Op zondag 27 november richt de Dag van de Wetenschap, het grootste wetenschapsevenement van Vlaanderen en Brussel, de spots voluit op wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties.
De voorbije weken werden de rekken van de FARO-bibliotheek aangevuld met een aantal interessante aanwinsten voor iedereen die met erfgoedzorg bezig is. Een overzicht.
Kan uw museum, archief of erfgoedbibliotheek materialen in stock missen? Bied ze dan aan aan getroffen erfgoedorganisaties in Oekraïne. Op die manier draagt u bij aan een mooie missie én aan het behoeden van meer schade aan het erfgoed.
Wie in de vrije tijd al eens sleutelt aan klassieke voertuigen, vaartuigen, vliegtuigen, treinen en trams komt vroeg of laat in aanraking met gevaarlijke stoffen. Maar hoe kunnen hobbyisten zich beschermen tegen dergelijke risico's? Een nieuwe folder biedt houvast.
In mei 2023 vindt in het MoMu een internationaal symposium plaats over thermoplastische polyurethaancoatings in mode- en textielcollecties. Momenteel loopt er een call for papers.
Eind maart organiseerde MuseumNext The Green Museums Summit. Heeft u dit digitale symposium gemist? We vatten enkele interessante presentaties voor u samen.
De oorlog in Oekraïne zorgt niet enkel voor een humanitaire crisis, maar vormt ook een existentiële bedreiging voor het voortbestaan van het erfgoed en de identiteit van het land. Hoe kan het erfgoed beschermd worden tegen schade, diefstal en verlies?
'Wat knabbelt er aan mijn collectie?' Het is een vraag die u zich ongetwijfeld liever niet stelt. Toch staat FARO met raad en daad voor u klaar, mocht u toch ongenode gasten spotten.
Werkt u met cultureel-erfgoedcollecties en komt u direct of indirect wel eens in aanraking met asbest? Dan kunt u in mei en juni naar twee interessante vormingsmomenten over asbest in de cultureel-erfgoedsector.
Wilt u als conservator-restaurator op een 'groenere' manier aan de slag? Dan zit u goed met het handboek 'Greener Solvents in Conservation: An Introductory Guide'.
Op 15 en 16 maart 2022 zoomt het symposium 'Un patrimoine pour l’avenir, une science pour le patrimoine' in op erfgoedwetenschappen in al hun diversiteit.
Op maandag 7 maart 2022 organiseren FARO en het War Heritage Institute een studiedag over vuurwapens en munitie. Aanleiding is de laatste (grondige) wijziging van de Wapenwet in 2018.