De resultaten van de Datamonitoring archieven (najaar 2022) zijn nu beschikbaar. Lees er alles over in ons nieuwe onderdeel 'FARO-onderzoek'.
Naar jaarlijkse traditie onderworpen we Erfgoeddag en Erfgoedweek aan een uitgebreide evaluatie. De resultaten helpen ons het traject voor een volgende editie uit te stippelen en onze ondersteuning zo optimaal mogelijk op te zetten.
En nee, dan verwijzen we niet naar de temperaturen van de afgelopen dagen. Maar wel naar het interview met Olga Van Oost en Alexander Vander Stichele in het nieuwe nummer van Museumpeil.
FARO heeft een nieuwe traditie: jaarlijks bezoekt het team een tentoonstelling in het kader van onze werking rond genderdiversiteit. Dit jaar viel ons oog op de tijdelijke tentoonstelling ‘Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa’ in Kazerne Dossin.
Werken van Maria Faydherbe, Clara Peeters, Michaeline Wautier en Catharina Pepijn werden opgenomen in de Topstukkenlijst. Als werken van 17e-eeuwse vrouwelijke kunstenaars voldoen ze aan de criteria van zeldzaam en onmisbaar erfgoed.
FARO zet de komende beleidsperiode nog steviger in op onderzoek. Maar we blikken ook terug op gevoerd onderzoek en ondersteunen u bij uw eigen onderzoek. Ontdek de nieuwe aanvullingen in de Erfgoedwijzer en een nieuw onderzoeksluik op de website.
Op woensdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, stond in Ieper de studiedag 'Does sex matter?' op het programma, over vrouwelijke kunstenaars en genderdiversiteit in musea en de kunstwereld. Leest u even mee?
Wil u in uw erfgoedorganisatie ook inzetten op burgerwetenschap maar zit u nog met vragen? Kom dan naar de workshop 'Gedeelde uitdagingen' op 31 mei, georganiseerd door Scivil.
In het kader van de diversiteitswerking van FARO gingen we in gesprek met drie FOMU-medewerkers over twee cases: 'Masculinities' en het aankoopbeleid van de FOMU-collectie.
Eind april riepen we u op samen met ons Erfgoeddag 2022 te evalueren. Was het experiment met de Erfgoeddag-week met klasbakken en vipactiviteiten geslaagd? Na de evaluatie komen de resultaten, en wat voor mooie resultaten!
Erfgoeddag bracht dit jaar een primeur, namelijk de Erfgoeddag-week met klasbakken en vipactiviteiten. Een nieuwe aanpak vraagt om evaluatie. Geeft u daarom uw mening en ervaringen aan ons door? Dan zorgen wij voor een stevige toekomstvisie.
Het MSK Gent lanceerde begin februari een LGBTQI+ museumtour. Een uitgelezen kans voor FARO om de werking rond (gender)diversiteit verder uit te diepen. We nemen u mee op een boeiende rondleiding.