Culture & Mental Health | Internationale Conferentie

Museum Dr. Guislain en Iedereen Leest slaan de handen in elkaar en organiseren op donderdag 24 en vrijdag 25 november 2022 de Internationale Conferentie Culture & Mental Health in Gent. 

Deze conferentie is gericht op het vergroten van de kennis en het aanscherpen van het debat rond culturele activiteiten die het welzijn van mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid verbeteren. 

Studies tonen aan dat zowel actieve als passieve kunst- en cultuurparticipatie een positief effect hebben op welzijn en gezondheid: denk bijvoorbeeld aan muziek beluisteren, een boek lezen, een museum bezoeken of dansen. Cultuurparticipatie is niet alleen goed voor ons welzijn, maar kan ook bepaalde mentale en lichamelijke klachten voorkomen.

Deze conferentie wil mensen uit de publieke, academische, diensten- en vrijwilligerssector samenbrengen. Het is een moment om ervaringen, praktijken en kennis te delen over het belang en de impact van erfgoed, literatuur, kunst en creativiteit op het verbeteren van de geestelijke gezondheid, het welzijn en de veerkracht van mensen en gemeenschappen.

Ontdek het volledige programma hier.

Georganiseerd in een symbolische locatie

Het Museum Dr. Guislain was een voor de hand liggende keuze als locatie voor deze conferentie. Het museum is gehuisvest in het oudste psychiatrische ziekenhuis in België, dat dateert uit 1857, en wil de vele vooroordelen doorbreken die nog steeds definiëren wat 'geestesziek' en 'normaal' is. Het museum wordt omringd door een psychiatrisch ziekenhuis die zich bevindt in de 19e-eeuwse gordel rond Gent. Het Museum Dr. Guislain is een lieu de mémoire én een laboratorium, een museum ‘in de psychiatrie’ waar in de eerste plaats wordt geëxperimenteerd, bevraagd en getoetst en waar via getuigenissen, archiefstukken, kunst en fotografie de gelaagdheid van de menselijke psyche onthuld wordt.

Museum Dr. Guislain slaat voor deze internationale conferentie de handen in elkaar met Iedereen Leest (Everybody Reads). Iedereen Leest wil mensen inspireren om (meer) te lezen. Lezen is van absoluut belang voor de persoonlijke ontwikkeling en welzijn en participatie in de samenleving. Iedereen Leest benadrukt de cruciale rol van leesplezier in het geletterdheidsdiscours.

Pre-conferentie op 23 november 2022

Het laatste decennium is er bij onderzoekers en beleidsmakers een hernieuwde belangstelling voor openbare bibliotheken als een essentieel openbaar goed en als fysieke plaatsen die de manier waarop mensen met elkaar omgaan vormgeven. Beschreven door de Amerikaanse socioloog Eric Klinenberg als sociale infrastructuur in zijn boek Palaces for the People. Het symposium Libraries and Resiliance in de Boekentoren van de Universiteitsbibliotheek Gent bespreekt de waarde van openbare bibliotheken als sociale infrastructuur voor de ondersteuning van mensen met psychische problemen. Met Rianne van Melik (Radboud Universiteit), Gemma Jolly (The Reading Agency) en Tom Vansteenkiste (Herstelacademie Antwerpen).

  • 13.00 uur: Belvedère Boekentoren Universiteitsbibliotheek Gent | De paneldiscussie Connected Materials staat stil bij de uitdagingen van maatschappelijk geëngageerde projecten. Kunstenaar en onderzoekerster Claire Wellesley-Smith, curator van de expo Connected Materials, modereert een panel met Bart Marius, artistiek leider Museum Dr. Guislain en Nadia Babazia, Publiekswerking Red Star Line Museum.
  • 17.00 uur: Museum Dr. Guislain | Vernissage van Connected Materials, een tentoonstelling die meerdere manieren van collectief maken viert en werd samengesteld als onderdeel van de conferentie.
  • 19.00 uur: Museum Dr. Guislain

De conferentie Culture & Mental Health wordt georganiseerd door Museum Dr. Guislain en Iedereen Leest in samenwerking met de Universiteit Gent (Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek), University College London (Arts and Science) en de Universiteitsbibliotheek Gent.

Type
Conferentie
Trefwoorden
Internationaal
Publiekswerking en participatie
Sectoren
Welzijn en gezondheid
Cultureel-erfgoedsector

Praktische info

Begindatum
Locatie
Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43B, 9000 Gent
Meer info

Inschrijven kan via deze link.

Elders op FARO

De coronacrisis lijkt enigszins achter de rug maar toch merken veel cultuurorganisaties dat bezoekers en participanten nog steeds drempelvrees hebben ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
FARO sleutelt voortdurend aan de gebruiksvriendelijkheid van de ErfgoedApp. Opmerkingen, suggesties en verbetervoorstellen van onze community van makers worden waar ...