Joke Hermsen is eerste keynotespreker Groot Onderhoud

Joke Hermsen

De toekomst van het cultureel erfgoed en het erfgoedwerk: daarover willen we het met u hebben op het Groot Onderhoud, op 30 mei in Hasselt. De gevierde filosofe en schrijfster Joke Hermsen is de eerste bevestigde keynotespreekster.

Dans met de toekomst

Erfgoedwerkers hebben een bijzondere maatschappelijke positie: met een been in het verleden, zoeken ze met het andere naar een balans met het heden. Het is een dans, die met de nodige verbeeldingskracht een prachtige verrassende choreografie wordt. Met zowel herkenbare pasjes als onverwachte wendingen. Wat we wel eens durven te vergeten, is dat we tijdens dat dansen ook voortdurend toekomst aan het maken zijn. We staan er te weinig bij stil, benomen door de haast en waan van alledag. 

Maar laat een aandachtige kijk op een mogelijke toekomst net nú zo belangrijk zijn. Zeker in een uitdagende tijd als de onze, die wordt bepaald door maatschappelijke onrust en ongelijkheid, oorlogen, klimaat- en andere crises. 2024 is bovendien een verkiezingsjaar waarin de erfgoedwerker benieuwd uitkijkt naar het toekomstige cultuurbeleid. En hoe zal u, samen met de vele erkende cultureel-erfgoedorganisaties, het splinternieuwe beleidsplan, dat hopelijk goed werd beoordeeld én gehonoreerd, uitrollen? 

Niet alleen

Verandering is op til: zoveel is zeker. Spannend, uitdagend … maar misschien vindt u het ook allemaal wat beangstigend en beklemmend? U bent niet alleen. Vandaar de nood aan inspirerende perspectieven, moed en hoop … We zijn dan ook heel blij dat de bekende Nederlandse filosofe en schrijfster Joke Hermsen inging op onze vraag om na te denken over de vraag hoe zij de toekomst voor cultureel erfgoed en erfgoedwerkers ziet. Want als er iemand is die zeer bewust en helder maar ook kritisch, hoopvol én met een groot hart voor literatuur, kunst en erfgoed naar deze wereld kijkt, dan is het Hermsen wel. 

Joke Hermsen is o.a. bekend van Stil de tijd. Pleidooi voor een langzame toekomst (2009), Kairos. Een nieuwe bevlogenheid (2014), Het tij keren. Met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt (2019), Ogenblik & Eeuwigheid. Meer tijd voor de kunst (2020) en het heel recente Onder een andere hemel. Over heimwee en vertepijn (2023). En dan laten we de vele andere essays en artikels nog onvermeld. 

Afspraak op 30 mei 2024, noteer die datum alvast in uw agenda. Plaats van afspraak: Hasselt, in de gebouwen van de Hogeschool PXL. Meer info volgt.

P.S. En als u zich afvraagt wat het Groot Onderhoud is, surf dan eens naar de pagina waarop we de info van alle voorgaande edities gebundeld hebben. Het Groot Onderhoud is het jaarlijkse sector- en netwerkevent voor de cultureel-erfgoedsector. Elk jaar behandelen we een relevant thema. Dit jaar luidt dat De toekomst is nu.

Foto: Joke Hermsen

Olga Van Oost