Olga Van Oost

Algemeen directeur | adviseur museologie

  • Museologie
  • Visieontwikkeling musea en beleid 
  • Management van musea en erfgoedorganisaties

Sinds 1 januari 2020 is Olga Van Oost algemeen directeur van FARO. Voordien was ze sectorcoördinator musea en adviseur museologie. In die functie adviseerde en ondersteunde ze musea in hun beleid en praktijk. Olga coördineerde vanuit FARO het Vlaams Museumoverleg, met Patrick Allegaert als voorzitter. Collega’s Anne Milkers en Mieke Van Doorselaer zetten dit nu voort.

Het ‘museum in transitie’ blijft haar onderzoeksinteresse wegdragen. Ze publiceerde artikels over het digitale, het liquid, het agonistische en het postnormale museum. In 2016 schreef ze ‘Museum van het Gevoel’ waarin ze samen met collega’s Roel Daenen en Hildegarde Van Genechten op zoek ging naar nieuwe vormen van museumbeleving, en een definitie voor het ‘museum van de toekomst’ gaf.

Olga Van Oost studeerde Kunstwetenschappen & Archeologie en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Olga is deeltijds verbonden aan de vakgroep communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Ze doceert er ‘Culturele Vraagstukken’.