Hebt u een nieuwe tentoonstelling in het vooruitzicht, koestert u verbouwplannen voor een museale ruimte of overweegt u de aankoop van een nieuwe vitrine of drukwerk voor een evenement? Dan is deze vorming iets voor u.
Hebt u al gehoord van bodystorming, sketching, narratieve scenario’s en persona's? Het zijn slechts enkele van de methodieken die gebruikt worden om verschillende stakeholders te laten participeren in het ontwikkelen en vormgeven van (interactieve) tentoonstellingen.
In september 2018 kondigt zich de laatste stap aan van de ‘halogen phase-out’. Wat de gevolgen zijn voor onze sector komt u te weten op 12 juni tijdens de STEPP-contactdag in Brugge.
Nieuwe musea, uitbreidingen of reconversies kunnen nieuw leven blazen in een gemeenschap. Dat is ook de doelstelling van het project 'A Stage for Brussels', een samenwerkingsproject tussen KANAL en Centre Pompidou.
Een onderzoek naar subsidies in de museumsector van het Verenigd Koninkrijk legt prioriteiten vast en geeft aanbevelingen voor een creatievere en duurzame toekomst.
Op donderdag 18 januari organiseerde FARO een vorming over beleving en wayfinding in musea. Beleving, routing en wayfinding bepalen immers mee de totaalervaring van bezoekers in musea. Net daarom zijn het vandaag zo'n belangrijke aandachtspunten in ruimtelijke en museale ontwikkelingen.
FARO en STEPP werkten in 2017 een themawerking uit rond museale tentoonstellingstechnieken. Op 12 december kwam de werkgroep ‘Technische noden in de museumsector’ samen in drie Antwerpse musea.
De driedaagse conferentie ‘Duurzaam verbouwen en museumtechniek in internationaal perspectief’, van 14 t.e.m. 16 september, ligt net achter ons. De driedaagse was een initiatief van ICAMT en FARO, i.s.m. ICOM-België.
Het domein van het kasteel van Gaasbeek met kasteel en bijgebouwen moet een cultuurhistorische en toeristische hotspot worden en voldoen aan alle moderne vereisten.
Publiekswerking betrekken bij het ontwerpproces van een nieuwe museale infrastructuur zorgt voor een consistenter geheel. Hoe dat in zijn werk ging in het vernieuwde M Museum, komt u te weten in september tijdens het congres over duurzaam verbouwen.
Na drie maanden van verbouwen is het M HKA opnieuw open voor publiek. Het vernieuwde museum wil een plek zijn voor ontmoeting en dialoog in een omgeving waar de bezoeker zich thuis voelt.
In het najaar opent PARCUM, dialoogmuseum voor religie, kunst en cultuur, de deuren. Het neemt zijn intrek in de gerenoveerde zalen van de Abdij van Park in Heverlee.