Informatie aanmaken via de ErfgoedApp-manager

V-director
content

Login aanvragen en inloggen

Hebt u nog geen login voor de software van de ErfgoedApp-manager? Mail dan naar bram@faro.be of volg een workshop ErfgoedApp, augmented reality en erfgoedbeacons. Tijdens deze workshop ontvangt u bovendien gratis een eerste  erfgoedbeacon.

Om gebruik te kunnen maken van de ErfgoedApp moet uw organisatie aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Uw organisatie is een erfgoedorganisatie, regionaal landschap, toeristisch bureau of cultuurdienst van een gemeente of stad in Vlaanderen of Brussel.  
  2. U gebruikt de ErfgoedApp enkel voor het aanbieden van informatie bij erfgoed.
  3. U zorgt ervoor dat al uw informatie voldoet aan het auteursrecht en u alle rechten heeft om de informatie publiek te maken.

Behoort uw organisatie niet tot de doelgroep vermeld onder punt 1? Contacteer bram@faro.be en leg kort uit waarvoor u de ErfgoedApp wil gebruiken. We willen bewaken dat de content die in de app zit en de tours die worden aangeboden de focus op Erfgoed hebben. Kijk in de ErfgoedApp wie de app gebruikt en hoe.

Inloggen doet u via http://manager.erfgoedapp.be. Kies vervolgens Beacon, Scan (augmented reality), Gps-punt of Audio sync. U maakt nu uw eerste model aan. Meerdere modellen verbinden we door een tour aan te maken. Voorbeelden van een tour zijn bv. een topstukkenroute, een schattenjachtspel of een kinderrondleiding. Een tour kan bestaan uit meerdere Beacon, Scan- en Gps-modellen. 

Enkele aandachtspunten:

  • Via de ErfgoedApp stelt u de informatie/multimedia gratis ter beschikking aan uw bezoekers, u mag informatie niet betalend ter beschikking stellen. U mag uiteraard wel inkom vragen voor uw tentoonstelling of museum. Indien u gebruikmaakt van de ErfgoedApp voor huur en leentoestellen kan u wel huur vragen voor uw toestel maar moet u de informatie ook aanbieden via de gewone versie van de ErfgoedApp voor bring your own device.
  • De ErfgoedApp heeft een ruime doelgroep. Aanstootgevende informatie en multimedia is niet welkom in de ErfgoedApp. U moet ermee rekening houden dat apps zoals de ErfgoedApp worden gecontroleerd door Google en Apple.
  • De ErfgoedApp gebruikt QR-codes om te testen (met uitzonderling van AudioSync), maar niet voor publieke tours of bezoeken. De app kan objecten zelf herkennen en heeft dus geen QR-codes nodig. Enkel wanneer u de ErfgoedApp gebruikt in een tijdschrift of boek hebt u één QR-code nodig om de tour te starten. De scanfunctie van de ErfgoedApp kan wel QR-urls scannen, bv. https://erfgoedapp.be en de bijhorende website openen.

Hoe kiezen tussen, scan, beacons, gps-punten, nummers en AudioSync?

De content aanmaken op de juiste manier is een belangrijkste eerste stap bij het maken van content in de ErfgoedApp. Bestaande tours en advies door FARO kunnen u helpen in de keuze, elke use-case is namelijk anders. Vertrekken vanuit de gebruikservaring van de bezoeker is een goed idee. Met deze tips zetten we u alvast op weg:

- voor wandelingen of fietstochten buiten gebruiken we altijd gps-punten omdat er dan ook een handige kaart verschijnt, eventueel als de punten dicht bij elkaar liggen (bvb een binnentuin van een abdij) dan kunnen outdoor beacons ook een optie zijn. Als enkele gps-punten overlappen dan is dit zeker geen ramp, al deze punten verschijnen overzichtelijk in de dichtbij.

- scan is een zeer fijne en vaak gebruikte oplossing. Met Scan heb je een extra optie die je bij scan en gps-punten niet hebt. We noemen dit Augmented Reality modus, als je bvb een schilderij scant en bekijkt door je smartphone zal je het echte schilderij blijven zien met daarop bvb enkele knoppen. Indien de objecten die je scant kleiner zijn en deze Augmented Reality modus geen meerwaarde heeft kan je dit afzetten, je maakt je content dan op dezelfde manier als bij beacon en gps-punten. 

- scan is minder geschikt voor grote 3D objecten buiten (bvb een gebouw), de scantechnologie is zeer kwalitatief maar heeft ook zijn beperkingen. Hou er rekening mee dat een landschap kan veranderen en dat een object er anders gaat uitzien als er veel zon op schijnt of niet. Binnen levert dit zelfden problemen op maar voor buiten moet je de objecten goed uitkiezen en testen. 

- Beacons gebruiken we meestal als scan of gps-punten geen optie is. Beacons zijn nauwkeuriger dan gps en worden meestal in tentoonstellingen binnen gebruikt (waar gps niet werkt) of bvb in een toren. Omdat je de beacons moet omhoog hangen en instellen vraagt het wat meer werk, je hebt ook onderhoud achteraf (batterijen gaan na enkele jaren leeg en moeten dan vervangen worden). Beacons werken op Bluetooth. 

- Het gebruik van nummers kan soms een oplossing zijn waar scan, beacons en gps geen optie is. Bvb een vitrine achter glas met veel verschillende objecten. Nummers zijn geen specifiek content-item, ze kunnen gebruikt worden om beacon, scan of gps-punten te openen indien u dit voorziet in uw tour. We raden aan om beacon content te maken indien u enkel met nummers gaat werken (u moet dan wel één beacon bestellen om dit te kunnen doen). Scan is eventueel ook nog mogelijk maar kan zorgen voor een extra pop-up wanneer u het eerste punt opent en de bezoeker nog nooit de scan knop geopend heeft. 

Twijfelt u nog steeds, doe dan enkele tests of vraag Bram om advies.