Nooit eerder probeerden zoveel musea verbinding te maken met de samenleving. Allerminst een boude uitspraak maar een vaststelling, die in binnen- en buitenland wordt gemaakt. Nu ook door de Nederlandse Museumvereniging.
Op donderdag 30 mei kwamen zo’n 300 erfgoedwerkers in Hasselt bijeen. Samen nadenken over hoe we de toekomst van het erfgoedbeleid en -werking kunnen vormgeven: daarover ging dit Groot Onderhoud. Een eerste, korte terugblik.
Zal technologie de wereld redden? Wie over de toekomst nadenkt, kan niet voorbij aan ‘technologie’ en de vragen die ze oproept. Precies daarover gaat de tweede keynote van het Groot Onderhoud.
De toekomst van het cultureel erfgoed en het erfgoedwerk: daarover willen we het met u hebben op het Groot Onderhoud, op 30 mei in Hasselt. De gevierde filosofe en schrijfster Joke Hermsen is de eerste bevestigde keynotespreekster.
In 2024 gaat FARO dienstbaar en trefzeker verder op de weg die we vorig jaar zijn ingeslagen met het beleidsplan. Een stabiele basishouding, die ons toelaat om enkele nieuwe accenten te leggen.
Onder het motto 'Terugkijken om vooruit te kunnen zien', hecht FARO veel belang aan het jaarverslag. Benieuwd wat u vindt van ons jongste exemplaar!
De Ethische Code voor museumprofessionals van ICOM is aan een (radicale) herziening toe. Dit is een oproep om mee te denken en feedback te geven over deze hoeksteen van (inter-)nationaal museum- en erfgoedbeleid.
Nederlandse en Vlaamse museumorganisaties werken samen om de ICOM-museumdefinitie naar het Nederlands te vertalen. Maar dat kan niet zonder uw stem. Bepaal mee welke vertaling de beste is!
ICOM publiceerde richtlijnen om fondsenwerving op een duurzame en ethische manier aan te pakken. En die kunnen we goed gebruiken.
Ook voor de (internationale) erfgoedsector brengt de klimaatverandering grote uitdagingen met zich mee. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het KIK en FARO sloegen eind december alvast de handen in elkaar, met als resultaat een 'Klimaatverklaring voor Erfgoedorganisaties'.
Inclusief en meerstemmig zijn: dat is toch het streven van elk museum vandaag? Dat we nog een lange weg te gaan hebben, blijkt uit de documentaire 'White Balls on Walls' van Sarah Vos over het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Een stoutmoedige vraag van de Universiteit van Vlaanderen, die FARO-directeur Olga Van Oost natuurlijk moest weerleggen. Op een laagdrempelige en toegankelijke manier bovendien, met een opinie in Knack en een video.