U leert hoe u een calamiteitenplan uitwerkt, actualiseert en oefent om voorbereid te zijn bij een noodsituatie.

Doelgroep: medewerkers van musea, archieven, erfgoedbibliotheken en andere erfgoedinstellingen, die betrokken zijn bij het collectiebeheer en/of de veiligheid van publiek en gebouw. Ook medewerkers van dienstverlenende organisaties zijn welkom. Een basiskennis en/of zekere mate van ervaring met betrekking tot het behoud en beheer van erfgoedobjecten is aanbevolen.

Programma

10.00 uur: Verwelkoming

10.15 uur: Introductie calamiteitenplanning

10.45 uur: Koffiepauze

11.00 uur: Deel 1 - Risicoanalyse

12.30 uur: Lunch

13.15 uur: Deel 2 - Veiligheidsplan

14.45 uur: Koffiepauze

15.00 uur: Brandbeveiliging

Ongetwijfeld ook interessant voor u

Deze vorming maakt deel uit van ‘In Goede Handen’, de jaarlijkse vormingsreeks over het behoud en beheer van erfgoedcollecties, georganiseerd door FARO en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De cursussen reizen rond doorheen Vlaanderen en Brussel. Bekijk ook de andere thema’s en onderwerpen die in de reeks aan bod komen:

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 80 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 60 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Grasmarkt 105 bus 44, 1000 Brussel
Lesgevers
Ibrahim Bulut (Expertise & Security Consultants) en Tine Hermans (FARO)
Prijs
80 euro (standaard)
60 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon

Elders op FARO

Waarom worden musea geregeld geviseerd door klimaatactivisten? Deze eerste FARO-podcast gaat op zoek naar antwoorden op de (complexe) vraag hoe ...
Als ‘onderzoeken’ en ‘participeren’ samenkomen, spreken we over 'burgerwetenschap'. En laat dat nu net het onderwerp zijn van een netwerkdag ...
Tijdens een internationale conferentie, meegeorganiseerd door FARO, werden de aanbevelingen gepresenteerd aan beleidsmakers van regionaal, nationaal en Europees niveau.