Schelpen en schelpmateriaal hanteren en verplaatsen

Werken met Ethafoam, © Roland De Prins

Hanteren

Zorg altijd voor een zachte ondergrond tijdens het manipuleren of onderzoeken                   

Tijdens de manipulatie van schelpen en objecten met schelpen, kan het altijd gebeuren dat iets uit uw handen schuift of valt. Sommige bewerkte schelpen of objecten met schelpen kunnen heel fragiel zijn (gesneden parelmoer, inlegwerk ...) en bij de minste stoot of val onherroepelijk beschadigd worden. Een zacht stuk ondergrond op de onderzoekstafel, zoals een dikker stukje vilt, kan de schok van de val opvangen.

Ethafoam, wat voor het verplaatsen en verhuizen van kunstobjecten veel gebruikt wordt, is hiervoor minder geschikt omdat het geëxtrudeerde polyetheleenschuim licht verend is. Bepaalde schelpen en schelpobjecten kunnen op dit materiaal wegspringen waardoor ze toch nog op een harde ondergrond kunnen terechtkomen.

Voorkom zweet en zuurafzetting door het dragen van handschoenen

Meest geschikt zijn wegwerphandschoenen van het type vinyl, latex of nitril. Deze hebben geen absorberend vermogen, voelen comfortabeler aan dan de dikkere katoenen versie en de voeling en zekerheid met het object is groter. Houd rekening met mensen die een latexallergie hebben!

Het gebruik van katoenen handschoenen is minder aangeraden omwille van enkele nadelige kenmerken:

  • er kunnen vezels van het katoen op of aan de objecten blijven hangen;
  • schelpen die glad zijn kunnen makkelijker wegglijden en vallen;
  • katoenen handschoenen nemen vocht en zweet op en kunnen bij langdurig gebruik nog steeds het zweet en de bijhorende schadelijke stoffen aan het schelpoppervlak afgeven.

Verplaatsen

  • Verplaats de objecten steeds in een geschikte en stabiele verpakking.
  • Zorg dat de objecten zelf niet in de verpakking kunnen bewegen of schuiven.

Uitgesneden Ethafoam of soortgelijk materiaal in de vorm van het object kan zorgen voor basisondersteuning. Vul de lege ruimtes op met zachte, niet-schadelijke materialen.

Voor meer robuustere stukken is het individueel verpakken in ziplock-zakjes en/of kartonnen doosjes voldoende. Gebruik zuurvrij karton en kunststoffen die geen chloride vrijgeven!

Werken met ziplockzakjes, © Roland De Prins
Adviseur behoud en beheer
T
02 213 10 86