Qr-codes aanmaken en gebruiken

Qr-codes

Een QR code is een tweedimensionale streepjescode die u eenvoudig kan scannen met een QR scanner. De scan van de ErfgoedApp is een volwaardige QR scanner die alle url's kan scannen en open, zowel content van de ErfgoedApp als andere content. De scan kan uiteraard nog meer, zoals ook echte afbeeldingen en 3D objecten scannen.

QR codes worden gebruikt in de ErfgoedApp manager voor het testen van content-items en tours maar u kan QR codes ook gebruiken om meer informatie op locatie te voorzien, dat kan in een tentoonstelling zijn of ergens op een erfgoedlocatie. Ook kan u QR codes gebruiken om bezoekers de juiste tour te laten downloaden. 

Opgelet sommige zaken ivm QR codes werken pas vanaf versie 4.5 (okt 2020) van de ErfgoedApp, zorg dat uw app geüpdate is om te testen

RemoteID

Hoe eenvoudig QR-codes gebruiken

Elk content-item in de ErfgoedApp heeft een uniek nummer, dit noemt de RemoteID. Wanneer u klikt op de RemoteID dan kan u eenvoudig het content-item testen. Als u voor dit nummer de volgende url plaatst: 

https://erfgoedapp.be/id/ 

en hiervan een QR-code maakt dan kan u deze QR-code gebruiken in bvb een tentoonstelling. Dit werkt zowel bij scan, gps als beacon content. U maakt eenvoudig een QR code met de Code Generator in de ErfgoedApp manager. 

Code generator Qr-code maken
Code generator
QR-code opslaan

Dit zijn de stappen om een QR code te maken die u kan gebruiken voor bezoekers met de code generator.

1) Kopieer de RemoteID (gebruik nooit de QR code die achter de RemoteID zit, deze dient enkel om te testen)

2) Ga naar de Code Generator. 

3) Plaats bij url : https://erfgoedapp.be/id/RemoteID en wijzig RemoteID in uw unieke code van stap 1

3bis) Plaats bij url: https://www.erfgoedapp.be/tour/TourID en wijzig TourID naar uw nummer bvb https://www.erfgoedapp.be/tour/242, indien u een tour QR code wil aanmaken.

4) Druk op Generate code

5) Save de code naar uw computer zodat u die kan gebruiken. 

  • PC: rechter muisknop op de QR code "save as" / "bestand opslaan als"
  • MAC: druk op control en klik op de QR code kies nu voor "Bewaar afbeelding als"

Hoe werkt dit voor bezoeker?

  • Wanneer een bezoeker de QR code scant met de ErfgoedApp dan opent de content onmiddellijk. Deze QR codes hebben geen impact op de actieve tour, wat bij tags wel het geval is. U moet de content-items dus niet toevoegen aan uw tour. Deze QR codes werken ook zonder dat de bezoeker een tour heeft gedownload.
  • Wanneer u een tour QR code scant met de ErfgoedApp dan komt u automatisch op de tourpagina in de app waar de bezoeker de tour onmiddellijk kan downloaden.
  • Wanneer een bezoeker de QR code scant niet met de ErfgoedApp, dan verschijnt er een pagina met de melding dat u de ErfgoedApp moet downloaden en dan de QR code terug scannen met de ErfgoedApp (pagina is nog in de maak).
  • Wanneer u een tour QR code niet scant met de ErfgoedApp dan komt u op de tour pagina op erfgoedApp.be bvb https://www.erfgoedapp.be/tour/242

Creatieve QR-codes maken

Op internet zijn er verschillende tools waarmee u creatieve QR codes kan maken, let er wel voor op dat er geen omleiding is naar een andere dienst (bvb voor statistieken) omdat u zo afhankelijk bent van de aanbieder. Als die stopt werken uw QR-codes niet meer.

Creatieve QR-code