EU-subsidies voor de cultureel-erfgoedsector: hoe begint u eraan?

U werkt al een tijdje in de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en wil graag een eerste keer samenwerken met partners uit Europa. U weet niet zo goed waar te beginnen, en hebt nood aan een heldere intro op EU-subsidies. Dan is deze workshop precies wat u zoekt.

Tijdens de workshop vertaalt u de theorie naar uw eigen praktijk. Een actieve deelname, en de bereidheid om te delen met anderen, zijn dus een must.

Internationale samenwerking biedt tal van voordelen voor cultureel-erfgoedorganisaties. Een bredere kennisbasis, diversiteit aan expertise en een uitbreiding van uw netwerk zijn er maar enkele van. Veel Europese subsidieprogramma’s stimuleren internationale samenwerking maar de stap naar deze financieringsbronnen vormt vaak een drempel. Om deze eerste stap naar Europese subsidies te verzachten, slaan FARO, Creative Europe Desk Vlaanderen, Cultuurloket en VLEVA de handen in elkaar en organiseren een workshop. 

 • Wat houdt een sterk partnerschap in en hoe zoek ik geschikte partnerorganisaties? 
 • Hoe verwoord ik mijn projectidee helder en bondig op een pagina? 
 • Hoe stel ik een realistische projectbegroting op? 

Dit zijn enkele van de vragen die tijdens de workshop aan bod komen. Voor elk onderdeel is er telkens een praktische oefening voorzien om zelf aan de slag te gaan en de theorie toe te passen op de eigen organisatie. 

Na deze workshop

 • hebt u inzicht in de basisprincipes van Europese subsidies. 
 • hebt u Creative Europe en Erasmus+/Jeugd grondiger leren kennen.
 • weet u voor welke dienstverlening u kan aankloppen bij Cultuurloket en VLEVA.
 • hebt u al wat eerste ideeën voor een mogelijk project op papier gezet.
 • hebt u meer zelfvertrouwen om met een projectidee van start te gaan.

Programma (onder voorbehoud): 

9.00 uur: Aankomst/koffie 

9.30 uur: Europese subsidies voor dummies. Introductie tot de basisprincipes van EU-subsidies door Kaatje Gevaert (VLEVA). Aansluitend: praktische oefening ‘Van idee naar one-pager’

11.00 uur: Koffiepauze

11.15 uur: Introductie tot Creative Europe door Ariane De Vriendt (Creative Europe Desk Vlaanderen). Aansluitend: praktische oefening over het vormen van een partnerschap. Hoe doet u dat? Waar moet u op letten? Wat kan u aan als organisatie?

12.15 uur: Lunch

13.30 uur: Introductie tot Erasmus+/Jeugd door Lies Jacob (JINT)

14.45 uur: Koffiepauze

15.00 uur: Introductie tot de dienstverlening van Cultuurloket door Frederike Van Lindt (Cultuurloket). Aansluitend: praktische oefening over de financiële aspecten van een project. Hoe stel ik een realistische projectbegroting op?

16.30 uur: Einde

Hebt u al een mogelijk project in gedachten? Probeer dan het volgende: vat de grote lijnen van uw idee op één pagina en stuur die door naar henrike.radermacher@faro.be. Zo bent u al voorbereid op de eerste praktische oefening ‘van idee naar one-pager'! 

Type

Workshop: u gaat actief aan de slag, de theorie wordt beperkt tot het hoogst noodzakelijke.

Tarieven

 • Het standaardtarief voor deze vorming is 35 euro, als bijdrage in de kosten voor de catering. Er is geen kortingstarief.
 • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
 • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, 1000 Brussel
Lesgevers
Kaatje Gevaert (VLEVA), Ariane De Vriendt (Creative Europe Desk Vlaanderen), Lies Jacob (JINT) en Frederike Van Lindt (Cultuurloket)
Prijs
35 euro (als bijdrage in de kosten voor de catering)
Deelnemers
Max. 35 deelnemers
Meer info

Dit is een vorming van FARO i.s.m. Creative Europe Desk Vlaanderen, Cultuurloket, VLEVA en JINT.

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Heeft u specifieke wensen of noden om uw deelname mogelijk te maken? Contacteer dan de contactpersoon van deze vorming.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur internationalisering
T
02 213 10 87

Elders op FARO

Op 12 september organiseert FARO samen met Scivil, Histories en het AfricaMuseum, een netwerkdag over burgerwetenschap en erfgoed. Inschrijven kan ...
Wat is er nieuw in de FARO-bibliotheek? Dankzij ons handige en dynamische collectie-overzicht blijft u op de hoogte van de ...
De nieuwe update van de ErfgoedApp bevat enkele verbeteringen die FARO in nauw overleg met onze creatieve community van makers ...