Netwerkdag Burgerwetenschap: schrijf nu in

Beeld 'Netwerkdag Burgerwetenschap & Erfgoed' © FARO, bewerkt van Rijksstudio

"Vele handen maken licht werk."
"Een externe blik geeft een frisse blik."

Zegswijzen genoeg om burgerwetenschap aan te moedigen.

Op 12 september organiseert FARO samen met Scivil, Histories en het AfricaMuseum, een netwerkdag voor burgerwetenschap en erfgoed. Met een breed programma aan sessies duiden we de kansen en voordelen van participatief onderzoek voor de erfgoedsector. En vragen we aandacht voor de struikelblokken en voorwaarden.

Schrijf u nu in via deze link.

Of u nu een ervaren rot bent of iemand die gewoon eens wil kijken wat de mogelijkheden van burgerwetenschap zijn, op deze dag vindt u volop inspiratie en de nodige informatie. Daarnaast zijn er heel wat mogelijkheden om in contact te komen met (andere) erfgoedwerkers en onderzoekers, via onder andere een posterpresentatie.

Burgerwetenschap, crowdsourcing, vrijwilligerswerk … of gewoon participatief onderzoeken?

‘Onderzoeken’ en ‘participeren’, het zijn twee functies van een cultureel-erfgoedwerking. Wanneer ze samenkomen, spreken we over 'burgerwetenschap'. Laat uw vrijwilligers, uw publiek of de burgers participeren in onderzoek, maak hen mee onderzoeker, verzamel interessante inzichten en kom in contact met verschillende (erfgoed)gemeenschappen.

In de erfgoedsector bestaan er veel begrippen die gelinkt zijn aan participatief onderzoeken, zoals crowdsourcing of vrijwilligerswerk. Volgens de definitie van burgerwetenschap, opgesteld door de European Association for Citizen Science, moet er altijd een wetenschappelijke component aanwezig zijn - denk bijvoorbeeld aan de deelname van een onderzoeksinstelling. Bovendien moeten burgers kunnen deelnemen aan verschillende fasen van het onderzoek, ook bijvoorbeeld bij het formuleren van de onderzoeksvraag of de ontsluiting van de resultaten.

Op deze netwerkdag gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop externen kunnen participeren aan onderzoek in een erfgoedorganisatie. Interesse? Schrijf u dan zeker in voor de sessie Iedereen onderzoeker? Hoe zorgt u ervoor dat erfgoedvrijwilligers hun talenten ten volle kunnen inzetten?’.

Programma

Het gedetailleerde programma van de netwerkdag kunt u hier raadplegen. Zoals u zal merken, is er voor ieder wat wils. Graag enkele aanbevelingen.

Bent u eerder een beginner?

  • Start uw dag dan met de introductiesessie tot citizen science. Ontdek de relevantie voor uw eigen organisatie en leer vanuit concrete voorbeelden en methoden uit verschillende disciplines.
  • In de namiddag laten we u proeven van de participatietaart in de sessie Iedereen onderzoeker?’. Hoe kunnen ‘participatie’ en ‘onderzoeken’ gecombineerd worden? We exploreren samen de rollen en randvoorwaarden voor de participatie van vrijwilligers bij onderzoek in de erfgoedorganisatie.

Hebt u al wat meer ervaring met burgerwetenschap en bent u vooral op zoek naar inspiratie?

  • In de sessie ‘Citizen science in de praktijk: participatief gezondheidsonderzoek’ komt u via verschillende praktijkvoorbeelden te weten hoe burgerwetenschap de praktijk van gezondheidsonderzoek transformeert. Hier ontdekt u ook meer over het project Epibel, gezondheidsonderzoek in een historische context.
  • In de namiddag is er de sessie ‘Interdisciplinair samenwerken’ (Engelstalig), waarin verschillende burgerwetenschapsprojecten zich voorstellen. Elk project zette daarvoor een samenwerking op tussen verschillende disciplines. U maakt kennis met projecten als MamaMito, Resoxy en SOS Antwerpen.
  • In de sessie ‘Burgerwetenschappers aan het woord’ kruipen we in het hoofd van rasechte burgerwetenschappers. Wie zijn ze, aan welke projecten nemen ze deel en waarom doen ze dat? Vrijwilligers van o.a. DoeDat, CRESCO en MamaMito doen hun verhaal.

Hebt u al concrete plannen of ideeën in gedachten?

  • Dan is de postersessie voor u een uitgelezen kans om uw onderzoeksvraag te toetsen. Tijdens de lunchpauze en de afsluitende receptie krijgt u de kans om uw eigen participatieve onderzoek in de kijker te zetten, of op zoek te gaan naar ideeën, feedback of partners voor een nieuw project. Via dit formulier kunt u uw posteridee indienen.
  • Voelt u zich nog wat onwennig over het concept van ‘een posterpresentatie’? Geen nood, samen met Scivil organiseren we in augustus een verdiepende workshop om u aan het werk te krijgen. Interesse in deze workshop kunt u aanduiden op bovenstaand aanmeldformulier. We contacteren u later met concrete informatie. Scivil biedt daarnaast de mogelijkheid om uw poster af te printen. 

En natuurlijk zijn er nog veel andere interessante sessies te ontdekken, aan u de keuze!

Meer lezen

Foto: Bewerkt beeld van ‘zicht’ door Jean Charles Le Vasseur, naar Pierre-Louis Dumesnil (1744-1781) © FARO bewerkt van Rijksstudio

saidja steenhuyzen