Olga Van Oost

Algemeen directeur | adviseur museologie

  • Musea en beleid (visieontwikkeling en reflectie)
  • Museologie
  • Musea in een digitale cultuur
  • Musea en economie/ondernemerschap (organisatie-ontwikkeling)

Olga was sectorcoördinator musea en adviseur museologie bij FARO tot december 2019. In die functie adviseerde en ondersteunde ze musea in hun beleid en praktijk. Olga coördineerde vanuit FARO het Vlaams Museumoverleg, met Patrick Allegaert als voorzitter. Het Museumoverleg bestaat uit de directeuren van de landelijk erkende musea en ICOM-Vlaanderen dat de regionale en lokale musea vertegenwoordigt. Het Museumoverleg publiceerde begin 2016 zijn eerste visienota, ‘Volop inzetten op musea’. 

Sinds 1 januari 2020 is Olga algemeen directeur van FARO. Samen met collega Anne Milkers blijft ze het Vlaams Museumoverleg opvolgen, maar verruimt ze haar werkveld naar de andere deelsectoren. Het steunpunt en dus ook de directeur werken immers met overtuiging voor de héle cultureel-erfgoedsector. 

Olga Van Oost studeerde kunstwetenschappen en archeologie en communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze doctoreerde er in 2009 met ‘Het Museumvraagstuk’, een proefschrift waarin ze de oorsprong en mogelijke toekomst van het kunstmuseumconcept analyseerde, tegen het licht van het beleid in Vlaanderen en Nederland. Olga is deeltijds verbonden aan de vakgroep communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel.