Op 8 mei kreeg de Britse professor Mark Williams, een wereldautoriteit in het onderzoek naar mindfulness, een eredoctoraat aan de KU Leuven. Ook in musea wereldwijd wordt mindfulness gretig opgepikt.
In de Nederlandse cultuursector klinkt de roep naar meer diversiteit luid en duidelijk. Zo ook bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. De film is nu te zien in het FOMU.
Mag kunst kijken ook langer duren dan 30 seconden? Slow Art Day nodigt ons elk jaar uit om meer tijd te nemen om van kunst te genieten.
Op 29 maart presenteerde het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek zijn advies over het statuut van menselijke resten in publieke en private collecties.
Hoe kan cultureel erfgoed meer inclusief worden in een samenleving die zich kenmerkt door een complexe superdiversiteit? En welk verschil kunnen erfgoedwerkers hierbij maken? Een studiedag op 27 maart helpt u op weg.
Hoe is het gesteld met genderdiversiteit in musea en in de kunstwereld? Deze en heel wat andere vragen komen aan bod tijdens een studiedag in Ieper op 8 maart, Internationale Vrouwendag. Inschrijven kan vanaf nu.
Maken opgezette dieren deel uit van uw collectie? Welk verhaal vertellen ze daar? In 2023 draagt Erfgoeddag het thema 'Beestig!': een ideale gelegenheid om het verhaal te brengen vanuit het perspectief van het dier.
In november verscheen bij de Poolse collega's van het Małopolska Institute of Culture een nieuwe brochure over toegankelijkheid in publieke culturele instellingen. De moeite waard voor Vlaamse organisaties.
8 maart 2023, een datum om alvast te noteren. Dan vindt in Ieper een studiedag plaats over genderdiversiteit en de positie van vrouwelijke kunstenaars in musea en tentoonstellingen.
De Universiteit van Parijs-Nanterre organiseert tussen januari en juli 2023 een Franstalige academische opleiding over herkomstonderzoek.
Het thema ‘restitutie’ blijft de agenda’s van musea beroeren. Zo verschenen in 2022 al minstens drie rapporten die musea adviseren omtrent restitutie en repatriatie.
De Roemeense gemeenschap in België is op 19 juni toe aan de achtste editie van de Roemeense blouse. Een mooi voorbeeld van immaterieel erfgoed waarbij mensen met Roemeense roots internationaal relaties bevestigen en trots hun erfgoed tonen.