EU-subsidies voor de cultureel-erfgoedsector: hoe begint u eraan?
U werkt al een tijdje in de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en wil graag een eerste keer samenwerken met partners uit Europa. U weet niet zo goed waar te beginnen, en hebt nood aan een heldere intro op EU-subsidies. Dan is deze workshop precies wat u zoekt.
Tijdens de workshop vertaalt u de theorie naar uw eigen praktijk. Een actieve deelname, en de bereidheid om te delen met anderen, zijn dus een must.
Internationale samenwerking biedt tal van voordelen voor cultureel-erfgoedorganisaties. Een bredere kennisbasis, diversiteit aan expertise en een uitbreiding van uw netwerk zijn er maar enkele van. Veel Europese subsidieprogramma’s stimuleren internationale samenwerking maar de stap naar deze financieringsbronnen vormt vaak een drempel. Om deze eerste stap naar Europese subsidies te verzachten, slaan FARO, Creative Europe Desk Vlaanderen, Cultuurloket en VLEVA de handen in elkaar en organiseren een workshop.
- Wat houdt een sterk partnerschap in en hoe zoek ik geschikte partnerorganisaties?
- Hoe verwoord ik mijn projectidee helder en bondig op een pagina?
- Hoe stel ik een realistische projectbegroting op?
Dit zijn enkele van de vragen die tijdens de workshop aan bod komen. Voor elk onderdeel is er telkens een praktische oefening voorzien om zelf aan de slag te gaan en de theorie toe te passen op de eigen organisatie.
Na deze workshop
- hebt u inzicht in de basisprincipes van Europese subsidies.
- hebt u Creative Europe en Erasmus+/Jeugd grondiger leren kennen.
- weet u voor welke dienstverlening u kan aankloppen bij Cultuurloket en VLEVA.
- hebt u al wat eerste ideeën voor een mogelijk project op papier gezet.
- hebt u meer zelfvertrouwen om met een projectidee van start te gaan.
Programma (onder voorbehoud):
9.00 uur: Aankomst/koffie
9.30 uur: Europese subsidies voor dummies. Introductie tot de basisprincipes van EU-subsidies door Kaatje Gevaert (VLEVA). Aansluitend: praktische oefening ‘Van idee naar one-pager’
11.00 uur: Koffiepauze
11.15 uur: Introductie tot Creative Europe door Ariane De Vriendt (Creative Europe Desk Vlaanderen). Aansluitend: praktische oefening over het vormen van een partnerschap. Hoe doet u dat? Waar moet u op letten? Wat kan u aan als organisatie?
12.15 uur: Lunch
13.30 uur: Introductie tot Erasmus+ Jeugd door Kevin Verborgt (JINT vzw). Aansluitend: praktische oefening over het creëren van een samenhangend doelstellingenkader. Op welke manier maakt u duidelijk wat u wil bereiken in uw project?
15.00 uur: Koffiepauze
15.15 uur: Introductie tot de dienstverlening van Cultuurloket door Frederike Van Lindt (Cultuurloket). Aansluitend: praktische oefening over de financiële aspecten van een project. Hoe stel ik een realistische projectbegroting op?
16.30 uur: Einde
Hebt u al een mogelijk project in gedachten? Probeer dan het volgende: vat de grote lijnen van uw idee op één pagina en stuur die door naar henrike.radermacher@faro.be. Zo bent u al voorbereid op de eerste praktische oefening ‘van idee naar one-pager'!
Type
Workshop: u gaat actief aan de slag, de theorie wordt beperkt tot het hoogst noodzakelijke.
Tarieven
- Het standaardtarief voor deze vorming is 35 euro, als bijdrage in de kosten voor de catering. Er is geen kortingstarief.
- Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
- Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Praktische info
Dit is een vorming van FARO i.s.m. Creative Europe Desk Vlaanderen, Cultuurloket, VLEVA en JINT.
Inschrijven kan via onderstaand formulier.
Heeft u specifieke wensen of noden om uw deelname mogelijk te maken? Contacteer dan de contactpersoon van deze vorming.