Barrières tegen diefstal van collecties en verzamelingen: studiedag

Inbraak. Foto: Paul Barlow via Pixabay

Op 14 maart organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in samenwerking met de Vlaams-Nederlandse Werkgroep Diefstal van collecties de studiedag Barrières tegen diefstal van collecties en verzamelingen. Plaats van afspraak is het Dordrechts museum. 

Zo nu en dan worden we opgeschrikt door een bericht over een brutale diefstal van een of meer erfgoedobjecten. Zo'n diefstal brengt nare gevolgen met zich mee, en altijd is er de vraag: 'Had dit voorkomen kunnen worden?' Maar nog interessanter is de vraag: 'Hoe moet het nu verder?'

Barrièremodel

Deze studiedag is bedoeld voor collectiebeherende instellingen en andere eigenaren en beheerders van roerend erfgoed. Centraal staat onder meer het Barrièremodel over diefstal van erfgoedobjecten, een publicatie die in kaart brengt welke stappen criminelen zetten om een diefstal te plegen, en welke omstandigheden een diefstal makkelijk(er) maken. Het barrièremodel somt maatregelen op die de crimineel kunnen verstoren. Hoe helpt dit model u een keuze te maken uit  de vele maatregelen die er zijn voor de beveiliging van objecten?

Oproep!

Op het programma verder ook enkele ervaringsdeskundigen die vertellen over de gevolgen van een inbraak in hun instelling. Ook de politiediensten komen aan het woord: hoe gaan zij te werk wanneer een diefstal wordt vastgesteld? Een aantal experts uit zowel Nederland als Vlaanderen staan voor u klaar om met u in gesprek te gaan over het beveiligen van objecten. 

Aan u alvast deze oproep: wil u graag deelnemen aan de studiedag? Schrijf u dan (gratis) in via deze link. Bij aanmelding wordt u de kans geboden een aantal vragen te beantwoorden over diefstalpreventie. Uw antwoorden worden anoniem verwerkt maar worden gebruikt om het expertpanel voor te bereiden en worden besproken op de studiedag. Hebt u een vraag voor de politie? Ook die kunt u achterlaten op het inschrijfformulier. 

Leestip!

De decembereditie 2023 van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed zoomt in op de praktische aspecten van de opsporing van kunstwerken en hoe diefstal uit collectiebeherende instellingen kan worden voorkomen. Wat gebeurt er concreet na de vaststelling van een diefstal? Wie is er betrokken? En hoe kunt u de dief een stap voor zijn?  

Lees het dossier 'Diefstalpreventie' online via ISSUU.

Foto: Paul Barlow via Pixabay

Julie Lambrechts