ErfgoedApp DIY

De ErfgoedApp

Informatie aanbieden bij erfgoed was nog nooit zo eenvoudig. De ErfgoedApp maakt het voor meer dan 1.750 musea en erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel mogelijk om via de modernste technologie multimediale informatie aan te bieden aan hun bezoekers. In deze online handleiding schetsen we de mogelijkheden van deze app en geven tips en tricks voor het gebruik ervan. 

We willen u alvast vooraf waarschuwen: de ErfgoedApp is niet zomaar in een productvakje te stoppen. De gebruiksmogelijkheden zijn zeer uitgebreid, dankzij de flexibele manier om informatie aan te maken. De ErfgoedApp biedt tal van mogelijkheden, met als belangrijkste eigenschap dat de gebruiker de aangeboden informatie op een eenvoudige manier en zonder technische problemen kan raadplegen. 

U zal merken dat we in deze online handleiding de gebruiker centraal stellen en veel aandacht besteden aan de gebruikservaring. Extra informatie bij erfgoed wordt pas zichtbaar wanneer de gebruiker iets scant, de ‘Dichtbij’-functie met beacons gebruikt of een wandeling met gps-punten maakt. De app werkt op basis van de nieuwste technologie zoals beacons, augmented reality en gps-localisatie. We proberen deze technologie op een betekenisvolle en interessante manier in te zetten.

Hebt u vragen of opmerkingen bij het lezen van deze handleiding of het gebruik van de ErfgoedApp? We ontvangen uw feedback graag.

De ErfgoedApp

Waar vindt u de ErfgoedApp?

Download on the AppStore
Android app on Google Play

De ErfgoedApp kunt u downloaden via het aanbod in Google Play of de Apple App Store. Zoek naar ‘ErfgoedApp’ of naar het appsymbool en druk op ‘Download’. De app is niet groot en past dus op de meeste smartphones. Voor een vlotte werking is een internetconnectie (wifi, 3G, 4G) noodzakelijk, ook al zijn er oplossingen voorzien voor ruimtes (bv. een kasteel, kelder …) zonder internetbereik. De app vereist versie 4.4 of nieuwer voor Androidtelefoons of -tablets. Voor iPhone, iPad en iPod touch is iOS 10 of nieuwer vereist.

Hoe ziet de ErfgoedApp eruit?

ErfgoedApp
ErfgoedApp
ErfgoedApp
ErfgoedApp
ErfgoedApp
ErfgoedApp
ErfgoedApp


 

Tour

 

Tour

Ontdek waar u de ErfgoedApp kan gebruiken via de kaart of lijst. Download vervolgens een bezoek of tour naar keuze. Eens u een tour hebt gekozen ziet u enkel de informatie van die tour. 

Ditchtbij voor beacons

Dichtbij

Hier krijgt u een overzicht van informatie in uw buurt. Deze informatie kan afkomstig zijn van beacons of gps-punten. De informatie die het dichtst bij u is, zal bovenaan getoond worden in het overzicht. U kan zelf kiezen welke informatie u wil bekijken door erop te klikken.

Scan Augemented Reality

Scan

Met de scanfunctie kan een bezoeker een digitaal beeld maken van een erfgoedobject of -beeld om meer informatie te krijgen. De scanfunctie werkt ook in boeken en tijdschriften. De informatie die vervolgens op het scherm verschijnt kan een video- of audiofragment zijn, maar evengoed een volledige app met knoppen en meerdere pagina’s. De aangeboden informatie maakt u eenvoudig zelf aan via de ErfgoedApp-manager.

Kaart

Kaart

De kaart verschijnt bij wandelingen en erfgoedroutes die werken met gps-punten. De kaart verschijnt na het downloaden van de tour. Op de kaart ziet u de POI's die u kan aanklikken en openen en die u kan gebruiken om te navigeren naar een bepaald punt.

Wat is augmented reality en hoe werken beacons?

Augmented reality is het koppelen van extra digitale informatie aan elementen in de reële wereld, zoals een erfgoedobject in een tentoonstelling. Het initiatief ligt bij de bezoeker, die zelf bepaalt bij welk object hij of zij meer informatie wenst door het object te scannen. 

ErfgoedBeacons (iBeacons) maken het mogelijk om informatie te pushen naar elke bezoeker die de ErfgoedApp geïnstalleerd heeft op zijn smartphone of tablet en op dat moment binnen het zendbereik van de beacon komt. In vergelijking tot gps en wifi zijn beacons veel nauwkeuriger in locatiebepaling. De kleine bluetoothzender stuurt constant een signaal uit in interval. Wanneer een bezoeker met zijn telefoon of tablet in het zendbereik van de beacon komt, ontvangt hij of zij de informatie bekijken via de "dichtbij" of een eenmalig pushbericht. De reikwijdte van de beacon kunt u zelf instellen en varieert van 1 meter tot meer dan 70 meter.

Ontvangers kunnen vervolgens zelf bepalen of ze de informatie van de beacon bekijken of negeren. Hiervoor is communicatie tussen de ErfgoedApp en het toestel van de bezoeker nodig. De ErfgoedApp moet dus internettoegang hebben (tenzij u standalone gebruikt) en de gebruiker moet bluetooth aanzetten. U hebt de keuze om informatie te pushen naar de bezoeker of gewoon te laten verschijnen in de ‘Dichtbij’-functie van de app. Het ontvangen van veel pushberichten wordt nogal eens beschouwd als opdringerig of irritant, gebruik uw pushberichten dus doordacht en betekenisvol.

Voor erfgoedroutes buiten zoals erfgoedwandeling en fietstochten maken we altijd gebruik van gps-punten, er zijn ook outdoorbeacons maar die worden zelden gebruikt buiten. Vraag advies aan FARO als u twijfelt welke technologie te gebruiken voor uw tour. U hebt de keuze tussen Beacons, Scan, GPS of AudioSync. U kan  meerdere technologieën ook samen gebruiken. Lees nu verder hoe u informatie kan aanmaken.