Hoe erfgoed inzetten in zorg? Leren door doen!

Erfgoedorganisaties zijn belangrijk voor het welzijn van mensen. Bovendien creëerden al heel wat erfgoedorganisaties een aanbod om erfgoed in te zetten in een zorgcontext

Intussen merken we een groeiende nood aan training in erfgoedmethodieken die gebruikt kunnen worden bij personen met specifieke zorgnoden. De lijst met mogelijke methodieken wordt langer, persoonsgerichte zorg aanbieden wordt complexer. En bezitten we als museummedewerker wel de nodige vaardigheden? We zijn tenslotte geen therapeuten. 

Daarom organiseren we dit vormingstraject van vijf interactieve workshops waarin u deze methodieken actief toepast. Op het einde van de workshopreeks bezit u de nodige handvatten om interventies op een kwaliteitsvolle manier te begeleiden. 

Deze methodieken staan niet volledig op zichzelf. Afhankelijk van uw doelgroep, hun noden … past u de methodiek aan. Daarom raden we u sterk aan om het volledige traject te volgen. Zo krijgt u een ruimer beeld van de mogelijkheden en kunt u beter inspelen op uw groep. 

Doelgroep: medewerkers toegankelijkheid, participatie, outreach, publieksmedewerkers, gidsen, iedereen die aan de slag wil gaan met erfgoed in een zorgcontext.

Programma

11 oktober 2022, 9.30 - 13.00 uur | Erfgoed in zorg: een hype of een must? (Afgelopen)

Gezondheid is meer dan de afwezigheid van een ziekte. Erfgoed kan een grote rol spelen in de sociale gezondheid en dus het welzijn van zowel individuen als gemeenschappen. Grote woorden, maar wat betekent dit nu concreet? 

Alvorens we de methodieken van nabij bekijken, kaderen we in deze eerste sessie de meerwaarde van erfgoed binnen een zorgcontext. Op basis van praktijkvoorbeelden en onderzoek in Vlaanderen en het buitenland staan we stil bij de zorgnoden waarop erfgoed een antwoord kan bieden. We sluiten af met de principes en voorwaarden om a.d.h.v. deze methodieken een duurzame impact te creëren. Op de doelgroep, maar ook op uw dagelijkse werking. Maar: naar welke impact streven we en hoe ‘meet’ u impact?

Deze workshop vindt plaats bij FARO in Brussel.

8 november 2022, 9.30 - 13.00 uur | De kracht van object handling (Afgelopen)

In deze sessie maakt u kennis met verschillende vormen van object handling. Na alles zelf te hebben ervaren, past u de methodiek ook zelf toe. Aan de hand daarvan gaan we dieper in op de verschillende begeleidingsvaardigheden, de voorwerpen die u hiervoor best inzet en hoe u de methodiek aanpast aan uw doelgroep. Na deze workshop hebt u de nodige tools in handen om zelf object handling toe te passen. 

Deze workshop vindt plaats in het Huis van Alijn in Gent.

17 januari 2023, 9.30 - 13.00 uur | Reminiscentie een stap verder … (Afgelopen)

Er bestaan veel manieren om aan reminiscentie te doen. In deze sessie dagen we u uit om reminiscentie op een creatievere manier in te zetten. We kijken voorbij een reminiscentiekoffer of rondleiding en vertrekken vanuit de dagelijkse werking van een zorginstelling. We staan ook stil bij de valkuilen van reminiscentie en hoe u daarmee kan omgaan. Wist u trouwens dat reminiscentie niet enkel voor personen met dementie of senioren interessant is? Ook jongeren vinden het fijn om aan hun kindertijd terug te denken! 

Deze workshop vindt plaats in het Huis van Alijn in Gent.

14 februari 2023, 9.30 - 13.00 uur | Aan de slag met 'maken' en 'groene zorg'!

Iets maken verlegt uw focus op het hier en nu. Het zorgt daardoor voor een gevoel van rust en ruimte om na te denken. Het denken en kijken met uw handen biedt ook veel mogelijkheden voor personen die communicatief minder vaardig zijn. We dompelen u eerst onder in inspirerende good cases uit binnen- en buitenland. Daarna gaat u aan de slag in de Tinkerstudio van het Industriemuseum. U leert niet enkel de filosofie achter de maakwerking, zoals Tinkeren (Tinkeren is een proces van gelijktijdig denken en doen, waarbij iets wordt gecreëerd en iets ontstaat), maar ook hoe u deze interventies zelf begeleidt. Als laatste staan we stil bij groene zorg, en hoe u uw museumtuin of park in de buurt ook kan inzetten om impactvolle momenten binnen een zorgcontext te creëren. 

Deze workshop vindt plaats in het Industriemuseum in Gent.

21 maart 2023, 9.30 - 13.00 uur | Een handleiding tot (voor) object storytelling

Samen verhalen vertellen en delen met elkaar, hoe groot, klein, authentiek of fantasierijk dan ook, kan bijdragen tot een gevoel van erkenning en verbondenheid. Tijdens deze sessie vertalen we de kracht van verhalen naar werkbare interventies bij groepen en individuen in kwetsbare situaties. Op interactieve wijze reiken we tools aan om de drempels te verlagen en zo mensen aan te zetten verhalen te vertellen. We overlopen een aantal praktijkvoorbeelden uit Vlaanderen, waarbij we telkens dieper ingaan op hun manier van begeleiden. Zo vertalen we deze methodiek naar bruikbare handvatten om zelf met object storytelling aan de slag te gaan. 

Deze workshop vindt plaats bij FARO in Brussel.

Meer lezen ...

Op FARO's Erfgoedwijzer vindt u alvast meer informatie over deze methodieken, onder meer in de rubriek Samenwerken met welzijn en vooral op de onderliggende pagina’s over methodieken en randvoorwaarden. 

De Erfgoedwijzer is er voor iedereen die als professional of vrijwilliger aan de slag is in de cultureel-erfgoedsector. Een paar muisklikken, en u bent vertrokken. De Erfgoedwijzer biedt u een schat aan informatie en inspiratie waarmee u zo aan de slag kan. Altijd, 24/24 en 7/7 en overal toegankelijk.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 175 euro voor de 5 workshops.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 125 euro voor de 5 workshops en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, Brussel
Huis van Alijn, Kraanlei 65, Gent
Industriemuseum, Minnemeers 10, Gent
Lesgevers
Liesa Rutsaert (Huis van Alijn)
Lize De Doncker (Industriemuseum)
Kristine Timperman (Museum Dr. Guislain)
Kaat Leeman (Erfgoedhuis Zusters van Liefde)
Thomas Reynhout
Prijs
175 euro (standaard)
125 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Organisatie: FARO i.s.m. Huis van Alijn

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Het FARO-team wenst u fijne eindejaarsfeesten en een gelukkig nieuwjaar. Ontdek onze wensen voor u in een heel bijzonder filmpje.
U bent ErfgoedApp-tourmaker en wil uw tour nog beter promoten? Dan biedt FARO u de mogelijkheid om een folder te ...