Hoe erfgoed inzetten in zorg? Leren door doen
Erfgoedorganisaties zijn belangrijk voor het welzijn van mensen. Op deze website en in de media kon u de voorbije maanden bijvoorbeeld lezen over hoe S.M.A.K. kunst naar ziekenhuizen brengt. In Brussel loopt dan weer een project om patiënten een museumbezoek op voorschrift te geven. Daarnaast tonen diverse piloottrajecten in Brussel en Vlaanderen ons het grote belang van de omgeving, de buurt, op het welzijn van individuen en gemeenschappen. En dan zijn er uiteraard ook nog de vele vrijwilligers die met hart en ziel werken in tal van erfgoedorganisaties.
Tijdens de voorbije Erfgoeddag-week trokken Mieke Van Doorselaer, adviseur musea bij FARO en Liesa Rutsaert, medewerker inclusie en outreach bij Huis van Alijn en Industriemuseum een hele week lang als Erfgoedklasbak naar de zorgopleidingen in BenedictusPoort en IVV Sint-Vincentius in Gent. We leerden de leerlingen hoe ze object handling, reminiscentie en storytelling met en over erfgoed kunnen toepassen in hun dagelijks werk. Sindsdien groeit de belangstelling en vraag vanuit opleidingen heel erg.
Interactief aan de slag in nieuw vormingstraject
Daarom organiseren we dit najaar en volgend voorjaar een vormingstraject van vijf interactieve workshops. Gedurende vijf voormiddagsessies laten we u methodieken als object handling, reminiscentie, storytelling, maken/doen actief toepassen. U leert daadwerkelijk hoe u daarmee activiteiten in een zorgcontext kunt begeleiden. Uiteraard kaderen we dit in de gehele werking van uw organisatie.
We hopen zo deze expertise te borgen en nieuwe lesgevers te werven. Kriebelt het om deel te nemen? Of bent u gewoon nieuwsgierig? Kijk dan zeker naar het programma en schrijf u meteen in!
Nog meer leren
Erfgoed en dementie. Hoe creëert u een aanbod voor personen met dementie en hun mantelzorgers?
Een visuele, auditieve of olfactorische prikkel kan hen delen van hun jeugd opnieuw laten beleven en heel wat herinneringen naar boven halen. Herinneringen delen, samen herinneringen ophalen, erfgoed verkennen … is voor sommige mantelzorgers dan ook een sleutel tot betekenisvol contact. Een contact dat niet noodzakelijk met woorden verloopt. Ook stille genieters en mensen met gevorderde dementie vinden in kunst en cultuur vaak iets dat hen raakt en verbindt.
Een museumbezoek, een herinneringbox, een reizende tentoonstelling, een audiobeleving, zelf kunst maken … de afgelopen jaren steeg het aanbod vanuit de erfgoedsector, vaak in samenwerking met de zorgsector, ongelofelijk. Een toegankelijk aanbod creëren, verlaagt de drempel voor maatschappelijke participatie van kwetsbare doelgroepen. Veel van deze initiatieven vertrekken bovendien vanuit de inclusiegedachte, waardoor ze toegankelijk zijn voor een breed publiek, zonder te stigmatiseren.
Wilt u ontdekken hoe u als cultureel-erfgoedorganisatie zelf een aanbod kunt ontwikkelen voor personen met dementie? Volg dan de workshop Erfgoed en dementie op 29 november 2022 bij FARO. Inschrijven kan hier.
Culture & Mental Health 2 | Internationale Conferentie
Dialoogdag ‘Dieper graven in het geheugen’
Meer lezen
- Ook op FARO's Erfgoedwijzer vindt u meer informatie over deze methodieken, onder meer in de rubriek Samenwerken met welzijn en vooral op de onderliggende pagina’s over methodieken en randvoorwaarden.
- Nog op de Erfgoedwijzer vindt u tal van voorbeelden uit de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen kunnen inspireren. Een overzicht van het aanbod voor mensen met dementie en hun omgeving, en dat zowel voor professionele als informele zorgverleners, staat ook op de erfgoedwijzer Aanbod voor ouderen / voor mensen met dementie | FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw.
- Neem zeker ook een kijkje op de blogs Hoe creëert u met erfgoed impact op het welzijn van mensen? en ErfgoedApp ook geschikt voor welzijn en geestelijke gezondheid
Foto: Object handling in het Huis van Alijn © Michiel Devijver // Impact meten © Huis van Alijn // Zelf kunst maken © Expertisecentrum Dementie Vlaanderen // Logo Culture & Mental Health 2 // © Margot Logier