Kick-off Collegagroep Stadsmusea

Stadsmusea staan midden in de samenleving. Dicht bij de inwoners, dicht bij de (lokale) politiek, bij het verenigingsleven, bij lokale tradities en andere vormen van immaterieel erfgoed. Deze context is bepalend voor hun werking en vraagt dan ook veel aandacht. Samenwerking met verschillende partners is cruciaal, maar daarom niet altijd makkelijk. 

Deze musea beheren vaak heel diverse collecties met een relevantie die de lokale grenzen soms ver overstijgt. Om zo’n gemengde collecties adequaat te beheren, is een minstens even verscheiden expertise nodig. 

Stadsmusea staan in voor collectiebeherende taken (behoud en beheer, onderzoek, productie van tentoonstellingen, etc.). Daarnaast zijn ze bovendien de aangewezen erfgoedpartner om met de burger in dialoog te gaan over lokale thema’s. Dat vraagt veel tijd, en weer andere vaardigheden. Het resultaat wordt daarenboven pas op termijn zichtbaar. 

Kortom, stadsmusea combineren uiteenlopende, bijzonder interessante uitdagingen. Herkenbaar? Leert u graag van de ervaringen van andere stadsmusea en deelt u op uw beurt ook met plezier uw kennis en ervaringen? Meld u dan aan voor de Collegagroep Stadsmusea.

Voor wie? Directeurs en/of stafmedewerkers van stadsmusea (en musea met een stadsmuseumwerking) in Vlaanderen en Brussel die gezamenlijk willen nadenken over het profiel van het eigen museum en over de maatschappelijke uitdagingen en kansen. De collegagroep staat open voor medewerkers die werken in erkende of professionele stadsmusea. U bent bovendien bereid uw eigen ervaringen te delen en te reflecteren op de casussen van collega’s.

Een collegagroep?

Een collegagroep heeft als voornaamste doel het delen van bestaande kennis en ervaringen om elkaar te inspireren: 

  • De deelnemers willen hun eigen werk verbeteren door te horen wat anderen doen, of door een concrete casus aan elkaar voor te leggen.
  • De deelnemers beslissen samen wat er op de agenda komt en wie wanneer een ervaring deelt.

De focus van deze collegagroep is het profiel en de actuele uitdagingen waarmee stadsmusea zich vandaag geconfronteerd zien. STAM Gent en Yper Museum doen een voorzet, daarna is het aan u. 

Geïnteresseerd? Schrijf u via onderstaand formulier in voor het startmoment van de  collegagroep stadsmusea en praat mee! 

Programma

10.00 - 15.00 uur

Introductie en welkom | Sandrin Coorevits, Yper Museum) 

In een groepsgesprek, geleid door Olga Van Oost (FARO) peilen we naar uw ideeën over 

  • het profiel van stadsmusea;
  • de actuele uitdagingen en kansen voor stadsmusea. Wat zijn de uitdagingen in relatie tot de stad (het beleid)? Wat zijn de uitdagingen tot de andere, al dan niet culturele, spelers in stad en streek? Welke uitdagingen en kansen doen zich voor in relatie tot het algemene museumlandschap? 
  • Welke zijn uw noden en verwachtingen ten aanzien van een collegagroep? 
  • Welke thema’s zijn prioritair? 
  • En wie wil wat delen?  

Lunch

Terugkoppeling congres Collecting within the city, Amsterdam, 9/10/11 oktober 2024 

Optioneel: bezoek aan de tentoonstellingen Vrolijk, Vrij en Vunzig. De middeleeuwen, een veelzijdige ontdekking en Allegoritmique i.s.m. Studio Artîlerie in het Yper Museum.

Type

Collegagroep: samen met collega's wisselt u ervaringen uit over een bepaalde praktijk of thema. Zo leert u van elkaar.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis), er is geen kortingstarief.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Yper Museum, Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper
Prijs
Gratis
Deelnemers
Max. 30 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Heeft u specifieke wensen of noden om uw deelname mogelijk te maken? Contacteer dan de contactpersoon van deze vorming.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur (boven)lokaal erfgoed | musea
T
02 213 10 84

Elders op FARO

Erfgoeddag draait volledig om actie. Onder het motto Game On! staan sport, spel en beweging centraal: van gokken en beginnersgeluk ...
Deze zomer maakten we een update van het dossier 'Hoe waardeert u uw collectie?' op de Erfgoedwijzer.
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange