Workshop: gedeelde uitdagingen bij burgerwetenschap

Lei met tekst 'Possible'. Foto: Towfiqu barbhuiya via Unsplash

We tipten het al als trend voor uw beleidsplan, maar inzetten op citizen science leeft duidelijk in de erfgoedsector. Van crowdsourcing tot wetenschappelijk onderzoek, het zijn veelbelovende terreinen van participatie.

Iedereen kent wel Curieuzeneuzen, AIRbezen of Mijn Tuinlab. Maar ook in de erfgoedsector zijn er enkele mooie voorbeelden, zoals MamaMito (samenwerking van KU Leuven, Histories en Familiekunde Vlaanderen) en S.O.S. Antwerpen (samenwerking van UGent, UAntwerpen, Stadsarchief Antwerpen en Histories). Ook het AfricaMuseum zet in op crowdsourcing-projecten via het DoeDat-platform.

Maar hoe begint u hier nu aan? Hoe zet u zo’n burgerwetenschapsproject op? Wie zijn goede partners? Wat is het verschil tussen crowdsourcing, vrijwilligerswerk of burgerwetenschap?

Workshop: gedeelde uitdagingen in citizen science

Wil u ook inzetten op burgerwetenschap? En zit u ook met vragen of uitdagingen? Hou dan zeker woensdagnamiddag 31 mei vrij in uw agenda.

Scivil, het Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science, organiseert dan drie workshops om de uitdagingen rond citizen science te bespreken en samen mogelijke oplossingen te bedenken. Een van deze workshops is gericht op musea, archieven en bibliotheken.

Hebt u nog weinig ervaring met of kennis van citizen science? Geen nood, de namiddag start met een lunchpresentatie waarin de algemene principes en inspirerende voorbeelden uit de doeken worden gedaan.

Foto: Towfiqu barbhuiya via Unsplash

saidja steenhuyzen