Basiscursus papieren erfgoed: laatste plaatsen!

Cursisten aan het werk tijdens de opleiding Restauratievakman van papier bij SyntraPXL te Hasselt, © Marianne Bonnier

Als beheerder van een erfgoedcollectie komt u er vroeg of laat mee in aanraking: papieren erfgoed. Voor sommige erfgoedorganisaties vormt papier de kern van hun collectie, voor andere is papier slechts in beperkte mate aanwezig, denk bv. aan een kleine reeks blauwdrukken, een bundel tekeningen of een stapel brieven. In beide gevallen is kennis van papieren erfgoed onmisbaar. Want hoe bewaart u papier nu het beste? Hoe herkent u de verschillende papiersoorten en druktechnieken? Welke schade kan papier oplopen, en wat kunt u eraan doen?

Om u op deze vragen een antwoord te bieden, zetten FARO en SyntraPXL een cursus ‘Papieren erfgoed’ in de steigers. De opleiding is bedoeld als een verkorte versie van de vierjarige Syntra-opleiding Restauratievakman van papier en vindt plaats in de ateliers van SyntraPXL.

Programma: wat mag u verwachten?

  • De cursus start met een overzicht van hoe papier is samengesteld. U leert papiersoorten herkennen en maakt kennis met de verschillende beeldvormingsmaterialen, van tekenmedia tot drukinkt. Ook de diverse druktechnieken passeren de revue.
  • Naast deze duik in de materie ‘papier’ zoomen we in op de verschillende schadefactoren en hoe die, van buiten- maar ook van binnenaf, inwerken op papier.
  • Tot slot leert u ook wat u preventief kunt doen om uw collectie papieren erfgoed van verval te vrijwaren. Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen. U verneemt welke minimale ingrepen u kunt uitvoeren, zoals het verwijderen van schimmel of het ontzuren van de collectie. Ook krijgt u tips over hoe u een restauratieofferte met kennis van zaken kunt opstellen én beoordelen.

De focus ligt op papier. Perkament en papyrus komen slechts zijdelings aan bod. Boek- en fotorestauratie worden enkel waar nodig benoemd.

Het volledige programma vindt u via de FARO-kalender.

Interesse? Uw input is welkom!

De cursus ‘Papieren erfgoed’ gaat van start op donderdag 5 december 2024 en telt in totaal vijf lesdagen van in totaal 35 lesuren, verspreid over de maanden december, januari en februari en steeds op een donderdag. Een lesdag omvat telkens een theoretisch luik in de voormiddag, gevolgd door een praktijkgedeelte in de namiddag.

Hebt u zelf bepaalde vormingsnoden omtrent papieren erfgoed of denkt u aan bepaalde thema’s die u graag aan bod wil laten komen? Geef ons dan een seintje via julie.lambrechts@faro.be: we stemmen de vorming graag af op maat van uw noden.

Praktisch

  • Start: donderdag 5 december 2024
  • Duur: 5 lesdagen van 7 uur – in totaal 35 lesuren, verspreid over de maanden december, januari en februari
  • Locatie: SyntraPXL, Hasselt
  • Maximum 12 deelnemers
  • Prijs: 1360,65 euro, inclusief btw
  • Uiterste inschrijvingsdatum: 26 augustus 2024. Er zijn nog slechts enkele plaatsen vrij. Wacht dus niet te lang meer om in te schrijven!
  • Raadpleeg de FARO-kalender voor meer info en inschrijvingen.

Foto: Cursisten aan het werk tijdens de opleiding Restauratievakman van papier bij SyntraPXL te Hasselt © Marianne Bonnier

Julie Lambrechts