In Goede Handen | Het collectieplan: de basis voor een efficiënt collectiebeheer

Het collectieplan is een onmisbaar hulpmiddel bij het collectiebeheer. Het biedt inzicht in de collectie en geeft structuur en duidelijkheid bij de ontwikkeling van het collectiebeleid. Tijdens deze vorming reiken we u aanknopingspunten en een structuur aan voor het schrijven van uw eigen collectieplan. Onderwerpen als collectiegeschiedenis en -samenstelling, collectieprofiel, selectie, verzamelen en herbestemmen komen aan bod. We laten u tot slot kennismaken met het praktijkvoorbeeld van onze gastinstelling.

Doelgroep: collectiebeheerders en andere medewerkers van musea, archieven en erfgoedbibliotheken, landelijke dienstverleners, erfgoedcellen en gemeentelijke erfgoeddiensten, die bezig zijn met collectiebeleid. Een basiskennis en/of zekere mate van ervaring met betrekking tot het beheer van erfgoedobjecten wordt aanbevolen.

Programma

9.30 uur: Onthaal

10.00 uur: Deel 1 | Theorie over collectieplanning 

12.00 uur: Lunchpauze

12.45 uur: Deel 2 | Theorie over collectieplanning

13.30 uur: Het collectiebeleid en het collectieplan van het Gallo-Romeins Museum (door Igor Van den Vonder)

14.30 uur: Pauze

14.45 uur: Ronde van de tafel & besluit

15.15 uur: Rondleiding achter de schermen van het museum

Ongetwijfeld ook interessant voor u

Deze vorming maakt deel uit van ‘In Goede Handen’, de jaarlijkse vormingsreeks over het behoud en beheer van erfgoedcollecties, georganiseerd door FARO en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De cursussen reizen rond doorheen Vlaanderen en Brussel. Bekijk ook de andere thema’s en onderwerpen die in de reeks aan bod komen:

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 80 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 60 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, 3700 Tongeren
Lesgevers
N.t.b.
Prijs
80 euro (standaard)
60 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Organisatie: FARO i.s.m. de Vlaamse Gemeenschapscommissie en het Gallo-Romeins Museum

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur (boven)lokaal erfgoed | musea
T
02 213 10 84

Elders op FARO

Wat is er nieuw in de FARO-bibliotheek? Dankzij ons handige en dynamische collectie-overzicht blijft u op de hoogte van de ...
De nieuwe update van de ErfgoedApp bevat enkele verbeteringen die FARO in nauw overleg met onze creatieve community van makers ...
Tijdens een internationale conferentie, meegeorganiseerd door FARO, werden de aanbevelingen gepresenteerd aan beleidsmakers van regionaal, nationaal en Europees niveau.