Ongedierte en schimmel

Beeld met insectenvraat. Foto: © Anne-Cathérine Olbrechts

Insecten en schimmels ruimen in de natuur het 'dode' materiaal op, zoals bijvoorbeeld rot hout. Uitgerekend dit dode materiaal bewerkt de mens tot gebruiksvoorwerpen én tot heuse kunstwerken die we koesteren. Maar deze artefacten trekken dus ook schadelijke indringers aan.

Knaagdieren beschouwen erfgoed wel eens als voedsel, en vleermuizen en vogels komen regelmatig voor in historische gebouwen. Hun urine of uitwerpselen zijn zuur en kunnen voorwerpen aantasten. De nesten en kadavers van deze dieren oefenen helaas een grote aantrekkingskracht uit op schadelijke insecten.

In dit onderdeel komt u alles te weten over de plaagdieren die een risico vormen voor onze collecties en hoe ze te bestrijden. Bestrijden doet u niet alleen met een behandeling. De boodschap is om de omgeving voor hen zo onaantrekkelijk mogelijk te maken en ze letterlijk buiten te sluiten. We raden u sterk aan om de methodiek van geïntegreerde bestrijding (internationaal bekend als Integrated Pest Management of kortweg IPM) toe te passen. Anders zullen veel inspanningen op termijn een maat voor niets blijken te zijn.