Duurzaamheid in BELvue museum: werkbezoek

Foyer BELvue museum. Foto: Monique Verelst

Op maandag 29 april nodigen Pulse Transitienetwerk en FARO u uit voor een werkbezoek waarbij u de duurzame initiatieven en inspanningen van BELvue museum in hartje Brussel uit eerste hand ontdekt. 

BELvue verwierf in 2023 het internationaal erkende Green Key-label, uitgereikt aan bedrijven in de toeristische sector die extra aandacht hebben voor het milieu en inspanningen doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Medewerkers van het museum bieden u een blik achter de schermen en focussen daarbij op de thema’s die hun milieuverantwoorde visie ondersteunen. 

BELvue ontwikkelde een sterke educatieve werking waarin sensibilisering rond maatschappelijk actuele thema’s, zoals klimaatverandering en burgerschap, centraal staan. Aan de hand van een workshop ontdekt u hoe het museum hiermee concreet aan de slag gaat. 

Op het programma

In de voormiddag geeft An Lavens, directeur van BELvue, u een inkijk in het doorgedreven duurzaamheidsbeleid van BELvue. Daarna steekt u de handen uit de mouwen tijdens een door BELvue ontwikkelde workshop. 

In de namiddag is er ruim tijd voor ervaringsdeling met collega’s van BELvue en andere organisaties over duurzaamheidsbeleid, digitalisering en publiekswerking. Er zijn doorschuivende tafels over: 

  • inzichten in het traject dat Antwerpse musea liepen met Henry McGhie (Eva Jacobs en Delphine Maenhout)
  • duurzaam digitaliseren in de Brusselse museumsector (Mathilde Oechsner de Coninck (BrusselsMuseums/BELvue)
  • publiekswerking en klimaatthema’s (MSK Gent)

Duurzaamheid is een transversaal gegeven en komt dus terug in alle aspecten van het museum en de werking. De mensen van BELvue gaan dieper in op het Green Key-label en wat het in gang zet. Denk dan bv. aan de in- en externe werking (aankoopbeleid, energie, infrastructuur, enzovoort), en educatieve projecten en tools zoals workshops rond klimaat, democratie, enzovoort.

Praktisch

  • 29 april 2024, onthaal met koffie en thee vanaf 9.30 uur.
  • Start programma: 10.00 uur. Einde voorzien omstreeks 16.00 uur.
  • Er wordt een duurzame lunch voorzien.
  • BELvue, Paleizenplein 7, 1000 Brussel
  • Inschrijven kan via de FARO-kalender.

Voor wie? Medewerkers uit de erfgoed- en museumsector die in hun organisatie bezig zijn met het thema duurzaamheid of die ambitie koesteren. Na verrijkende uitstappen naar het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen en M Leuven, maken we dit jaar de verplaatsing naar BELvue. Deze activiteit is onderdeel van een netwerktraject van Pulse Transitienetwerk en FARO. Op basis van de uitkomst van deze bijeenkomst wordt de volgende editie inhoudelijk vormgegeven.

Foto: Foyer BELvue museum. Fotograaf: Monique Verelst

Monique Verelst
duurzaamheid
Werkbezoek / studiereis