FARO onderzoekt. U toch ook?

You've got your work cut out for you. Hans Peter Gauster via Unsplash

We melden het al in enkele blogs vanuit de werkgroep onderzoek: FARO vaart op kruissnelheid naar meer en vooral kwalitatief, gedragen onderzoek. Maar we blikken ook terug op gevoerd onderzoek en ondersteunen u bij uw eigen onderzoek. Ontdek de nieuwe aanvullingen in de Erfgoedwijzer en een nieuw onderzoeksluik op de website.

FARO onderzoekt

Dat we inzetten op onderzoek, blijkt ook uit ons nieuwe meerjarenplan 2023-2027. In de samenvatting kunt u, onder strategisch doel 3, onder meer onze plannen rond monitoring lezen. Maar we blikken ook graag even terug.

Zo vindt u vanaf nu op onze website de samenvattende fiches van afgelopen FARO-onderzoek. In deze fiches (die we de komende tijd verder aanvullen) vatten we voor u de belangrijkste conclusies samen, en stippen we het belang aan van dit onderzoek voor u, erfgoedwerker.

U onderzoekt

Onderzoek opzetten en uitvoeren behoort tot de dagelijkse praktijk van heel wat erfgoedorganisaties. Onderzoek is volgens het Cultureelerfgoeddecreet dan ook een van de vijf functies of basistaken van een cultureel-erfgoedwerking. Het gaat meer bepaald over "het onderzoeken van cultureel erfgoed en van cultureel-erfgoedwerking of het stimuleren en faciliteren ervan". De onderzoeksmogelijkheden volgens deze brede omschrijving zijn quasi eindeloos.

Hoe kunnen en doen erfgoedorganisaties aan onderzoek? Eerder rapporteerden we al over het Lerend netwerk erfgoed, onderzoek en kennisontwikkeling dat een succesvolle aftrap kende en binnenkort verder de diepte induikt. 

Logo Erfgoedwijzer

Daarnaast willen we u als erfgoedorganisatie ook blijven ondersteunen in het uitvoeren van onderzoek. We doen dit op vraag, via advies. Maar nu is er ook een dossier op de Erfgoedwijzer: Zelf onderzoek opzettenDaarin focussen we op onderzoek dat erfgoedorganisaties moet helpen om hun eigen werking op gerichte tijdstippen onder de loep te nemen, te evalueren en (eventueel) bij te sturen.

We gaan in op waarom u dit soort onderzoek zou opzetten, hoe u eraan kunt beginnen, welke onderzoeksmethoden er zoal bestaan en hoe u een meetinstrument kwaliteitsvol samenstelt.

We wensen u alvast veel leesplezier! En blijven uiteraard beschikbaar voor al uw vragen over onderzoek.

Foto: Hans Peter Gauster via Unsplash

saidja steenhuyzen