COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

COVID-19. Foto: Марьян Блан | @marjanblan via Unsplash

Gedurende de covidcrisis verzamelde FARO op een aparte webpagina alle informatie over de maatregelen ter bestrijding van de coronapandemie. We verwezen naar diverse sectorgidsen, protocollen, aanbevelingen en websites die relevant zijn voor erfgoedwerkers en de brede cultureel-erfgoedsector (roerend en immaterieel erfgoed). Daarnaast organiseerden we ook zelf een aantal initiatieven, bedoeld om informatie te delen met de erfgoedsector. Die informatie bundelen we nu in dit Erfgoedwijzer-dossier, zodat de informatie, die ook in niet-coronatijden relevant blijft, beschikbaar blijft. 

Heeft u praktische vragen?

 • Consulteer eerst de informatie op deze pagina en lees de relevante gidsen. U vindt daarin misschien al een antwoord op uw vragen. 
 • Heeft u alsnog een vraag, stuur dan een e-mail naar monique.verelst@faro.be. Wij trachten uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden, of verwijzen u door naar de geschikte expertisepartner. 

Livesessies: brochures

FARO organiseerde een aantal livesessies over COVID-19. Die resulteerden in brochures die een antwoord bieden op praktische vragen. 

Opgelet! De info in de brochures is gerelateerd aan het specifieke moment waarop de livesessies plaatsvonden en kan intussen achterhaald zijn. Houd hier rekening mee als u de brochures doorneemt.

 • Live digitaal gidsen: een driedelige inspiratiereeks 
  De coronacrisis daagde erfgoedinstellingen uit tot innovatieve online initiatieven voor de gidsenwerking. Tijdens de lockdowns waren fysieke rondleidingen immers niet mogelijk en dus stapten verschillende musea over tot een vorm van live digitaal gidsen. Nu de deuren weer terug openzwaaien, blijken de online rondleidingen in vele gevallen een blijver. In deze publicatie, die verschijnt naar aanleiding van een vormingsreeks, leest u meer over de ervaringen van verschillende instellingen met live digitaal gidsen.
   
 • Participatie in coronatijden (16/03/2021)
  Participatie realiseren we bij uitstek door mensen te zien en te spreken. Ontmoeting is zó cruciaal. Maar hoe doen we dat in tijden van corona? In deze livesessie gingen we op onderzoek uit. Het verslag van deze sessie kunt u hier downloaden.
   
 • Online tentoonstellen in coronatijden (14/01/2021)
  Door de coronapandemie konden heel wat musea tijdelijk geen tentoonstellingen organiseren. Om de band met het publiek niet te verliezen of de tentoonstelling toch nog ‘bezoekbaar’ te maken, creëerden heel wat organisaties allerlei formats om de inhoud van de tentoonstelling vanop afstand te delen. Op 14 januari 2021 organiseerde FARO een livesessie over dit thema, boordevol duiding, voorbeelden en ervaringen. Het verslag van deze sessie kunt u hier downloaden.
   
 • Praktische vragen over rondleiden in musea (4/09/2020)
  Het verslag van deze sessie kunt u hier downloaden. Maar liefst 170 personen schreven zich in voor deze sessie. In het erfgoedveld leven heel wat vragen omtrent rondleiden: mogen we groepen ontvangen? Zo ja, hoe leiden we dan veilig rond? En hoe gaan we om met aanvragen van scholen en verenigingen voor rondleidingen? FARO nodigde het Gallo-Romeins Museum, M Leuven, Museum Mayer van den Bergh en S.M.A.K. uit om de vragen tijdens de sessie mee te beantwoorden.
   
 • Praktische vragen over de exitstrategie COVID-19 van musea in Vlaanderen (12/05, 14/05 en 05/06/2020)
  De vragen en antwoorden die aan bod kwamen tijdens de livesessies voor musea bundelden we in een handige brochure. U vindt er informatie over thema’s als de voorwaarden van heropening, reserveren en aankomen in het museum, organisatie van de ruimtes, bezoekers onthalen en begeleiden op zaal, en hoe om te gaan met tactiele materialen en touchscreens die worden ingezet in de presentatie of in educatieve activiteiten.
   
 • COVID-19, religieus erfgoed en vrijwilligerswerk
  Ook de livesessie over de heropstart van een vrijwilligerswerking mondde uit in een brochure. U vindt er een reeks adviezen die u kunnen helpen bij de opmaak van een draaiboek, bedoeld voor de heropstart van een vrijwilligerswerking voor de inventarisatie van religieus erfgoed in parochiekerken. Dit document is opgemaakt door een vertegenwoordiging van de erfgoedcellen en PARCUM en gecoördineerd door FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw.

Ondersteuningsmaatregelen Vlaamse overheid

Meer info op de COVID-19-pagina van het Departement CJM.

Ondersteuning op maat door Cultuurloket
Cultuurloket stond de cultuursector bij met coronagerelateerd advies op maat. Daartoe opende Cultuurloket een specifieke coronalijn. Voor alle info zie deze link

Gidsen, protocollen en doorverwijsinformatie over COVID-19

Sectorgids musea

Tijdens de pandemie publiceerde FARO de Sectorgids musea, gevolgd door dertien updatesDeze gids bracht de coronamaatregelen in kaart en gaf de nodige richtlijnen en tips mee. De gids belichtte de geldende maatregelen, was opgevat als een dynamisch document en werd wanneer nodig up-to-date gehouden. Een intensief werk dat FARO enkel kon klaren dankzij de niet-aflatende hulp van de ‘Klankbordgroep sectorgids musea’. Bijzondere dank gaat dan ook uit naar Peter Bary (M Leuven), Sarah Bastien (Stad Gent), Lies Buyse (Musea en Erfgoed Antwerpen) en Dirk Vanclooster (Abdijmuseum Ter Duinen), die hier deel van uitmaakten.

Alle sectorgidsen op een rij:

Andere informatie

Lokale overheden en besturen

 • VVSG: actuele informatie en richtlijnen (overzicht van politiebesluiten per provincie, ministeriële besluiten en de procedures en richtlijnen voor lokale besturen.)

Vlaamse overheid 

Federale overheid

 • FOD Volksgezondheid (FAQ): coronavirus COVID-19
 • FOD Buitenlandse zaken: reisadviezen 
 • FOD Werk (WASO): veilig aan het werk tijdens de coronacrisis: generieke gids en sectorgidsen 
 • FOD Economie: maatregelen corona
  • Gids voor een veilige heropening van de horeca (ook van toepassing voor museumcafés en -restaurants).
  • Gids voor de heropening van winkel (ook van toepassing voor bv. museumshops)
 • RVA (technische werkloosheid)

faro

Ook in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed besteedden we op gezette tijdstippen aandacht aan de coronacrisis en de manier waarop de cultureel-erfgoedsector ermee omging:

Nieuwsupdates