Open rekken, stellingen of gesloten kasten?

Open rekken. Foto: © Depotwijzer.be/Musea en Erfgoed Antwerpen

Open rekken of stellingen

Voordelen

 • Open rekken of stellingen zijn er in alle mogelijke types en afmetingen: van palletrekken voor grote en/of zware objecten of bulkopslag, tot rekken met verstelbare legborden die u aan de grootte van de objecten of hun verpakking kunt aanpassen. Dat maakt een flexibele opstelling mogelijk.
 • Doordat ze aan een, twee, drie of zelfs vier zijden open zijn, is ook de ventilatie beter.
 • De schikking is overzichtelijker en de ruimte minder krap.
 • Wanneer u de rekken rug aan rug tegen elkaar plaatst, kunt u de grotere objecten op twee legborden doorsteken op plaatsen waar geen kruisschoren in de rekken aanwezig zijn.

Nadelen

 • Open rekken bieden weinig tot geen bescherming ­­tegen stof en licht.

Doen

 • Plaats de onderste legger altijd 10 tot 15 centimeter boven de vloer. Dat vergemakkelijkt het onderhoud van de depotruimte en kan bij wateroverlast een groot verschil maken. 
Open rekken. Foto: © Provincie Limburg, fotograaf: Tine Hermans
Gesloten kasten. Foto: © Provincie Limburg, fotograaf: Tine Hermans
Open stellingen. Bepaalde voorwerpen zijn met plastic afgedekt. Foto: © Musea en Erfgoed Antwerpen
Open rekken voor plannen en affiches. Open stellingen. Bepaalde voorwerpen zijn met plastic afgedekt. Foto: Depotwijzer.be/Nationaal Archief, Den Haag
Gesloten kast met glazen deuren. Foto: © Depotwijzer.be/Musea en Erfgoed Antwerpen
Rolkast voor textiel, afgedekt met Tyvek. Foto: Depotwijzer.be/Museum voor Volkenkunde Leiden
Rekken afgedekt tegen stof met plastic folie. Foto: © Musea en Erfgoed Antwerpen

Tips & trucs

De vereiste gangbreedte hangt af van de breedte van de rekken en de omvang van de objecten. Werkt u met een stapelaar of transpallet, hou dan rekening met een ruime draaicirkel.

Er zijn verschillende manieren om open rekken of stellingen dicht te maken, zodat u stof en licht buitensluit: deuren plaatsen, luxaflex aanbrengen of (rol)gordijnen ophangen.

 • De goedkoopste oplossing: bevestig dun, dichtgeweven en ongebleekt katoen met zelfklevende klittenband aan het rek. Nadeel is dat de hechting van de klittenband vaak erg groot is, waardoor er behoorlijk wat kracht nodig is om het gordijn open te trekken.
 • Gordijnen die aan een rail hangen hebben dit probleem niet, maar kunnen gaan flapperen. Vermijd dit door de onderzoom met loodveter te verzwaren.
 • Tussen de rails en het rek zit een spleet waar stof door kan vallen. Voorkom dat door een strook gordijnstof op het rek te bevestigen die over de rails en de bovenzijde van het gordijn heen valt.
 • Rolgordijnen bieden soms een alternatief, maar hun mechaniek is aan slijtage onderhevig.

Gesloten kasten

Voordelen

 • Bewaring in gesloten kasten heeft als voordeel dat materiaal beter is afgeschermd tegen licht en stof dan bij bewaring in open rekken.

Nadelen

 • Het nadeel kan zijn dat er in de kast een microklimaat ontstaat en dat er, tenzij de deuren van glas zijn, geen directe visuele controle is op de bewaringstoestand. Dat geldt zeker voor brandkasten die soms gebruikt worden voor kleine kostbare voorwerpen. Een regelmatige controle van de conditie is hier absoluut noodzakelijk.

Doen

 • Bij de aanschaf kiest u het best voor kasten met gemakkelijk verstelbare legborden om de ruimte binnenin zo efficiënt mogelijk te kunnen indelen.
 • Perforaties in de kastwanden en/of -leggers zorgen voor een betere ventilatie in en door de kast, wat de vorming van microklimaten verhindert. Het voordeel van een stofvrije en donkere bewaring gaat dan wel enigszins verloren.