Cultureel erfgoed op Culture & Mental Health

Cultural Heritage for Mental Health Conferentie 2018, © Simon Bequoye

Op donderdag 24 en vrijdag 25 november 2022 is het Gentse Museum Dr. Guislain gastheer voor de Internationale Conferentie Culture & Mental Health.

Het organisatiecomité zorgde voor een divers programma van lezingen en workshops over onderzoeksprojecten en praktijkvoorbeelden uit de brede cultuursector. Ook wie op zoek is naar inspiratie uit de cultureel-erfgoedsector vindt zijn gading in dit rijke programma.

Een greep uit het aanbod:

 • Change Minds, een langlopend welzijns- en erfgoedproject uit het Verenigd Koninkrijk. Oprichters Laura Drysdale (directeur Restoration Trust) en Gary Tuson (archivaris Norfolk County) beschrijven het ontstaan van het project; een deelnemer aan het project getuigt. Amy Moffat (Bethlem Museum of the Mind) vertelt over haar ervaringen met Change Minds in 2020 en 2022. Tot slot kijkt Jaqueline Eccles naar de toekomst. Zij onderzoekt de impact van het project op het geestelijk welzijn van de deelnemers.
   
 • Praktijkvoorbeelden uit erfgoedinstellingen
  Zoe Gealy, National Waterfront Museum in Swansea, zoomt in op de impact van tuinieren in het museum op het welzijn en de gezondheid van de deelnemers. Kris Vlaeminck beschrijft waarom en hoe Train World het project Multisenso Rail ontwikkelde en wat het potentieel van dit project is op het vlak van inclusie.
   
 • Interactieve workshops
  Tijdens de workshop Connective Material kunt u samen met textielkunstenares en onderzoekster Claire Wellesley-Smith onderzoeken hoe naaien kan worden gebruikt als ‘verbinding’ in projecten voor geestelijke gezondheid en textielerfgoed. Tijdens een eenvoudige naaiactiviteit wordt er gepraat, geen ervaring vereist. In de Museum Minds workshop krijgt u praktijkvoorbeelden van het welzijnswerk dat werd verricht door een partnerschap tussen Arts & Minds Network en Leeds Museums & Galleries. U kunt er ervaring opdoen met de best practices toolkit die zij hebben ontwikkeld.

Uiteraard is er nog meer. Het programma wordt bovendien aangevuld door een preconferentie op 23 november. Ontdek het zelf op de website van Museum Dr. Guislain.

De conferentie Culture & Mental Health wordt georganiseerd door Museum Dr. Guislain en Iedereen Leest in samenwerking met de Universiteit Gent (Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek), University College London (Arts and Science) en de Universiteitsbibliotheek Gent. Curator is Bart De Nil.

Object handling in het Huis van Alijn © Michiel Devijver

Wilt u zich nog meer verdiepen in hoe uw erfgoedorganisatie een aanbod kan maken voor personen met dementie en hun mantelzorgers? Dat kan op dinsdag 29 november 2022 tijdens de workshop Erfgoed en dementie.

Meer informatie vindt u via de FARO-kalender, waar u zich ook kunt inschrijven.

Foto's: © Simon Bequoye en © Michiel Devijver

Mieke Van Doorselaer