Nieuwe producten of diensten ontwerpen
Nadat je de huidige werking heeft geëvalueerd, de noden van gebruikers in kaart heeft gebracht en heeft bestudeerd wat trends je kunnen bieden, is het de moeite waard om een tussenfase in te lassen waarin je nieuwe producten of diensten ontwerpt.
Door even heel concreet na te gaan hoe de toekomst eruit kan zien, toets je meteen wat er haalbaar is en vooral wat energie geeft om verder op in te zetten. Op deze pagina leggen we uit hoe je ontwikkelvragen formuleert en geven we een overzicht van werkvormen voor ontwerpworkshops.
Ontwikkelvragen formuleren
Op basis van een analyse van je interne werking en de kansen in de omgeving kan je een aantal ontwikkelvragen formuleren. Dat kan van alles zijn. Het is handig als je ze formuleert als 'hoe kunnen we'-vragen. Bijvoorbeeld:
- Hoe kunnen we de erfgoedgemeenschap beter betrekken?
- Hoe kunnen we nieuwe competenties in huis halen?
- Hoe kunnen we onze scenografie aantrekkelijker maken?
- Hoe kunnen we het risico van klimaatverandering voor onze collectie verkleinen?
- Hoe kunnen we de verhalen die we vertellen meerstemmiger maken?
- Hoe kunnen we de route die een bezoeker aflegt aantrekkelijker maken?
Laat de leden van het planningsteam eerst individueel een aantal vragen formuleren, bijvoorbeeld op post-its. Bundel deze vragen vervolgens en organiseer een stemming zodat de meest relevante vragen overblijven.
Bespreek ook welke interne en externe perspectieven je nodig hebt om deze vragen verder te verkennen in de ontwikkelfase: wie zou je nog willen uitnodigen om over deze vragen van gedachten te wisselen? Dat kunnen mensen zijn die je al gesproken hebt, maar ook nieuwe, externe perspectieven. Je kan de gedragenheid van het planningsproces een niveau hoger tillen als je een bredere groep laat meedenken over de toekomst van uw organisatie. Voorbeelden van beleidsplanningsprocessen met een ontwerpgerichte fase vind je in dit schema.
Werkvormen voor ontwerpworkshops
We geven in dit dossier een aantal voorbeelden van workshops die je kan organiseren om deze ontwikkelvragen te beantwoorden. Je vindt hier zowel kleine workshops als heel uitgebreide processen. Klop gerust aan bij Jacqueline van Leeuwen voor een werkvorm op maat.