Extra-murosactiviteiten tijdelijk opgeschort: nu ook voor basisonderwijs

Adam Niescioruk via Unsplash

Het volledige Vlaamse onderwijs schakelt tegen uiterlijk de herfstvakantie over naar code oranje. We mogen ons verwachten aan strengere maatregelen in het onderwijs. Wat dit betekent voor het erfgoedveld? Veel, zo blijkt.

Door de verschuiving van code geel naar oranje kunnen ook leerkrachten en leerlingen uit het basisonderwijs tijdelijk niet langer op uitstap. Tenzij voor activiteiten die echt noodzakelijk zijn voor de realisatie van de leerplandoelstellingen of de ontwikkelingsdoelen en waarvoor men geen alternatief heeft.

Voor het secundair onderwijs was deze maatregel al sinds de opstart van het schooljaar van kracht, met een uitzondering voor uitstappen in het kader van een praktijkles. Hoe dan ook: op deze manier zal het een bijzonder stil najaar worden in (vooral) musea die doorgaans heel wat scholen verwelkomen … Gelukkig kunnen we nog steeds individuele bezoekers of privébubbels zoals families ontvangen.

Erfgoedmedewerkers, begeleiders of gidsen kunnen echter nog wel op school worden toegelaten als essentiële derden in het kader van een cultuurproject op school (Dynamo, Kunstkuur). Of in de hoedanigheid van voordrachthouder, of in het kader van nascholing bijvoorbeeld. De scholen bepalen zelf wie zij als essentiële derden toelaten op school.

Wie meer wil weten over de maatregelen die van toepassing zijn in het onderwijs sinds 19 oktober, vindt hier alle informatie.

Hildegarde Van Genechten
corona
covid-19
onderwijs
erfgoededucatie
maatregelen