CAG-contactdag | Schatten uit de keuken
Eten speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Het is nodig om te kunnen leven, maar het is tegelijk veel meer: het is een manier om te verbinden, te vieren en te herinneren. Eten gaat over identiteit. Heel wat gerechten dragen traditie en verhalen in zich, maar welke bronnen gebruiken we om onze eetcultuur te bestuderen? En wat is het potentieel voor de toekomst van dit culinaire erfgoed? Deze vragen staan centraal tijdens de CAG-contactdag ‘Schatten uit de keuken’ in Leuven op 15 oktober.
Het programma voor onze contactdag 2024 ziet er veelbelovend uit en neemt u mee in de rijke wereld van het culinair erfgoed. U maakt kennis met inspirerende cases en de noden in het veld en ontdekt hoe u klassieke bronnen op verrassende manieren kan benaderen.
Daarnaast richt de contactdag de blik ook op de toekomst. Hoe kan het culinaire erfgoed van Vlaanderen en Brussel nog meer in de kijker geplaatst worden? Welke acties zijn nodig om aan de noden te voldoen, en hoe kan de culinaire en toeristische sector nog meer betrokken worden bij de ontsluiting ervan?
Programma
9.30 uur: Ontvangst met koffie
10.00 uur: Inleiding door Yves Segers, coördinator CAG
10.15 uur: Keynote - De nooit voltooide geschiedenis van ons brood (onderzoeksvragen, bronnen en erfgoed) | Peter Scholliers
11.15 uur: Sofagesprek - Kookboeken | Freddy Tyberghein (private verzamelaar), Clem Reynders (ASG), An Smets (bijzondere collecties KU Leuven), Marlou De Bont (Erfgoedbibliotheek Conscience), Bart Op De Beeck (KBR)
11.40 uur: Case - Wat kan culinair erfgoed ons leren over de Turkse migratiegeschiedenis in Gent? Een blik achter de schermen in het Gents-Turks Erfgoedtraject | Neslihan Dogan (STAM) & Hülya Özer
12.05 uur: Lezing door culinair journaliste Barbara Serulus (inhoud TBC)
12.30 uur: Case - Antwerpen à la carte. Hoe voedsel de stad verbindt | Cathy Pelgrims (MAS)
13.00 uur: Lunch
14.05 uur: Keynote TBC - Culinair archief
14.50 uur: Sofagesprek - Het restaurantarchief van Comme Chez Soi | Marie Thérèse Dossche (Comme Chez Soi) & Greet Draye
15.05 uur: Panelgesprek - Valorisatie van culinair erfgoed in de toekomst | Sofie Van den Bosche (coördinator Smaakhaven, Toerisme Vlaanderen), Robin Vanderelst (Horeca Forma) en Yves Segers (coördinator CAG); moderatie door Olga van Oost (FARO)
15.40 uur: Slotwoord met tijd voor vragen
15.50 uur: Receptie
Praktische info
Organisatie: CAG
Inschrijven kan via deze link.