De blik vooruit. Actuele trends en thema's voor beleidsplanningstrajecten

In het kader van een beleidsplanningstraject is het belangrijk om breder uit te zoomen en op zoek te gaan naar kansen en uitdagingen in de wereld om ons heen. Erfgoedorganisaties zijn immers nauw verbonden met andere maatschappelijke domeinen. Weten wat daar beweegt is dus uitermate belangrijk om een nieuwe toekomst uit te stippelen.  

Omdat zo’n oefening veel energie vergt maakt FARO voor u een overzicht. We vertalen brede, algemene evoluties naar concrete voorbeelden uit de cultureel-erfgoedsector. Op die manier reiken we u alvast een stevige voorzet aan, waarop u, tijdens uw planningsproces kunt voortbouwen.  

Bij het samenstellen van dit boekje, namen we enkele grote Europese trendoverzichten als vertrekpunt. Op basis van dit vooronderzoek formuleren we zeven vragen voor de toekomst:  

  1. Cultuur als maïzena of splijtzwam?  
  2. Vermaatschappelijking van erfgoedzorg? 
  3. Van de zorg voor het erfgoed naar de zorg voor mens en gemeenschap? 
  4. Naar een meerstemmige ethiek? 
  5. Elke klas erfgoedwijs? 
  6. De klimaatcrisis een erfgoedvraagstuk?  
  7. De digitale mens? 

Elke vraag is opgesplitst in deeltrends, die we telkens illustreren met erfgoedvoorbeelden uit binnen- en buitenland. Per hoofdvraag voorzien we ook een aantal leestips voor wie graag verder op verkenning gaat. 

Jaartal
2022
PDF bijlagen