Corona en/in de erfgoedsector

Man met mondmasker in museum. Foto: Mihai Surdu via Unsplash

Op maandag 23 mei 2022 werd de coronabarometer, die sinds maart '22 op code geel stond, gedeactiveerd. Dat wil concreet zeggen dat er in de meeste maatschappelijke en economische sectoren (uitgezonderd de zorg) geen bijzondere coronamaatregelen meer gelden.

Ook voor onze sector zijn alle regels en restricties tot nader order opgeheven. Een verademing: bezoekers kunnen opnieuw ontvangen worden op een 'normale' manier en we kunnen in grote mate terugkeren naar een situatie van voor de pandemie. Maar toch zullen we opnieuw moeten leren omgaan met de herwonnen vrijheden. Gelukkig hebben we ons de afgelopen twee jaar een reeks ‘goede gewoontes’ eigen gemaakt. Laat ons die vooral blijven aanhouden én dus voorzichtig blijven.

Gedurende de covidcrisis verzamelde FARO op een aparte webpagina alle informatie over de maatregelen ter bestrijding van de coronapandemie. We verwezen naar diverse sectorgidsen, protocollen, aanbevelingen en websites die relevant zijn voor erfgoedwerkers en de brede cultureel-erfgoedsector (roerend en immaterieel erfgoed). Daarnaast organiseerden we ook zelf een aantal initiatieven, bedoeld om informatie te delen met de erfgoedsector. Die informatie bundelen we nu in dit Erfgoedwijzer-dossier, zodat de informatie, die ook in niet-coronatijden relevant blijft, beschikbaar blijft.