Gevaarlijk erfgoed, asbest in collecties: studienamiddag

Warmtebestendig asbesttextiel. Foto: LukaszKatlewa via Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Op 26 september organiseert Prebes Antwerpen samen met ETWIE en FARO in het Fotomuseum Antwerpen (FOMU) een studienamiddag over gevaarlijk erfgoed, met een bijzondere focus op asbest. Het doel? Preventieadviseurs en professionals uit de cultureel-erfgoedsector informeren over het asbestveilig maken van onze sector. Met uiteraard de kans om met elkaar in gesprek te gaan en te netwerken!

U kent asbest ondertussen als de kankerverwekkende stof die vaak gebruikt wordt in bouwtoepassingen. Minder geweten is dat asbest ook kan voorkomen in collectiestukken. Hoe kunnen we erfgoedmedewerkers beschermen tegen blootstelling aan asbest wanneer ze met museale objecten aan de slag gaan? Tijdens deze studienamiddag leert u hoe u asbest kunt herkennen, voor welke toepassingen het materiaal werd gebruikt en in welke industriële en andere erfgoedobjecten u asbest kunt aantreffen.

Wat mag u verwachten?

Joeri Januarius, coördinator van ETWIE geeft u uitgebreid toelichting over het project Asbest in collecties. Daarin komen volgende vragen aan bod:

 • Wat is een veilig en wettelijk kader waarbinnen met asbest kan worden gewerkt (verwijdering, restauratie, conservering)?
 • Wat zijn de gevolgen voor onze collecties, aanwinsten en restauratie-acties?
 • Hoe moet het aanwinsten- en collectiebeleid van een museum aangepast worden opdat er rekening kan worden gehouden met de gezondheidsrisico’s en een potentieel hoge kost om het stuk veilig te kunnen conserveren?
 • Wat betekent de intrinsieke waarde van het behoud van de asbesttoepassing in het cultureel-erfgoedobject?

Door een eenzijdig beleid van louter asbestverwijdering of ‘veilig’ opbergen in het depot verdwijnt ook het publieke besef dat asbest jarenlang veelvuldig in tal van ‘onschuldige’ toepassingen werd gebruikt. Anne-Cathérine Olbrechts en Julie Lambrechts, adviseurs behoud en beheer van FARO geven een introductie over de rol van het steunpunt en de manier waarop preventieadviseurs en cultuurprofessionals elkaar kunnen ondersteunen in een veiligere erfgoedsector.

Tot slot licht Guytan Bonjean, preventieadviseur van de Stad Antwerpen een praktijkcase toe van DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver.

Praktisch

 • 26 september 2023, 12.00 - 17.00 uur
 • FOMU, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
 • Gratis, ook voor niet-Prebes-leden
 • Inschrijven kan via de website van Prebes.
 • Deelnemers die dat wensen kunnen het museum aansluitend nog bezoeken aan -50%.+

Leestip!

 • Meer over het project Asbest in collecties vindt u op de website van ETWIE.
 • Lees ook het dossier over asbest in erfgoedcollecties op FARO's Erfgoedwijzer.

Foto: Warmtebestendig asbesttextiel. LukaszKatlewa via Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Julie Lambrechts