De Vlaamse Gemeenschapscommissie, FARO en Helicon Conservation Support slaan de handen in elkaar voor de opstart van een nieuw traject calamiteitenplanning. Op 7 februari werd de aftrap gegeven in het AMVB in Brussel.
Op donderdag 28 maart organiseren het MAS, de opleiding Conservatie-Restauratie van de Universiteit Antwerpen, ICOM Belgium Flanders en FARO een masterclass over de rol van harde wetenschappen in erfgoedonderzoek.
Op 21 en 22 november 2019 organiseert de Beroepsvereniging voor Conservators-Restaurateurs van Kunstvoorwerpen (BRK-APROA) haar tiende colloquium. Nog tot 11 februari loopt er een oproep voor het inzenden van bijdragen.
Op 4 april nodigen het Industriemuseum, ETWIE en FARO u uit op een brainstorm over asbest. Bedoeling is om de discussie te starten, de noden van de sector in kaart te brengen en te kijken welke ondersteuning kan geboden worden.
In 2016 organiseerde het KIK een internationale workshop over het wetenschappelijk onderzoek naar relikwieën, een primeur. De bijdragen van deze bijeenkomst werden nu gebundeld in een bijzonder interessant referentiewerk.
In Brussel werd het spectaculaire resultaat voorgesteld van het project CROMIOSS: een gezichtsreconstructie van een bisschop uit de 13e eeuw. Het project onderzocht of de beenderen en de mijters uit de Schat van Oignies wel degelijk van Jacques de Vitry ...
Wilt u alles weten over de meest recente onderzoeken en thesissen in de conservatie-restauratie in België? Dan mag u dit event zeker niet missen!
Op 22 oktober organiseert FARO samen met de Universiteit Antwerpen de workshop AIRCHECQ. Met de AIRCHECQ-tools verbetert u de bewaaromstandigheden van uw collectie en ontmaskert u onzichtbare risico’s. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen vrij.
U wist het misschien niet, maar deze week - van 6 tot en met 13 oktober – vindt de zogenaamde Week van het Nederlands plaats. Er zijn een massa activiteiten. En ook u kunt meedoen!
Zondag 14 oktober worden over heel Europa een resem activiteiten georganiseerd in het kader van de Europese Dag van de Conservatie-Restauratie. Een primeur die bovendien vaart onder de vlag van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (EYCH 2018).
Het onderzoeksproject AIRCHECQ ontwikkelde een methode om het risico van de bewaarcondities van een collectie visueel in kaart te brengen. De methode wordt in de praktijk gebracht in Aalst.
AIRCHECQ biedt de erfgoedsector een gebruiksvriendelijke methode aan waarmee u zelf de omgevingsrisico’s voor uw collectie kan meten. Op 22 oktober organiseren we samen met UAntwerpen een workshop waarbij we u deze methode nader toelichten.