In Brussel werd het spectaculaire resultaat voorgesteld van het project CROMIOSS: een gezichtsreconstructie van een bisschop uit de 13e eeuw. Het project onderzocht of de beenderen en de mijters uit de Schat van Oignies wel degelijk van Jacques de Vitry ...
Wilt u alles weten over de meest recente onderzoeken en thesissen in de conservatie-restauratie in België? Dan mag u dit event zeker niet missen!
Op 22 oktober organiseert FARO samen met de Universiteit Antwerpen de workshop AIRCHECQ. Met de AIRCHECQ-tools verbetert u de bewaaromstandigheden van uw collectie en ontmaskert u onzichtbare risico’s. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen vrij.
U wist het misschien niet, maar deze week - van 6 tot en met 13 oktober – vindt de zogenaamde Week van het Nederlands plaats. Er zijn een massa activiteiten. En ook u kunt meedoen!
Zondag 14 oktober worden over heel Europa een resem activiteiten georganiseerd in het kader van de Europese Dag van de Conservatie-Restauratie. Een primeur die bovendien vaart onder de vlag van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (EYCH 2018).
Het onderzoeksproject AIRCHECQ ontwikkelde een methode om het risico van de bewaarcondities van een collectie visueel in kaart te brengen. De methode wordt in de praktijk gebracht in Aalst.
AIRCHECQ biedt de erfgoedsector een gebruiksvriendelijke methode aan waarmee u zelf de omgevingsrisico’s voor uw collectie kan meten. Op 22 oktober organiseren we samen met UAntwerpen een workshop waarbij we u deze methode nader toelichten.
Carillons, orgels, uurwerken en luidklokken bepaalden ooit het ritme en het geluid van een gemeenschap. Nu hun functie minder duidelijk is, dreigen ze zelf ook te verdwijnen. Met een symposium en een festival willen verschillende erfgoedspelers daar iets aan doen.
Met welke onderzoeksprojecten zijn studenten uit de opleiding conservatie-restauratie zoal bezig? Hoe verloopt hun onderzoek? Op 11 december verwelkomt SHAKE in Conservation in La Boverie studenten, professionals en pas afgestudeerden.
Conservatieprofessionals hebben de ethische verantwoordelijkheid om steeds meer ecologisch duurzaam te werken. Dat de bewustwording op dat vlak alleen maar toeneemt, bewijst een organisatie als Sustainability in Conservation (SiC).
In 2018 worden in de Koninklijke Bibliotheek van België 10.000 prenten uit de 16e en 17e eeuw gerestaureerd. Een marathonproject waar het nodige geduld bij komt kijken.
In mei 2019 vindt in Stockholm de vierde editie plaats van IPM - Integrated Pest Management, een internationale conferentie over de bestrijding van insecten in erfgoedcollecties. Momenteel loopt er een oproep tot het inzenden van bijdragen.